Somber sprookje


Er was eens een mopperig volk. Men  voelde zich tekortgedaan, teveel verplicht, zelfs muziek verwerd tot een scheldpartij.
‘Je moet dìt en je moet dàt en je mag niets. Wat heb je nu nog?  Er is niks aan.’  Het chagrijn vierde hoogtij.
Tot men op een dag alle ergernissen overboord gooide en besloot te leven naar eigen inzicht. De mensen gehoorzaamden niet meer aan wetten, zij volgden enkel nog hun instinct. Ze zouden gelukkig worden.
Het leek heel wat: weg met de lasten, leve de lusten, het paradijs opende zich!

Helaas, het paradijs bleek zeer aards.
Het was  een wildwest après la lettre, hetgeen behoorlijk tegenviel zonder Hollywoodromantiek. Diefstal en moord werden onbestraft gelaten, men leefde in achterdochtige buurtschappen. Ach en wee, grienden een paar klagers,  hun  kleurloze en vodderig geluk overziend.

Buurlanden, geschokt door de domme bandeloosheid, sloten hun grenzen.
Het volk was nu op zichzelf aangewezen.
Wetteloos en vrij.
Gedegenereerd, gedesillusioneerd, getraumatiseerd.
Niemand leefde nog lang, hoogstens ongelukkig.

11 gedachten over “Somber sprookje

  1. Ik vind Nederland een geweldig land. Zestien jaar geleden kwam ik hier wonen. De structuur, orde en duidelijkheid vond ik zo verademend. Nog steeds. Als Belg kom ik van niet ver, maar ik kan je verzekeren dat men in Nederland zijn zaakjes veel beter voor elkaar heeft. Nog steeds reis ik over de grens naar mijn werk, maar ik krijg het steeds moeilijker met de mentaliteit aldaar. Teveel laksheid, slordigheid, dubbelzinnigheid… Ja, ik ben een overloper. Het bevalt me hier beter. Mij hoor je dus niet klagen. Tenzij over hier en daar een regeltje teveel… en over de artsenpost. Tegenwoordig ga ik naar de dierenarts die blijken hier meer betrokkenheid te tonen voor de patiënt. Enfin, over de verschillen kan ik blijven doorgaan. Het blijft leuk.
    Vive le Pays-Bas!

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is hier over het algemeen goed geregeld. Helemaal met je eens.
      Maar er zijn mensen die altijd wat te mauwen hebben, ook in mijn eigen omgeving. Daar kan ik niet goed tegen. (hoewel ik het zelf ook doe, soms, tot mijn spijt).

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.