trots

Over trots

Een controversieel onderwerp. Wat de een een nare eigenschap vindt, ziet de ander het als een stoere karaktertrek.
Men kan er veel kanten mee op.
Wie kent niet een kind dat trots de nieuwe speeltjes laat zien, het is vertederend.
Maar ook: de opschepper die showt met een dikke portefeuille. Dit wekt afgunst, vertaald in ergernis.
Trots waren de veldheren en ontdekkingsreiziger, leerde je op school. Zij wonnen land voor hun bazen die zo mogelijk nog trotser waren op het verworven bezit.

Het kan tot een moeilijk te begrijpen gedrag leiden.
Zoals dat van de man die, barstend van de armoe, geen steun wilde aannemen maar wel accepteerde dat zijn kind het kippenvoer opat.
Of dat van een vrouw die zo groot ging op haar spaarzaamheid dat ze de eenvoudigste eisen van haar gezin wegwuifde. Wees zuinig, was haar devies terwijl ze trots wees op haar banksaldo.
Misplaatste trots, in mijn ogen.

In de politiek kom je heel veel trots tegen, een baan hierin lijkt de ultieme vervulling te zijn.  De fierheid op een gewonnen punt is te begrijpen maar ook hier zie je iets onbenoembaars, de trots van politici die zich afwenden van bepaalde partijen en daarbij een verheven houding aannemen: kijk mij eens goed zijn.
Wat maakt ze zo trots?
(Let wel: ik ben niet voor of tegen rechts of links, daar gaat het hier niet om).

Er zijn veel meer dingen over deze eigenschap te zeggen en ontelbare voorbeelden te vinden. Maar dan wordt deze log te lang.
Ieder kan dit lijstje zelf aanvullen.
-==

26 gedachten over “Over trots

 1. Weet je wat het is inrukken zijn persoonlijk, maar dat mag niet afdoen aan de ander.
  Geld is daar geen onderdeel van wie je bent, ook al denken sommige dat het zo is.
  Ik waardeer je logje weer, je bent een vrouw van me hart, ik hou van je. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Trots vind ik vaak verre van positief of constructief. Vaak zijn behoudende mensen trots op iets. Ze geven dan aan dat het niet mag veranderen. De partij Trots op Nederland was zoiets. Maar ook in oorlogen speelt het een belangrijke rol.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar noem je een paar negatieve vormen, zeg maar gerust verfoeilijk. Behoudenden zijn er zich niet eens altijd bewust van.
   Er staan weer positieve tegenover. Goede punten halen door je best te doen rechtvaardigt een trots gevoel. Is op veel situaties van toepassing.

   Like

 3. Ik ben het helemaal met je eens….er zijn vele soorten trots…… sommige soorten zijn onbegrijpelijk of naar.
  Eigenlijk net als met jaloers…… je kan jaloers zijn omdat je het een ander misgunt, maar ook omdat je het ook wel zou willen….. dat laatste heb ik geen moeite mee.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ach, als het onbereikbare dingen zijn heb ik er geen moeite mee….ik gun het de ander, zou het graag zelf willen, maar het is niet anders. Moeilijker is het als het net niet lukt….. bijv. met klein verschil 2de worden bij een wedstrijd…… (maar goed, dat geldt voor mij niet, de kans is groter dat ik laatste ben hahaha)

    Geliked door 1 persoon

 4. Heel interessant. Er zijn soorten trots. Een soort goede en een soort minder goede. En dan ook nog in verschillende gedaantes. Ja, daar kunnen we nog een aardig tijdje over doorbomen. Je mag trots zijn op dit stukje dat je schreef over trots!

  Geliked door 1 persoon

   1. IK probeer steeds positief met hen om te gaan. Ze hebben zo al een negatieve kijk op de dingen door toestanden uit het verleden of heden. In ieder geval zijn de begeleiders tevreden over mijn omgang met hen, ook al heb ik geen diploma of wat dan ook in die richting. De toestand thuis met dochter helpt ook in ieder geval om hen te ondersteunen.

    Geliked door 1 persoon

 5. IK ben trots op ons land. Dat het ondanks alles toch aardig blijft doen. Ik ben trots op mijn stad die ondanks alle pogingen daartoe toch nog steeds draait als een tierelier en onderhuids gewoon liberaal en vrij blijft. Ik ben trots op het feit dat ik (los van de deelhypotheek) geen schulden heb gemaakt maar alles via sparen en hard werken heb kunnen bereiken. Ik ben trots op mijn zoon die een goed IQ benutte voor een mooie carriere en verder zijn eigen weg kiest. Ik ben trots op vrienden die prachtige dingen doen en altijd lief zijn of leuk. Ik ben dus best trots. Maar minder op bezit. Meer om dat wat ik al noemde…

  Geliked door 1 persoon

 6. hahaha ja, ik zie dit stuk als in het algemeen, in het groots…. zelf ben ik vaak trots op mijzelf omdat het mij alleen al lukte om weer uit bed te stappen in de vroege ochtend en mijn dag ging starten, bijv.

  Of trots omdat ik de dag door was gekomen en weer mijn bed in mocht en kon… dat ik het gered had om de boodschappen alleen te doen, zonder hulp, alleen! en slepen en dragen en tillen de trappen op.. met kruk aan de ene arm, omdat mijn knie telkens op slot sloeg… of mijn been gewoon doorzakte… trots dat ik op de loopband kon staan en zonder steun weer kon lopen…

  Trots dat ik eindelijk onder de 100 kg kwam… trots dat ik ontbijt at…. slash eet.. ~kuche~

  Djiez, het is alweer 11 uur geweest ik moet nog ontbijten 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.