Nog even over zussen en broers

Nog even over broers en zussen.
Grote gezinnen werden bewierookt door kerken, grote bedrijven en een paar politieke partijen maar in werkelijkheid was het niet altijd zo geweldig.
Afgezien van de feestdagen schuurden de onderlinge verhoudingen wel eens, dat duurde dan even voor de sfeer opklaarde. Begrijpelijk, al die verschillende persoonlijkheden in een (vaak) te kleine woning.
Desondanks hadden we het niet slecht, ik als jongste meisje zeker niet. Geen honger, redelijke rust, verse groenten en fruit, zwembaden dichtbij.
Toch droomde ik van een leven als enig kind, hoogstens met een of twee volwassen broers/zussen.
Het was prettig om over te fantaseren maar vooral de realiteit scheen me hemels toe.
Eigen bed in eigen kamer, eigen boeken en pennen, splinternieuwe fiets, extra-dik chocopasta op brood, zondags een groot ijsje ipv dat dubbeltjesgedoe, meer pa-en-moe, geen pesterig broertje.
Deze wens hield ik zorgvuldig geheim, ik durfde niet ondankbaar en egoïstisch te lijken.
Bovendien kon de zaak niet worden teruggedraaid, dat snapte zelfs een kind
Later begreep ik dat menig ouder hiervoor zou tekenen. Als het begrip gezinsregulatie  bespreekbaar was geweest. Geboortebeperking? Het woord alleen al -mocht iemand dat kennen-  deugde niet.

Maar ik had er al van genoten.
In een eigen sprookje, helemaal van mij alleen.
==

42 gedachtes over “Nog even over zussen en broers

 1. ms zegt:

  Mijn broer en ik waren met ons tweetjes best content toen de dokter mijn moeder voorhield dat ze beter geen kinderen meer kreeg voor haar gezondheid. Ze luisterde liever naar de paus en kreeg er nog twee bij. Toen heeft de dokter op tafel geklopt. Ze is aan de onderpastoor gaan vragen of het mocht, de pil nemen.

  Je mag het niet denken, maar ik doe het toch: waren we maar met ons tweetjes gebleven.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja bij geboortebeperking was je waarschijnlijk niet geboren. 😉

  Ik heb 2 broers en 1 wijlen zus. Tussen de jongste en oudste zat 16 jaar. We hadden dus weinig aan elkaar.

  Zelf ben ik ik voor een bevolkingsafname vooral in Westerse en Aziatische landen, waar de aarde ons aantal niet aan kan. Maar dan kan je beter gezinnen hebben met 2 of 0 ipv 1. Dat zorgt voor kinderen die teveel aandacht krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 3. logbankje zegt:

  Nou, mijn ouders waren voor toen met zes kinderen geen uitzondering, maar de woning was klein en de zolder koud.
  Maar de mooie momenten rond de kolenkachel en te worden voorgelezen vergeet je nooit. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Ans zegt:

  Ik kom uit een gezin met 3 kinderen…..niet groot, niet echt klein. De kerk speelde hierin geen rol, wij waren niet katholiek. Van mij hadden het er meer mogen zijn (eigenlijk moesten het er ook 5 zijn….jongste en oudste stierven tijdens en kort na de geboorte). Toch snap ik jouw wens wel, een lekker alle aandacht voor jou!. Ik had het geluk wel een eigen kamertje te hebben. Mijn 2 broers waren een stuk ouder, dus geen speelkameraadjes, maar pestkoppen….maar daar heb ik wel veel van geleerd!
  Zelf had ik ook graag meer kinderen gehad dan die ene die ik heb, maar ja, het loopt niet altijd zoals we willen. Wij dachten dat 4 of 5 kinderen wel leuk zou zijn, maar begrepen wel dat we daar pas echt over konden oordelen als we eenmaal kinderen hadden…..maar toch…..we wilden er zeker meer dan één en vast wel meer dan keurig afgepast 2.
  Ach ja, dat was mijn droom die niet uitkwam.

  Geliked door 1 persoon

  • Ook een klein gezin. De christelijken, protestanten en andere gelovigen hadden ook grote gezinnen Ik neem aan dat sommige dominees even fanatiek waren als pastoors.
   En spijtig, jouw droom was mooi maar vergeefs. Doodjammer.

   Like

 5. Of ze nu seks hadden of alleen bezig waren met kinderen produceren….het is een beetje een raadsel. In ieder geval weet ik wel dat ik in een kleine slaapkamer samen met mijn oudere broer veel te wensen had v.w.b. wensen en verlangens. Onze families waren allemaal van de beperkte soort. Zowel aan vaders als moeders kant en dat ging bij ons ook zo door. Aardig is wel dat in sommige grote gezinnen de samenwerking ook goed is voor het socviale vangnet in geval van nood of ziekte. Tegenwoordig is wel een probleem dat veel mensen vaak enorm ver uit elkaar wonen. Overigens heb ik zelf weinig teot geen contact met al dan niet verre familie. Dat sociale zat er kennelijk niet zo in. Van de andere kant uiteraard….:)

  Geliked door 1 persoon

  • Dat vangnet, daar zeg je iets.Soms met liefde beoefend. Het ‘hoorde zo’
   Van (schoon-)ouders en ooms/tantes leerden we de keerzijde. Vaak noodzaak, weinig enthousiasme, met veel ongelukkige mensen en erfenisstrijd om een kleinigheid. Legio zijn zijn de boeken hier over.
   Net als nabuurschap maar dat is een ander verhaal.

   Like

 6. ik ben enig kind en mijn ouders hadden er best meer gewild. Hoeveel weet ik eigenlijk niet. Het was geen gespreksonderwerp. Ik weet dat ik een oudere broer had kunnen hebben als hij in leven was gebleven maar ook daar werd niet over gesproken. Ik had die oudere broer graag gewild. Je staat er toch maar alleen voor als ouders zorg nodig hebben.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat zal geen pretje zijn, je bezorgdheid niet kunnen delen. Dan komt familie in aanmerking, vooropgesteld dat die in de omgeving woont.
   Het is maar de vraag hoe neven en nichten er over denken.

   Like

  • Het scheelt erg veel waar men opgroeide en of het niet té arm was.
   Gezelligheid is een groot goed maar als er teveel narigheid tegenover staat…

   Tot in de jaren vijftig mochten, in de zomer, de armere kinderen een paar weken logeren aan zee, om aan te sterken. We noemden het (onbarmhartig spottend) vakantiekolonies. Georganiseerd door een of andere instelling. Hoef je niet te vragen hoe moeilijk het financieel was voor de ouders om het spul gezond te houden.

   Like

 7. Wat benijdde ik de kinderen van een kennis van ons, zij waren met hun zessen en er kwamen er nog twee bij. Ik was met mijn 18 jaar oudere zus een beetje alleen. Geen speelkameraadjes, geen geheimen om te delen. Het is nooit goed, dat wat elders is lijkt mooier.

  Geliked door 1 persoon

  • Het gras bij de buren ….
   Dat leeftijdsverschil is erg groot. In grote gezinnen zat dat tussen de oudste en jongste. Mijn oudste zus deed het huishouden tijdens het kraambed van de jongste broer.

   Like

 8. Ik heb een oudere broer en heb daar heel lang niet mee door één deur gekund, Nu het niet meer hoeft hebben we amper contact en dat is prima, ik had naast hem graag een jonger zusje gehad. Hoewel het vroeger wel in plaats van hem was.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.