Over honden

Deze keer keek ik naar de rijdende rechter, mr. Visser.

Meestal zap ik voorbij. Aan de eisen van beide partijen liggen vaak zoveel klachten ten grondslag dat ik me òf in alletwee kan vinden  of ze juist als zeikers en zeurders zie.
Nu echter trokken de blaffende honden mijn aandacht, een van de ergernissen.
Ik woon zelf in een woonwijkje en weet hoe storend dit is. Een eufemisme, in werkelijkheid word ik er gek van.
Begrijp me goed, ik houd van ze, vind ze schattig, maar heb geen begrip voor doorlopend geblaf, gekef en gejank. Voed zo’n dier op of begin er niet aan.

Waarom houden mensen een hond? In volgebouwde straten heeft waakzaamheid geen functie, ergo, het zal voor de aanspraak zijn. (Lach niet, er worden diepgaande gesprekken gevoerd tussen mens en dier).Gezelligheid. Leuk voor de kinderen. Dierenliefde, noem maar op.
En dan? Dan laten sommige eigenaren de hond buiten zitten. Waarom is me niet duidelijk. Afleiding is er niet dus het beest slaat aan bij alles wat langs komt, postbode, fietsers, wandelaars, buren, vogels en verveling. Misschien wil het bij de baas zijn en blaft om aandacht, soms een uur of langer. Soms kunnen ze niet alleen zijn en treuren een lange middag, luid jankend. Menig baasje vindt dit niet erg, sterker, ze snappen vaak niet wat het probleem is. Anderen wel.
Je zou er maar naast wonen, zelfs meerdere straten verderop is het geblaf nog hinderlijk.
Klachten over dit onderwerp onderschrijf ik helemaal. Over katten en vogels, kippen en ander dierage kun je van alles zeggen maar niet dat ze je rust verpesten wat geluid betreft.
Visser vonniste m.i.dan ook terecht dat de dieren weg moesten al had dit ook te maken met gebrekkige hygiene.

19 gedachten over “Over honden

 1. Zeg mij nou niet dat katten niet voor geluidsoverlast zorgen….. ze doen het niet het hele jaar, maar er zijn periodes dat ik regelmatig ’s nachts wakker schrik van krijsende katten.
  Honden kunnen er ook wat van, ik weet het….. ik had een buurhond die niet alleen kon zijn, maar het wel vaak was…. die jankte en blafte tot hij schor werd. Ze probeerden we wel wat aan te doen en dat maakt een hoop goed. Er kwamen tussendoor mensen om hem uit te laten, een hondenuitlaatservice etc. Toen zij de hond aanschaften waren alle kinderen nog jong en vaak thuis, maar jam dat veranderde. Bij Edwin ook…. 2 honden, vriendin werkte geen hele dagen en kon tussendoor naar huis…. maar vriendin vertrok! Vooral de grote reageert op alles wat voorbijloopt, ook als er wel iemand thuis is, de kleine hond doet dan voor de gezelligheid mee. Er staat nu al een paar jaar een kastje dat een hoge toon laat horen als er geblaft wordt….. af en toe stuurt buurman Edwin een berichtje dat de batterijtjes op zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, krolse katten, twee keer per jaar. In Wormen zaten ze onder het huis te roepen, er liepen er veel te veel rond.
   Dat kastje, helpt het?
   Er bestaat ook elektronische ‘hekken’ waar ze achter blijven, die werken prinma. We zagen het in het buitengebied.

   Like

   • Hier zijn gewoon erg veel katten. Maar ik ken ook een kat die wel drie keer per jaar krols is.
    Dat kastje helpt wel, hoewel die kleine hond zich er niet veel van aantrekt…. maar dat is een meeblaffer :D, die trekt zich trouwens van wel meer dingen niks aan hahaha, gek beest ….. de grote hond blaft nu “binnensbeks” … een soort ondergronds gemopper……. dat is alleen te horen als je erbij bent. Ik geloof dat hij nu ook zo’n kastje met een stekker heeft.

    Geliked door 1 persoon

 2. Het zit hem ook in het feit dat je buren vaak niet kunt uitzoeken. En mensen willen graag dat anderen hun normen en waarden aannemen als de enige juist. IK had ooit 16,5 jaar een vrij compact, maar heel erg lieve hond. Enthousiast, joviaal, en waaks. Als er iemand voorbij kwam srtond hij voor het raam of de deur te blaffen. Leerden we hem af. Telkes weer aangeven dat dit niet mocht. We kochten raambedekkers zodat hij niet alles kon zien. Dat scheelde. In de tuin mocht hij in de zomer liggen vanwege de warmte. Nooit een klacht gekoord, hij was keurig netjes opgevoed. Daarbij liepen we dagelijks meer dan 2 uur met het diertje als het niet langer was. Dus thuis rustig. Als ik soms zie hoe mensen omgaan met dieren vrees ik dat ze die niet nut zijn en eigenlijk een dierhoudverbod moeten krijgen…

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier hebben we er geen last van, al hebben wel een aantal buren een hond.

  Jaren terug kwam er een jonge hond, daar hebben we de eigenaar eens aangesproken omdat hij ’s ochtends al om zes uur (als die man vertrok) begon te blaffen en daarmee doorging tot de eigenaar terug was.

  Het werd opgelost.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ben ook een hondenliefhebber, maar heb het niet op de baasjes die eigenlijk geen hond moeten nemen.
  Een hond betekend dat je minstens vier keer per dag het beestje moet uitlaten en niet in de badkamer zetten omdat je de hele dag weg bent of gewoon te lui bent om het beestje uit te laten. Hans

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.