techniek en elektronica

Nieuwe dingen

Eerste medicijn uit 3D-printer goedgekeurd
uit Seniorweb

Voor het eerst in de geschiedenis komt er een medicijn op de markt dat is gemaakt door een 3D-printer. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft de fabrikant van Spritam toestemming gegeven voor de productie. De pillen zijn voor mensen met epilepsie.

Dit vind ik fantastisch.

Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar nieuwe ontwerpen, uitvindingen, kortom, innovaties in met name techniek en elektronica bewonder ik zeer.

Ook in andere sectoren heb ik de neiging ze toe te juichen maar deze twee afdelingen vind ik nèt iets interessanter.

Als klein meisje keek ik al met ontzag naar de aanleg van nieuwe wegen, woonwijken, fabrieken, de Zaanstreek bood veel op dat gebied.
Voor een ukkie is alles nieuw dus zag ik de enorme caterpillars aan voor de grootste machines die  bestonden,  vrachtwagens die bijna verticaal een berg zand opreden waren gelijk aan steile-wand-races op kermissen, rioleringsbuizen waar je makkelijk in kon spelen beschouwde ik als een modern soort speelgoed.

De opmars van computers hoef ik niet nader uit te leggen, ook digibeten hebben  weet van de bijna eindeloze hoeveelheid toepassingen. Bij elk nieuwtje veerde ik op: ‘Straks kunnen we inpluggen in eigen hersenen…’  Niet dat ik daar op zit te wachten 😉
Die fascinatie ben ik grotendeels kwijt maar nog steeds vallen artikeltjes als bovenstaande me op. En die over de ruimte. En die over voedselmanipulatie.  En…en….
Er komt nooit een eind aan nieuwsgierigheid.

20 gedachten over “Nieuwe dingen

 1. Niet elke uitvinding vind ik even geweldig, maar veel toch wel. Ik wil wel altijd weten wat het is, waar het voor dient. Sommige uitvindingen zijn ondertussen zo gewoon dat ik mij niet voor kan tallen dat iemand dat ooit bedacht heeft, zoals de balpen en de paperclip.
  Je moet maar op het idee komen om zoiets te maken!
  Daar verbaas ik mij vaak over bij uitvindingen die eigenlijk kinderlijk eenvoudig lijken…. maar kom maar op het idee.
  Zelf dacht ik ooit glazen uit te vinden die geen kringen achterlieten op tafel….. ik wilde ze driehoekig maken, maar dat schijnt toch geen perfecte oplossing te zijn, hoewel er inderdaad geen kringen te zien zijn 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Eigenlijk vind ik de techniek en bedenksels op zich erg knap, naderhand realiseer ik me pas dat niet alle uitvindingen gelukbrengers zijn. Hoewel, daar leren we ook weer van.

   Like

 2. Dat 3D printen is een uitvinding op zich. Want we staan nog maar aan het begin. Voedsel, bouw, farma, bedenk het en het kan via zo’n printer worden gefabriceerd. En dat is een prachtige uitvinding. Als het allemaal betaalbaarder wordt wil ik ook zo’n ding…..:)

  Geliked door 1 persoon

   1. De meisjes van Verkade waren zeer intrek bij de jonge mannen, ’s morgens kwamen ze met de trein uit Amsterdam.
    Marvelo de oude koek, koffie en Chocolade fabriek van AH
    honing ook een grote soep fabrikant. Hans

    Geliked door 1 persoon

 3. Ja, ik ben ook nog steeds nieuwsgierig, maar weer heel anders dan jij, geloof ik. Ik vraag mij opeens dingen af -ik weet zo gauw geen voorbeeld- waarover ik vroeger nooit dacht en ben nu ook verbaasd waarom ik mij dat niet eerder afvroeg. Ik hoop dat je het kunt volgen, Bertie. (Sorry dat ik hier achter ben geraakt.)

  Geliked door 1 persoon

 4. Zelf ben ik een techneut en heb een paar uitvindingen gedaan. Dwz dingen bedacht die er nog niet eerder waren. Vaak is het wel een variatie op iets dat al eerder bestond en dat geldt overigens voor de meeste ‘uitvindingen’.

  Dat 3D-printen is idd leuk, maar als toepassing voor een gewonen pil lijkt het mij niet echt nodig. Die kan je net zo goed gewoon persen en dat is een stuk goedkoper. 3D-printen is goed voor dingen die niet in serie worden gemaakt en een lastige vorm hebben. Het principe is eenvoudig, laagje voor laagje wordt een voorwerp opgebouwd uit informatie die uit een computer komt.

  Zelf heb ik rond 1977 met 3D-printers gewerkt. Die dingen noemden ze toen extruders en worden nog altijd gebruikt bij de Smith-fabriek in Broek op Langedijk. Ze printen onder andere de ringelings en dat gaat heel eenvoudig. Er is en apparaat dat smurie (bestaande uit mais, water, smaak- en kleurstof) verhit/bakt en naar buiten perst door een vormpje. Als dat alles was zou er een een enorme lange buis van dat spul uitkomen en die past niet echt in een zak. Dus vlak na die spuitmond zit een draaiend mes die er plakjes en dus eigenlijk ringetjs van maakt. Naast ringelings hebben ze ook spuitmonden voor Grills en nog een zootje van die leuke vormpjes.

  Geliked door 3 people

  1. Je bent een echte uitvinder? Of ontdekker? Supertechneut.
   Het principe van een 3D-printer is dus ouder dan wij, leken, wisten.
   Moet een interessante ervaring zijn geweest om ze in werking te zien. Ik vraag me aldoor af welke stof er ingevoerd wordt in plaats van inkt, voor elk product een stel nieuwe cartridges (of hoe men ze ook noemt) met ingrediënten van het te maken voorwerp?
   Als leek moet je maar raden… sorry voor de simpelheid.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.