natuur

Over de natuur

Men beheert de natuur naar menselijke maatstaven, het leeft immers, denkt men.
Maar de natuur is een systeem en heeft niets menselijks. Het geeft geen enkele zin  hem onze eigenschappen toe te schrijven, hij geeft en neemt niets.
Om die reden kan men de natuur  niets leren, hoogstens indammen met altijddurende tegenkracht.
Hij bestaat en breidt zich uit,  zo simpel is het.
Pak een stukje af, vernietig het,  het groeit  vanzelf weer aan. Evenzo met dieren, zij ontstaan bij de gratie van een passende leefomgeving (o.a. flora) en sterven uit als er een andere episode aanvangt.
Je ziet het aan de veranderingen door de eeuwen heen. Aardbevingen, rampen, klimaten, ze overkomen de aarde als een automatisme.
De huidige klimaatomslag hebben we zelf ietwat versneld maar dat zal de natuur worst wezen, er zijn geen gedachten of wraakgevoelens. Het systeem is blind, we kunnen slechts proberen de toekomst te verzachten door maatregelen nemen tegen de volgende opwarming dan wel wintertijd.
Ook de wereldwijde  pandemieen en plagen  zijn de natuur niet aan te wrijven alsof het straffen zijn. Het systeem heeft geen weet van onze foute keuzes, het laat simpelweg groeien wat levensvatbaar is, tussen kwaadaardige virussen en geneeskrachtige kruiden maakt hij geen onderscheid.
Bekijk  een onverzorgd bloemenperk of verwaarloosde woning,  het raakt snel overgroeid.
We moeten alleen nog even leren hoe het systeem te kraken om onze eigen menselijke wetten erin te bouwen.
Dat het zal nooit lukken, door niets en niemand, daar geloof ik stellig in.
Maar  ik weet natuurlijk niet wat geniale geleerden nog ontdekken. Of uitvinden.
==

32 gedachten over “Over de natuur

 1. Juist. Maar daarom mogen we er wel zorg voor dragen, zeker als ze ons goed gezind is.

  De mens denkt dat de natuur een kastje is om naar te kijken, dat hij de heerser is. De mensheid is niet meer dan de zoveelste (dier)soort die deze aarde bevolkt (heeft).

  Geliked door 1 persoon

  1. Juist, en god weet wat er na ons komt.
   We móéten zorg dragen, niet alleen ten behoeve van de natuur, ook om niet ondergesneeuwd te raken. Hij voelt geen vriendschap.

   Like

 2. Hier ben ik het helemaal mee eens! We hebben een beperkte invloed, maar natuurgeweld tegenhouden zal niet lukken…..hooguit afleiden zoals bij bliksemafleiders of zorgen dat we er minder last van hebben door hogere dijken tegen het water of steviger huizen tegen de storm.
  De wind de andere kant op laten blazen of te stoppen gaat ons (nog?) niet lukken.
  Bloemen groeien dwars door het asfalt heen, wat ik altijd weer het toppunt van kracht vind….madeliefjes bloeien vaak een dag na de grasmaaier alweer, maar dan aan een korter steeltje…. de natuur is sterker dan wij!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ach, de mens rommelt al heel lang op de aarde en het is nog steeds ploeteren.
  Ondanks moderne technieken, de natuur blijft ons de baas.
  Laat de mens zich maar leren te schikken zonder haat gevoelens naar moeder aarde. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Eigenwijs als ik ben denk ik toch dat de Corona Crisis en de Klimaat Crisis grotendeels door menselijk handelen is ontstaan.
  Waarbij ik betwijfel of wij mensen de gevolgen hiervan kunnen hanteren.

  Ach, laat ik maar gewoon van mijn tuin gaan genieten.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

 5. Het verhaal klopt. Immers, men is er nu al achter dat o.a. HIV stamt uit de oudste oertijden. Maar ook Corona lijkt al eerder ons als mensen te hebben bedreigt. Daarbij zit het virus ook al in bepaalde diersoorten. Het komt zelden tot ziekten, maar als….is het veelal dodelijk. Mensen neigen teveel naar parkachtig denken. Aanharken, groen maken, want dat staat zo leuk. Maar we sneppen niks van het systeem, ook al studeren we nog zo hard. Men laat de invloed van de zon buiten beschouwing, ontdekte pas in de jaren zeventig dat er NINA/NINO-stromingen bestaan in de oceanen en dat die invloed hebben op het weer of klimaat. Mensen zijn ook eigenwijs. Zo dammen ze rivieren in en gaan wonen op plekken die potentieel gevaarlijk zijn. We telen ons zelf tot de oververhitting toeslaat. Overbevolking wordt ontkend op basis van ‘humane’ gedachten, maar het is juist dat wat zorgt voor overbevissing of dierenflats vol leed ellende. We verstenen het groen, want behoefte aan woningen en het valt ons niet op dat de mussen dan wegtrekken. Of de bijen sterven. Alles moet netjes, wijken voor ons…het superieure ras uit de schepping. En waar komt die onzin ook al weer vandaan? Precies, en dat is ook de oorzaak van dat overbevolken…

  Like

  1. Over overbevolking wordt al eeuwen geklaagd. De trek over de aarde is ook al heel lang geleden begonnen, best mogelijk dat onze roots van oude tijden in, pakweg, Afrika of Azië liggen.
   De goede oude tijden waren kennelijk niet zo heel erg goed.

   Like

 6. Ik reageerde hier al eerder.

  Je beschrijft een groot fenomeen.

  De Antropocene invloed wordt door wetenschappers steeds meer aangetoond. De destructieve gevolgen hiervan worden meer en meer als onomkeerbaar gezien. Als wordt deze vooral als dodelijk voor de mensheid gezien.

  De aarde en een mensloze natuur zal dat waarschijnlijk wel overleven.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.