Na de pauze

Het zijn alweer warme en droge tijden.  Ach wat, stelde een groepje  vanmiddag, dat hadden we vroeger ook.
Tja, hoewel we ons allemaal een paar hete zomers herinneren  is het duidelijk dat de uitzonderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Blijkbaar ontgaat klimaatontkenners zelfs dit simpele feit.
Liever vraag ik me af waarom ik me moet haasten met het vullen van de spouwmuren, het is immers duidelijk dat we minder en minder kou lijden. Bovendien waren de zonnepanelen en dubbel glas al duur genoeg, nieuwe ketel  volgt nog.
Enzovoorts.
cactusdesert-392747__340Wat de tuin betreft laat ik de boel maar gaan, er is niet tegenop te sproeien.  De volgende lente neem ik het idee van (sub-)tropische planten serieuzer.
Het moeten natuurlijk wel de juiste maten zijn, ik zie mezelf niet ronddwalen tussen manshoge cactussen of met een helm op onder kokosnotenpalmen.
De gewone bloemen aanpassen, zou dat niet kunnen? Dan voer je ze een antizonnebrandmiddel in het dna,  of een asbestcoating op de blaadjes, eventueel brede parasolvormige bloemen met ingebouwde  koelgenen en/of zonwering.
Er zal toch toch wel eens een goed idee opkomen bij de kwekers?
_
Zelf stop ik met denken, nu meteen. Er komt geen goeds uit voort en ik krijg alweer slaap.
Het zal de warmte zijn.
==
Advertentie

36 gedachtes over “Na de pauze

  1. Het is met wat met die droogte en hitte. De zomer van 1976 was ook zo, maar toen kregen we ook nog echte vrieskoude in de winter. De laatste jaren is er in de winter maar weinig te merken dat het écht winter is. Dus ja, cactussen in de tuin is misschien wel een goed idee.

    Geliked door 1 persoon

  2. Met deze warme Hollandse zomers is het in ieder geval overbodig geworden om te vliegen naar subtropische landen. Dat weet nog niet iedereen, maar terwijl ze lekker warm met zijn allen op schiphol in de rij staan, komen ze vast wel een keer op dat idee. Zonder vakantiegevlieg warmt de aarde alweer een beetje minder snel op.

    Geliked door 1 persoon

  3. Gemodificeerde planten in de tuin is een goed idee. Palmen. Van een halve kokosnoot kan je een helm maken. Tussen de stammen een hangmat. Geen slangen en schorpioenen maar wel een tamme jakhals die Enrique heet en een vriendelijke kangoeroe (!) die luistert naar de naam Mr. Jackson. Je zonnepanelen zijn goed voor de ijskast die al die ijsblokjes moet maken voor in je ijsthee. (Drie keer ijs in één zin, foei!) Slaap wel straks Bertie!

    Geliked door 1 persoon

  4. Vorig jaar juli, zeer slechte zomer, met veel regen. Zoveel dat diezelfde rivieren die nu laag staan enorm hoge waterstanden kenden en half Limburg werd meegespoeld toen de beekjes buiten de oevers traden daar. In April kenden we nog heel slecht weer, begin van die maand werd in het oosten van ons land nog geschaatst. Nu is het warm. De ene dag dertig graden de volgende 16. En ik houd het echt bij. Nederlandse zomers, weliswaar met een tikkie verhoging waar het heet is. Maar bedenk maar eens dat men in de jaren zeventig nog dacht in wetenschappelijke kring dat de steeds meer vervuilde atmosfeer zou leiden tot een nieuwe IJstijd, daarna zijn we atmosfeer en klimaat steeds schoner gaan maken, en zie welk een resultaat….het wordt steeds warmer. Is dat nu gevolg van het een of van ons gedrag? Wellicht een combi van beiden? Bij onze oosterburen zet men nu zwaar in op gas uit de grond, al dan niet met dank aan Poetin, maar zeker ook omdat Frau Merkel de atoomcentrales wilde sluiten. Men vervangt nu stookolie en bruinkool door het groene gas. Hier roepen we moord en brand over dat gas. Kortom, een en al verwarring. En o ja, de stikstofnormen bij al onze buurlanden liggen 100-1000% hoger dan bij ons. Nederland slaat een beetje door vrees ik…en je weet wie ik daar de schuld van geef…

    Geliked door 1 persoon

    • En jij weet dat ik er genuanceerder over denk.
      Het ligt eraan wat en wie je leest. En hoe je het leest.
      Inderdaad zijn de stikstofnormen en – gehaltes in, pakweg, Duitsland anders dan hier.
      Daar hoeft er zich geen zorgen over te maken: het land heeft meer dan voldoende overige oppervlakte waardoor de aantasting in landbouwgebied relatief kleiner is.
      België heeft minder veeteelt waardoor de berekening ook weer anders is.
      Enzovoorts.

      Geliked door 2 people

  5. Ik laat het eerst maar weer over me heen komen, Bertie. Op het grote geheel heb ik geen vat, veel meer dan we al proberen bij te dragen, kunnen we voorlopig toch niet. Eerst maar weer proberen in alle rust door de komende warmte heen te komen, zien we daarna wel weer verder.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.