Kat en muis

Hoewel ik geen kat meer heb is er nog wel een aardige herinnering.

We hadden muizen, in de keuken en rondom de schuur.  De hond, een gemakzuchtige spaniel, deed er niets aan.  Die sliep alleen maar.
We plaatsten muizenvallen. In de keuken, onder het afdak en bij de schuurdeur.
Zielig, ik weet het, maar we waren ten einde raad, het muizenidee was onverdraaglijk.
De volgende ochtend waren de klemmen die buiten stonden verdwenen.
Vreemd.
Nieuwe gekocht. Ook die verdwenen.
Enfin, we hadden geen last meer dus lieten we het zo.
Veel later spraken we een buurman die zei: Tommy (hun kat) kwam twee dagen op  rij thuis met een paar dooie muizen die nog in de klem zaten. Snap je dat nou?
We barstten in lachen uit en vertelden van de verdwenen klemmen.

Het is bekend dat sommige katten hun prooi voor je neerleggen. Alsof ze de baas willen behagen. Of willen delen? Wie zal het zeggen.
Maar met klem en al, dat verwachtten we niet.

En dan nog wat.
Het was dezelfde kat die dagelijks een hapje kwam halen. Het beest had me er nooit iets van verteld.
==

32 gedachten over “Kat en muis

  1. Wat een mooie verhaal Bertie, je brengt herinneringen boven.
    Mijn spaniël vond ze ook wel prima, maar een van de katten was gek op muizen.
    Op een zeker moment liep er een muis over de vensterbank en ja hij ving hem en wat dacht je?
    Hij at de muis smakelijk op tussen de oppaskinderen en die reageerde helemaal niet op de geluiden. Hans

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi verhaal weer, Bertie.
    Wij hadden ook zo’n kat die zijn buit liefst door het kattenluikje meenam naar binnen. Daar werd het dan meestal netjes op de mat gelegd. Aafje stapte op een ochtend tamelijk gedachteloos de bijkeuken in. Daar voelde ze ineens iets onder haar voet wat ze niet eerder had gevoeld, en wat ze ook nooit weer hoopt te voelen … dode muis.

    Geliked door 1 persoon

              1. Ja, en vooral de onzekerheid is op zo’n moment vervelend. Je loopt toch een tijdlang te zoeken. Af en toe heeft één van ons beiden nog wel eens het idee dat we hem zien lopen. Maar dan zou hij intussen bijna 40 moeten zijn …
                De andere kat is lekker op haar eigen plekje in slaap gevallen en niet meer wakker geworden. Daar hadden we meteen vrede mee, en die hebben we een nette crematie kunnen bezorgen.

                Geliked door 1 persoon

  3. Wat heb je mooie verhaal geschreven. Katten kunnen met muizen pakken of ermee gaan spelen. Toen met ouders hadden hond. Ging muis in zijn bekje bij hond erin. At gewoon op. Je hoort dan kraken. Ik vond vreselijk. Ik had gezien. Het blijft het beesten. Katten kunnen ook wat van.

    Geliked door 1 persoon

          1. Dat spelen is inderdaad heel wreed. Martelen en kaatsballen met de muis… tot ze langzaam maar zeker dood is. Kan tot anderhalf uur duren. Mijn ene kat doet het niet, maar de andere pakt ze vanaf zijn lijntje waarmee hij is vastgebonden. Het is een echte jager en vooral beul.

            Geliked door 1 persoon

  4. Heerlijk sfeerbeeld. Zeker als je altijd katten in huis hebt weet je dat er op zekere dag wel iets wordt gevangen waarmee ook nog eens heel lang wordt gespeeld. Zo hadden we op een warme zomeravond een jaar of 15 geleden eens een veldmuisje dat door het hor glipte en meenden in het muizenparadijs te zijn aanbeland. Op/wegjagen bleek zinloos. Maar wij hadden toen drie katten en een boerenfoxterrier in huis. Die hebben we de klus maar laten klaren. De muis overleefde het niet. Dom dier…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.