Vleermuizen filmen


Vanavond deed ik nog één poging maar nu is het afgelopen. Definitief.

Al ikweetniet hoeveel jaren probeer ik het, een kort filmpje te maken van deze snelle beestjes. Met zeer matig resultaat want er is weinig moois aan een schemerlucht waar af en toe een fladdertje te zien is. Dat zou net zo goed een vergrote vlieg kunnen zijn.
Het lukt gewoon niet.

Ik weet wel dat er heel mooie opnamen zijn van deskundige filmers die met wiskundige aanleg hun camera’s instelden en plaatsten. Maar dat is niet hetgeen ìk wil.

Vergelijk het met vakantiefoto’s; er bestaan prachtige beelden van elk denkbaar toeristisch onderwerp maar je wilt per se je eigen plaatje van de Eiffeltoren of een zonsondergang in Bakkum.

Zodoende had ik mijn zinnen gezet op een levendig clipje van eigen vleermuizen. Althans, één volkje huist in onze schuur, onder het broeiboord.
Een ander komt ergens bij de naaste buren vandaan en sommige jaren zien we nog een derde stam.

Figuranten genoeg dus, maar zodra ik met een camera verschijn gaan ze versnellen of nemen een andere vliegroute. Of wat dan ook.

Na vanavond nogmaals een uur te hebben gefilmd is mijn geduld op. En de accu leeg. Dan worden ze maar geen bee-enners.

Eigen schuld.
Maar laat ze niet komen zeuren voor een rolletje in Dracula!

  vleermuis2index

19 gedachten over “Vleermuizen filmen

 1. Dat is zoooooo moeilijk!!! Onduidelijk door de schemer en zo snel wendbaar dat je volgens mij uren zou moeten filmen om ze er goed op te krijgen…… eens komen ze dan wel voor je lens langs. Ja kan wel eens geluk hebben, zoals ik ooit met de bliksem had, maar ook toen had ik al heel wat filmpjes en foto’s verwijderd waar niks opstond.
  Het zou leuk zijn als het lukt, maar dan moet je wel heeeeeeeeel veel geduld en geluk hebbem

  Liked by 2 people

 2. Dat is ook heel moeilijk om vleermuizen vast te leggen.
  Ben ooit met een tocht mee geweest in Amersfoort om vleermuizen te spotten, was erg leuk trouwens.
  De gids vertelde dat je een camera vast moet opstellen en het beestje lokken met voedsel dat op het wateroppervlakte ligt.
  En heel veel geduld en nog meer tijd. Hans

  Liked by 2 people

 3. zo probeer ik al jarenlang de meeuwen die op ons vakantie adres in grote getale komen overvliegen in hun vlucht vast te leggen. Dat lukt me ook niet. Dus ik kan me voorstellen dat je die vleermuizen al helemaal niet te pakken krijgt (zelfs niet op beeld)

  Liked by 1 persoon

 4. Kun je ze niet schieten op ‘burst’ modus dus met de camera op een stand dat je meerdere foto’s snel achter elkaar neemt? Dan zit er ongetwijfeld een prachtige foto tussen! En ach, de herinnering neemt niemand je af!

  Liked by 2 people

 5. Je zìet ze nog niet eens goed in de schemering, laat staan dat je ze kunt filmen! Een van mijn katten bracht eens een naar huis, leek dood, maar ademde nog. Dus de vogelwacht gebeld en die kwamen ‘m ophalen. Toen heb ik wel even gekeken hoe zoiets er nu uitziet. Maar ik blijf ze eng vinden, dat komt vast door de vampierfilms.

  Like

  • Dat speelt vast mee. Het zijn ook rare wezenjes, alsof ze uit Tolkienboeken komen.
   Dat een kat er een ving verbaast me, hij moet een superjager zijn. Naast ons wonen drie katten, zelf hadden we ze ook maar een vleermuis brachten ze nooit mee. Terwijl er zo veel rondschieten.

   Liked by 1 persoon

 6. Onze Boeli bracht er ook een mee en did lieve Koos ook al, maar misschien zijn die dan verzwakt. Ik maak er dan een foto van -dat is wél te doen, haha- en ik vind ze prachtig. Zo’n klein gezichtje en die punt net als een paraplu-pin, heel mooi.

  Like

  • Onze katten hebben een vang-gen te weinig gehad, kan niet anders. Ze legden hun prooi steevast voor ons neer maar dit zagen we niet.
   Ze zijn eerder interessant dan mooi, eigenlijk durf ik ze niet goed te bekijken. Zal het je kunstenaarsoog zijn?

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.