Schelden

Er stond een jong gezin voor de winkel.
Donkerharige kinderen, moeder met hoofddoek.
Het jongetje wees naar de mand met gekleurde ballen die buiten stond, het meisje reikte er al naar. Moeder schudde nee en trok de kleintjes mee verderop, een gewone  gezinssituatie.
Plots een loeiharde kreet:  BEDELAARS.
We keken op, zagen een jochie dat wees naar het gezin en opnieuw schreeuwde: BEDELAARS.
Toen zag hij dat wij hem boos aankeken en fietste razendsnel weg. Het gezin was al verdwenen.
De vrouw naast me riep hem na:  ‘Heb je zeker van jullie pap geleerd?‘ Hij hoorde het niet.

Nu weet ik wel dat dit weinig voorstelt vergeleken bij haatuitingen op twitter e.d.  Ook in  grotere plaatsen in de omgeving zijn we wel wat gewend.
Hier was het zo onverwachts, een ventje van hooguit tien met een halfwas fietsje, op een stil dorpsplein. Misplaatst eigenlijk.
Zo’n rotkoppie met brutale ogen maar zo heb ik het waarschijnlijk wìllen zien.
==

.

31 gedachtes over “Schelden

 1. Mijn moeder leerde ons:‘Schelden doet geen zeer.’
  Maar ondertussen geeft het toch heel veel pijn.

  Vooral als het ‘jong geleerd, oud gedaan’ is.

  Steeds meer leven we in een wereld van oordelen en vooroordelen.

  Bezorgde groet,

  Geliked door 3 people

 2. Ans zegt:

  Vreselijk, vaak horen ze dat soort dingen inderdaad thuis….en ook al kan het erger….het voelt niet goed! Er wordt te snel geoordeeld en dat wordt dan ook meteen uitgesproken, ook als er kinderen in de buurt zijn. Ik snap best dat mensen soms diep in hun hart een vooroordeel hebben, maar mensen met een beetje verstand weten ook dat het nooit voor een hele groep mensen kan gelden, dus spreek het dan niet uit, zeker niet met kinderen in de buurt. Mijn moeder vond heel donkere mensen eng…..dat vond ze zelf heel erg, maar ze werd er bang van. Ze stamde uit een tijd dat je dat hier ook maar zelden zag. Ze zou geen kwaad woord over ze zeggen, want ze wist zelf dat het onzin was, maar ja zo voelde ze het…. angsten kan je niet altijd iets aan doen…….ik ben bang voor spinnen, slaat ook nergens op. Ik probeer de mensen altijd te beoordelen zoals ze zijn en niet bij welke “groep” ze horen. Onbewust zal er toch wel eens wat vooroordeel zijn, maar daar wil ik niet naar luisteren.

  Geliked door 1 persoon

  • Juist, volwassenen zouden beter op hun woorden moeten letten naar ja, je weet natuurlijk nooit naar wie je kind luistert als je er niet bij bent.
   Met de eigen kinderen was dit ook een thema, leraren Maatschappijleer waren soms arrogant en gooiden er onacceptabele dingen uit.

   Like

   • Ans zegt:

    Wat hier in huis belangrijk was was dat iedereen wel iets goeds heeft en dat gedrag ook veel met omstandigheden te maken heeft. Edwin nam dat goed aan…..zo vond hij van een heel vervelende leraar dat hij wel goed les kon geven….en een Somalische jongen die hem pestte begreep hij wel, die jongen had echt nare dingen meegemaakt. Dat pesten was er niet altijd, maar af en toe had hij zo’n bui, dan wilde hij met Edwin vechten en Edwin was geen vechter.
    Andere keren was het allemaal prima, konden ze goed met elkaar opschieten.
    Jaren later belde die jongen op, om excuses aan te bieden voor de keren dat hij vervelend was……hij wilde niet vertellen hoe het met hem ging, alleen dat er vervelende dingen gebeurd waren.
    Maar Edwin zag/ziet dus in iedereen ook iets goeds en ik denk dat hij maar heel weinig vooroordelen heeft. Die gaat zo makkelijk met iedereen om….zelfs een zwerver die hem om geld vroeg liet hij spontaan zijn portemonnee zien…..”kijk, dit tientje is alles wat ik heb en dat heb ik zelf nodig….klein geld heb ik niet”. De man antwoordde: “Doe maar goed je best op school….dan word je niet zoals ik!”
    Ik zou toch echt niet mijn portemonnee laten zien….toch een beetje vooroordeel…..bang dat hij hem afpakt.

    Geliked door 1 persoon

 3. ms zegt:

  Ik zou er niet onmiddellijk van uitgaan dat hij het thuis hoorde. Vriendjes kunnen er ook wat van en zeker op een leeftijd waar ze zelf nog niet denken.

  Een klein rotjonk ja, snel wegfietsen als hij tegenwind krijgt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Nou…dat ging vroeger net zo hoor. In een wereld waarin mensen op geloof of afkomst werden beoordeeld. Ik was voor anderen in onze woonstraat een ‘paap’ want katholiek. En wij riepen als antwoord dan weer ‘heidenen’ tegen de mensen die niet naar de kerk gingen. Anderen waren ‘bedelaars’ omdat ze arm waren en geen redelijk kleding hadden. Keihard die straat. Wat ik nu af en toe op straat hoor is van een andere orde. Het straattuig dat het altijd maar weer heeft over ‘k….rhoer’ en zo meer mist ook een stukje opvoeding. Komt vast doordat het controlerend ooog van ouders mankeert. Net zoals bij ons vaak vroeger.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.