Lezen en vergeten

Voor me ligt  De_donkere_kamer_van_Damokles  een boek dat ik ooit las en waarvan ik me niets herinner. Geen woord. Zelfs als ik het open op een willekeurige pagina  roept geen enkele zin iets op van herkenning. En ik houd nog wel van zijn romans.
Het is een bekend boek van Willem Frederik Hermans, werd onlangs vernoemd in een of ander programma dus zocht  ik  het op want dat wist ik wel: er stond ergens een oudje van Hermans.
Hetzelfde had ik met Mulisch’  Voer_voor_psychologen , een oude uitgave. Ik heb het in handen gehad, het staat in de kast maar waarover het gaat? Geen idee.
Hoe kan zoiets nou, kunnen boeken  een gat slaan in het geheugen?
Was ik te jong, ongeïnteresseerd, te druk met vrijers en patat, lag het boek me niet?
Zola’s   Nana   las ik ook en dat herinner ik me wel. De woorden Parijs en liefde en het leesverbod zullen interessant geweest zijn.
Je vraagt je af wat je nog meer vergeten bent en waarom.
Dat is voer voor echte psychologen.
Daar heb ik geen verstand van, ik huiver voor hervonden herinneringen waarvan je niet weet of ze op waarheid berusten.
Er zit maar één ding op: de boeken herlezen. Met aandacht.
Zodat ik ze onthoud.
==

27 gedachtes over “Lezen en vergeten

 1. Ans Martis zegt:

  Niet elk boek dat ik gelezen heb heb ik onthouden, ik denk toch dat het er mee te maken heeft of ik echt in het verhaal zat.
  Ik weet dat ik de dingen niet opsla als ik te snel lees….. dan blijft het gewoon niet hangen.
  Misschien zat jij ook niet echt in het verhaal, dat kan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb geloof ik al eens verteld dat ik aan het herlezen ben geslagen. En ik heb hetzelfde als jij. Ik herinner me (vrijwel) niets van het boek dat ik ooit las. Dat is heel goed natuurlijk, want nou lees ik eigenlijk een geheel nieuwe boek. Twee boeken voor de prijs van een, en als ik straks nóg dementer wordt, heb ik nog maar één boek nodig. 🙂 Wat ik wel nog weet als ik naar mijn boekenkast kijk is dat ik een bepaald boek mooi vond. Vraag me niet naar de inhoud, maar de herinnering is een goede. Ga ik de herlezen boeken nu wel onthouden? Een poosje wel, denk ik, min of meer, de portee. Wat is het eigenlijke verhaal. Als me dat een week of drie bijblijft ben ik een tevreden man.

  Geliked door 1 persoon

  • Goede gedachte, twee voor één. 🙂
   Meestal blijft er iets hangen, herken je weer namen en feiten en geniet je alsnog. Nu ga ik denken dat er waarschijnlijk veel meer kwijte boeken zijn. Van andere dingen accepteer ik dat maar van boeken verwachtte ik het niet.
   Overigens geloof ik niet in jouw dementie. 😁

   Geliked door 1 persoon

 3. volkstuinvanbemar zegt:

  Ik heb hem ook ooit gelezen,maar ik zou ook echt niet meer weten waar het over gaat.Sommige zinloze dingen onthoud je dan weer wel, heel vreemd hoe dat brein werkt

  Geliked door 1 persoon

 4. ms zegt:

  Meestal herinner ik me de boeken die ik ooit las wel. Doe ik het niet en ik begin het te herlezen, leg ik het nogal snel weg.

  Het “blijven hangen”, zoals in vorige reacties al aangehaald, zal er denkelijk wel iets mee te maken hebben.

  Ik herlees wel maar dan eerder omdat ik me bepaalde wendingen of de logica er achter niet meer juist voor de geest kan halen

  Geliked door 1 persoon

 5. elsjeveth zegt:

  Ik herken dat Bertie. Bij sommige boeken in mijn (sterk uitgedunde) boekenkast denk ik, waar ging het over? Het feit dat ik het boek niet geruimd heb betekent dat ik het ooit indruk op me heeft gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ook ik lees op een vergelijkbare manier, denk ik. ‘De donkere dagen van Damokles’ heb ik ook gelezen, maar dat is ook zo’n boek dat ik zo kunnen herlezen zonder me ermee te vervelen, denk ik. Maar ja, ik ben niet zo’n lezer meer, dus dat zal wel niks worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.