Nushu

Een geheime taal van vrouwen in China.
Jarenlang niet meer aan gedacht tot ik het nu weer tegenkwam in een roman van Lisa See
De schrijfster deed er onderzoek naar en merkte dat pas sinds kort de Chinese regering pogingen doet zoveel mogelijk  kennis hierover te achterhalen.
Vrouwen onderhielden dit schrift omdat ze niet de gewone taal mochten leren, dat was voorbehouden aan mannen. Maar, hoe volgzaam de dames ook waren, er werd toch gezocht naar een communicatiemiddel.
Het schijnt al veel langer te bestaan, helaas vertelt wikipedia  er weinig over.
Zie filmpje, ongeveer drie minuten.
https://youtu.be/DjeO8LHjpko

Boek in het  kort:
Het verhaal speelt zich af medio 1800.
Aangrijpend is de eindeloze lijst van voorschriften waaraan vooral vrouwen moesten voldoen.
Ronduit gruwelijk is de vernieling van vrouwenvoeten die hier lelies worden genoemd,  rondom de zevende verjaardag van meisjes. (dit verschilde in de diverse regio’s). Ik had het eerder gelezen, toch was ik opnieuw ontdaan, kwaad bijna.
De rode draad is, naast de geheime taal,  een laotong-relatie die staat voor  een innige vrouwenvriendschap voor het leven.
Boek is van 2005
Best goed.
===
update
Extra uitleg van  de schrijfster.
boek china 001

30 gedachtes over “Nushu

  • Overal in oude werelden is het nog steeds beroerd.
   In China zijn de plechtige voorschriften ook lachwekkend als ze niet zo triest waren. Ik meen dat Azië daar koploper in is, ik las ook weleens wat over andere landen daar. Gezichtsverlies telde zwaar.

   Geliked door 2 people

 1. ms zegt:

  Dat vrouwenvoeten klein moesten zijn en er dus werd ingegrepen heb ik ooit ook al eens gelezen. Het verwondert me niet dat iets dat verboden wordt toch omzeild wordt, vooral als het taal betreft. Een mens vind altijd wel communicatiemiddelen, al is het dan het ontwikkelen van een nieuwe taal.

  Geliked door 1 persoon

 2. Interessant Bertie. Ik had niet eerder van Nushu gehoord. Wel dat van die voeten. Is met het verdwijnen van de (geschreven) taal ook die vriendschap voor het leven verdwenen? Goed dat je het boek van Lisa See onder de aandacht brengt! (Overigens: wat wordt er prachtig gezongen in het filmpje!)

  Geliked door 1 persoon

 3. Ans Dekker-Martis zegt:

  Van die taal wist ik niet…. wel ooit eens iets over een geheime taal gehoord. maar wist er niks meer van, ik weet niet eens meer of het toen ook over China ging.
  Die voeten was echt vreselijk, veel vrouwen konden daardoor niet goed meer lopen en hadden altijd pijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi informatief blogje, Bertie. Het verhaal over de mishandeling van die vrouwelijke had ik wel eens wat gelezen. Echt gruwelijk, maar ik begrijp dat het intussen een streng verboden praktijk is.
  Het verhaal van die geheime, door vrouwen zelf ontwikkelde taal is nieuw voor me. Maar het is niet onlogisch dat die tegen de onderdrukking in is ontstaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Filmpje ziet schrijven heel interessant uit. Best wel moeilijk om te doen. Wat leuk deze vrouwen dit gaan doen. Deze taal wist dan niet. Voeten maken daardoor klein. Sommige voeten van vrouwen ziet afschuwelijk uit. Soort geloof moet daar doen. Eigenlijk is dan belachelijk. Want hebben pijn…….. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 6. Het blijft verbazen dat in zoveel culturen vrouwen altijd de dupe waren van onderwerping en eventuele marteling. Anno 2021 zou dat toch wel eens over moeten zijn zou je denken. Maar nee hoor. Wat hebben vrouwen (gemiddeld) het in ons land dan toch geweldig…

  Geliked door 1 persoon

  • Primitief, dat is het woord dat bij me opkomt. Van welke tijd dan ook.
   Het zal niet meevallen om vastgeroeste ideeën kwijt te raken, dat zien we bij onszelf nog wel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.