Man-vrouw-taakverdeling. ’50-’60

Grote zussen spraken over hun kindertijd.
Weet je nog dat we te lang kletsten in bed?
O jaaa, dat Moe ons uiteindelijk strafte met haar pantoffel. We hoorden haar de trap al op komen met ongelijke stap, één slof in haar hand en doken alvast onder de dekens. We  kermden bij voorbaat alsof we geslacht werden…..
Wij, jongsten, kenden dit niet. En pa? vroegen we, wat deed die dan?
Die liet het aan moe over. Zo ging dat toen.
Ik zou dat niet geaccepteerd hebben toen we zelf in de kleintjes zaten.

Toch was die taakverdeling in de jaren vijftig niet altijd zo vrouwonvriendelijk als het nu lijkt.
Door elkaar genomen hadden mannen en vrouwen redelijk vaste patronen waar beide partners vrede mee konden hebben.
Mijn vader hoefde geen huishoudelijke klusjes te doen en mijn moeder nooit iets in de tuin, schuur of wat dan ook buiten. Kinderen opvoeden was nogal eens een heikele kwestie (“zeg jij ook eens wat!”).
Het ging aardig goed bij de meeste mensen die ik kende. Ook waren man en vrouw niet te beroerd elkaar een handje te helpen in noodgevallen.
Men wist niet beter, veel mensen vonden het prima zo. Priesters en dominees hielpen daarbij.
Dit gold voor arbeiders en vergelijkbare standen, bij de gegoeden zagen we dienstmeisjes en tuinmannen werken. Wat die vrouwen zelf deden was ons een raadsel.
Ik dacht dat ze de hele dag in tijdschriften bladerden en naar de radio luisterden tot mijn moeder me uitlegde dat  de vrouw van de dokter haar man assisteerde bij het klaarmaken van medicijnen, net zoiets als de vrouw van de kruidenier in de winkel hielp.

Voor de vrouwen die meer in hun mars hadden was het minder mooi,  ook bescheiden eisen werden niet altijd ingewilligd. Terwijl in menig huishouden juist de vrouw het reilen en zeilen bestuurde,  financiën beheerde en uitgaven controleerde. Dat mocht ze wèl.

Mijn moeder las en leerde graag.
Scholen en cursussen waren te duur maar ze spaarde als een vrek om toch een talencursus te volgen.
En gelijk had ze.

25 gedachtes over “Man-vrouw-taakverdeling. ’50-’60

 1. logbankje zegt:

  Ja, slapen was slapen en niet meer kletsen.
  Mijn pa liet het ook aan moeder over.
  Men koos toen voor wat nu een traditionele taak verdeling wordt genoemd, maar voor die tijd heel normaal.
  toen was huisvrouw hard werken vergelijkbaar met nu waar alles een aan en uit knopje heeft. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn moeder was een goede leerling die graag juf wilde worden. Daar hadden haar ouders geen geld voor. Op haar veertiende mocht ze gaan werken als dienstmeid. Dat was hard. Toch werd ze heel gelukkig toen ze trouwde en haar eigen klasje stichtte met negen kinderen. Ze deed alles alleen. Mijn vader werkte dag en nacht om alle mondjes te voeden. Enkel de tuin was vaak een probleem… die was te groot… en voor wie was het tuinonderhoud nu eigenlijk?

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja, vroeger was het duidelijk wie wat deed. Als mensen daar tevreden mee zijn is dat natuurlijk ook prima!
  Tijden zijn veranderd, vrouwen hebben ook een baan en dan is het natuurlijk niet meer dan normaal dat mannen dan ook in het huishouden meehelpen. Als vrouwen thuis zijn en de mannen naar hun werk is dat anders…..dan vind ik het logisch dat zij het grootste deel van het huishouden op zich nemen, nog steeds! Maar natuurlijk vind ik het ook dan heel normaal dat de man helpt als het nodig is. Maar zoals het vroeger min of meer verplicht was als vrouw om thuis te blijven en het huishouden te doen…..is het nu min of meer verplicht dat de vrouw ook een baan heeft en is het ook vaak noodzakelijk i.v.m. de financiën…. dat vind ik eigenlijk ook niet ideaal. Ik vind dat je dat samen als stel beslist hoe dat verdeeld is, beiden moeten het daarmee eens zijn en dan spelen natuurlijk allerlei andere dingen mee, zoals gezondheid, kinderen etc. Persoonlijk vind ik het niet ideaal om kinderen dagelijks naar crèches e.d. te sturen, ik zou mijn kind toch liever zelf opvoeden, volgens mijn normen en waarden en niet die van de school, crèche, naschoolse opvang of wat dan ook….maar goed dat moet dan ook kunnen. En als een vrouw graag zelf ook wil werken moet dat ook geen probleem zijn, liever een gelukkig vrouw, dan een ongelukkige huisvrouw! De man thuis en de vrouw werken….. beiden een halve baan…. ik vind het allemaal prima, zolang ze het zelf goed vinden en het finacieel mogelijk is! Gedwongen worden door de buitenwereld is altijd fout. Ik weet wel wat voor mij de meest ideale situatie is, maar dat is voor iedereen anders en zolang het goed geregeld is is dat toch echt de keuze van beide partners!
  Leren is altijd goed…… voor iedereen! Gelukkig is dat voor vrouwen ondertussen ook normaal! Heel goed van je moeder!!!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit is precies zoals het bij ons thuis toeging, al gooide mijn vader zijn pantoffel naar ons als we liepen te klieren tegen elkaar en hield mijn moeder haar slippers aan. Maar zij sjorde onsmijn zusje en mij, als we te lang kletsten in bed, de trap op, voor straf naar zolder. Ze dreigde met het kolenhok, maar terwijl wij gillend ook deden alsof we naar de slachtbank moesten, wisten we van te voren altijd al dat ze ons, eenmaal boven weer naar beneden dirigeerde met “nou vooruit dan maar, maar dan ga je nu meteen slapen!”

  Geliked door 1 persoon

 5. Het blijft opmerkelijk dat sommige stromingen terugverlangen naar die tijd. De man aan het werk, de vrouw in de kinderen en achter het aanrecht. Mannen naar school (nou ja…) vrouwen hoeven niets te leren. Mijn moeder was een sterke vrouw, zij werkte keihard, maar het huishouden was minder haar ding. Mijn Lease-pa deed zijn handel in vieriwielers. De ene keer met groot succes, een andere week moest er geld bij. Het huishouden deden wij als zoons er vaak een beetje bij. Stoffen, stofzuigen, afwassen, alles kon in die tijd. Handig…maar ach…Ik was blij met de sociale revolutie in de jaren 60/70. Vrouwen die hun beha verbrandden en vooral niet meer aan deden, mannen die voor kinderen gingen zorgen. Het waren verwarrende tijden…Maar de rechtenpositie werd wel gelijk. En dat moeten we niet opnieuw verkwanselen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.