Katholieke zomerdagen

Landerig hangen we op vrije –  en vakantiemiddagen rond op het erf, zeuren wat,  pesten elkaar en de hond, gaan elke minuut  naar binnen om op de klok te kijken, wachten tot het zwembad open is. We vervelen ons suf.
Met afgunst zien we de andersdenkenden naar het openbare bad gaan, zij mogen er de hele middag in, allemaal tegelijk.
Wij, roomsen, moeten wachten tot we in het katholieke bad aan de beurt zijn, jongens en meisjes na elkaar.
’s Avonds hetzelfde rooster voor vrouwen en mannen.

Tenslotte moest de kerk toegeven en werd er gemengd gezwommen.
Mijn moeder was al eerder overstag gegaan. Ik mocht eindelijk naar het openbare met een buurmeisje. Ze gaf me entreegeld met een ssst-vinger voor de mond.
Dolblij fietsten we er naar toe.
En wat zag ik?
Veel meer katholieken zwommen daar, waarschijnlijk allemaal met de opdracht: ‘vertel het maar niet verder.’
==

34 gedachtes over “Katholieke zomerdagen

 1. logbankje zegt:

  Ja, toch daar zwemmen, maar stiekem en niet alleen katholieken.
  Ik zat op de LTS, was altijd een jongensschool en op een zeker moment kozen meisjes ook voor een technische opleiding, de school wist niet wat ze daar mee aanmoesten. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Als katholiek word je goed getraind in stiekem gedrag. Ik kan het weten; zat lang genoeg bij de nonnen. Ging daarna lesgeven op een katholieke meisjesschool. Pas eind de jaren 90 kreeg ik voor het eerst jongens in de klas! Dan pas werden we gemengd. Was me dat een paniek bij veel oudere collega’s. Ik was nog jonger en had er geen problemen mee. Jongens heb ik sowieso vaak liever dan meisjes (in de klas bedoel ik). Misschien omdat ik tussen vijf broers opgroeide?

  Geliked door 1 persoon

   • Ik ben destijds getrouwd omdat ik anders mijn job in het onderwijs zou verliezen. Samenwonen was verboden. Seks voor het huwelijk ook, maar dat konden ze niet controleren 😉
    Ze moeiden zich met alles, de nonnen, de pastoor. Achteraf vind ik dat ik véél te braaf was. Dat waren we allemaal. Maar ja, als je eenmaal in dat systeem zit van kleinsafaan, raak er dan maar eens uit. Gelukkig is het veel veranderd, ook op de katholieke school, waar ik nog steeds werk!

    Like

    • Ik snap het, je gaat normaal vinden waarmee je opgroeit. Deze verhalen ken ik van ouders en anderen.
     Het doet me denken aan wat we lezen over Brabant en Limburg, zelfs met de dienstkeuring bemoeide de pastoor zich.

     Geliked door 1 persoon

 3. ms zegt:

  Gescheiden zwembad heb ik niet geweten. Al was ik al 11 eer we met de school naar het zwembad in Aalst gingen. Dat kwam omdat we in een dorp woonden natuurlijk.

  Maar verder sluit ik me bij Matroos aan. Zo ging het er bij ons ook aan toe, al kon ik op mijn 15de al naar een gemengde school (mocht dat van mijn moeder gemogen hebben maar dat wou ze niet).

  Geliked door 1 persoon

 4. Onze fanfare was een mannenvereniging….mij is altijd verteld dat dat was omdat er ook katholieke mannen op zaten….. van de pastoor mocht het niet gemengd zijn…… dus die zouden eraf gaan als er vrouwen toegelaten werden. Ik denk dat na verloop van tijd bijna niemand meer wist waarom het een mannenclub was. Pas tweede helft 60-er jaren is dat veranderd…… er dreigde een ledentekort en tijdens een vergadering werd besloten vrouwen toe te laten….. toen waren we goed genoeg hahaha. Volgens mij bestaat de club nu uit meer vrouwen dan mannen….ze kunnen dus niet meer zonder ons.
  Zelf ben ik niet katholiek, dus weet er verder niet veel van…..ik denk ook dat het in mijn tijd al minder streng was hier……. ik heb verder nooit iets gemerkt van jongens en meisjes gescheiden…..hoewel we op de lagere school nog wel gescheiden gymden (volgens mij niet in de laagste klassen). We deden dat samen met andere scholen…… daardoor ken ik leeftijdgenoten van de katholieke en de christelijke school ook goed….nou ja, de meisjes dan. Zelf zat ik op de openbare school….. dat vond mijn vader beter….gewoon een school voor iedereen, gelovig of niet.
  Toen ik op het zwembad ging werken (v.a. 1972) kwamen daar nog wel jongens- en meisjesscholen uit Volendam……. niet alle scholen waren daar gescheiden, maar ze waren er nog wel. Maar ja, Volendam is ook helemaal katholiek…… er is een klein protestant kerkje, de rest is nog steeds katholiek.
  Hier was alles…..we hebben een Katholieke, Hervormde, Gereformeerde en Lutherse kerk, een Doopsgezinde vermaning (de meesten zijn samengegaan als “samen op weg-kerk”) en we hebben ook al jaren een Koninkrijkszaal (Jehova).

  Geliked door 1 persoon

  • Volendam, tja….
   Dat met die mannenclub was idd iets van de katholieken maar het veranderde allemaal in de jaren 60. Hier en dar wat later, natuurlijk.
   Ik herinner dat er bij de Christelijken en Gereformeerden ook streng-gelovigen waren. Lees ’t Hart en Siebelink, je wordt er naar van.
   Dan liever Rooms.

   Like

   • Ans zegt:

    Vooral de gereformeerden waren streng…. en gereformeerd is er ook in allerlei stromingen.
    In de bible belt is het vaak erg streng…..als ze dat voor hunzelf zijn moeten ze zelf weten, maar anderen worden ook vaak gedwongen mee te doen….. bijvoorbeeld door op zondag de pinautomaat af te sluiten. En ik was eens op een christelijke site omdat ik muziek zocht……ik kon op zondag niet bestellen….. tsja…… vind ik wat ver gaan.
    Als een vereniging eenmaal een mannenvereniging is dan verandert dat niet zomaar, er moet eerst een reden voor zijn.

    Geliked door 1 persoon

 5. Ook in Amsterdam waren hele katholieke wijken. En wij behoorden daartoe. Trots op onze godsdienst, want de enige echte en goed voor een enkeltje Hemel als we ons als keurige katholieken gedroegen. Zwemmen was voor ons als jongens geen thema. Meiden zag je niet in het zwembad, hoe nieuwsgierig we ook waren. Wij mochten niet omgaan met ‘afvalligen’ uit belendende protestantse wijken. En anders denkenden werden gemeden als de pest. Tot de wijsheid in mij daalde en ik ontdekte dat je veel meer plezier kon hebben als je de Leer opzij schoof…En dat is nooit veranderd…

  Geliked door 1 persoon

  • Wat let je? Wij lazen er alleen maar over en vonden het ongelooflijk wat de kerk daar allemaal te zeggen had.
   Toen we in Brabant kwamen te wonen leerden we er iets van: allemaal dezelfde kerk, dezelfde school, reuze handig maar niets te kiezen.
   Dat de pastoor een baasje was bleek eveneens handig. Hij besprak de zalen en prijzen voor de verenigingsfeestjes, bepaalde de muziek en de hapjes en dronk gezellig een borreltje mee.
   Het liep niet slecht want er waren geen nonnen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.