Gebakken aardappelen.
Geroosterd brood en tosti’s op de kachelplaat.
Gebakken uien met tomaten.
Vlees, alle soorten.
Stuk voor stuk zo lekker dat we eventuele verbrande korstjes voor lief namen, sterker, we aten ze er met graagte bij.
Over het algemeen kookte mijn moeder heel smakelijk maar in de drukte kon ze het niet altijd voorkomen: te hard gebakken of aangebrand.
Indertijd werd er niets weggegooid, ‘een extra korstje is best lekker’, heette het.
Alleen als het te erg was sneed moeder de zwartigheid er af en zette de rest op tafel. En dat was pas ècht smerig, veel liever aten we de korsten zelf dan vlees of gekookte aardappelen met dat doordringende rooksmaakje.
Later hoor je dat deze perikelen in veel gezinnen voorkwamen, ook dat kinderen er geen problemen mee hadden en lustig door aten van hun geblakerde hap.
Bij het ouder worden -en moeder het kalmer aan kon doen- verbeterden de kookmanieren, de smaak ging automatisch daarin mee.
Je leerde dat het hoogst ongezond was.
Het is algemeen bekend maar wil iemand het nog eens lezen: zwart-aangebrand-voedsel-is-ongezond
Nu vraag ik me wel eens af of het geen gevolgen heeft, of er ergens in ons lijf niet een giftig stofje zit te wachten om los te gaan. Zich misschien al verdeeld heeft in enkele organen. Bij elk pijntje…. enfin.
Dan houd ik me de leeftijden voor van (groot-)ouders, ooms en tantes die veelal redelijk oud geworden zijn.
Dat idee smaakt beter.
==
Inderdaad, vroeger kwamen de mensen meer in contact met ongezonde voeding. Omdat ze niet beter wisten. Op dat vlak denk ik dat er toch bijzonder meer wijsheid en voedselveiligheid is.
LikeGeliked door 1 persoon
Toch waren een paar dingen bekend maar er werd niet voldoende aandacht aan besteed.
Neemt niet weg dat ik me veel gezonde mensen herinner en nog steeds oude mensen ken die in goede staat zijn.
Gezondheid hangt van meerdere factoren af.
LikeGeliked door 2 people
Dat is zeker zo. Ook van de genen en een portie geluk.
LikeGeliked door 1 persoon
Absoluut.
LikeGeliked door 1 persoon
De openbare zomerse vleesverbrandingen geven alleen met de rooklucht al aan dat een BBQ levensgevaarlijk is.
Bezorgde groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is een groot woord Rob, de stank heeft vaak veel te maken met ondeskundig gebruik van materiaal en vlees.
LikeLike
Vroeger moest je maar zien dat je zo groot werd en nu? Er zijn nog nooit zoveel allergieën geweest als nu.
Al moet ik zeggen dat mijn moeder eerder het eten ongaar op tafel zette dan verbrand.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is niet lekker maar minder ongezond. Ongare piepers, een gruwel.
LikeLike
Met snottebellesaus …
LikeLike
GÀDVERDAMME….☻☻
LikeGeliked door 1 persoon
😂
LikeLike
Barbeknoeien brrr , de meeste lucht- en buurt vervuilende actie in de zomer die de omringende tuinen kan teisteren.
Nog afgezien van de bijbehorende heerlijke herrie, gewone gesprekken zijn niet voldoende jammer maar helaas.
LikeGeliked door 1 persoon
Als je ook ziet hoe het vaak gaat… aangekoekte roosters, vuur nog niet gedoofd, enz.
Dan ruikt het alsof er een mens in de pot zit.😆😆
LikeLike
Mijn moeder noemde dat koken in hoog tempo, maar toen had de huisvrouw het best druk.
Maandag kliekjes dag, want dan werd er gewassen.
Voedsel werd er nooit weggegooid, of het moest niet goed meer zijn want een koelkast was er niet.
Vraag me wel eens af waarom men vroeger ook oud werd, roken verbrand en vet eten. Hans
LikeGeliked door 1 persoon
Dat bedoel ik, er zijn meer factoren.
LikeLike
Een knapperig korstje, mmmmmm….. bbq is niet mijn ding maar een gegratineerde ovenschotel daar loopt het water me van in de mond.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is ook heel lekker, aardappelgratiné bijvoorbeeld.
Maar niet aangebrand.
LikeLike
Ach, alles wat niet gezond is hoeft niet meteen een probleem te zijn…… de één zal er last van hebben en de ander niet. Net als met roken, het is zeker ongezond, maar sommige mensen roken probleemloos door tot hun 95ste. Je moet ook aanleg hebben om bepaalde gezondheidsproblemen te ontwikkelen en dan kunnen ongezond eten, roken e.d. het versnellen of verergeren.
Bij de titel dacht ik gelijk “Heeft aangebrand ook pootjes moede Aagt?” uit een gedicht van A.C,W.Staring…… ik had het een beetje verkeerd onthouden, het blijken voetjes te moeten zijn i.p.v. pootjes. Geweldige dichter trouwens.
Aangebrand
Aagt Morsebel nam kleinen Piet
In kost, en als het kind, te middag aangezeten,
Haar soms zijn walging merken liet:
De vieze bijsmaak van heur knoeisels werd geweten,
Aan kaarsvet, roet, noch snuif; ’t was altoos : “Lekkertand,
Wat zou’ het zijn, als aangebrand?”
Nu kwam er eens een schotel vol groen eten
Te voorschijn, die Kok Aagt spinazie had geheten:
Hiervan kreeg kleine Piet zijn deel op ’t bord gesmakt;
Hij roert er in; hij vindt twee achterpooten
Van d’ armen kikvorsch, onder ’t warmoes kort gehakt,
En legt, met de oogen half gesloten,
Zijn eetvork neer, tenvijl hij vraagt:
“Heeft aangebrand ook voetjes, moeder Aagt?
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtgedicht. Ik kende het niet en Starink is nog wel bekend.
LikeLike
Starink heeft veel moois gemaakt!
LikeGeliked door 1 persoon
met een knapperig korstje..
.daar zeg ik niet meteen neen op
wat nu precies gezond of ongezond is, is moeilijk te achterhalen
dat verandert wel eens in de jaren ..
vroeger was het devies “melk moet” en nu wordt dit tegengesproken
feit is dat onze levensduur stijgt en dat heeft veel met voedsel te maken
groeten
LikeGeliked door 1 persoon
Juist. Sommige gezondheidsfreaks vergeten dat .
LikeLike
Vroeger aten de mensen inderdaad ongezonder dan nu. Maar ze moeten niet overdrijven. Subiet mag men niets meer eten.
LikeGeliked door 1 persoon
Van mij wel hoor. Dan eet ik gezellig mee. ☻
LikeGeliked door 1 persoon
En vervolgens heben hele volksstammen deze zomer zitten barbeknoeien en aten constant zwart geblakerde vleesstukken. Als je iets wilt eten wat slecht is dan dit. Die enkele keer dat je dan een aangebrande aardappel eet is te verwaarlozen. Ik had en heb het geluk dat mijn moeder aardig kon koken, al deed ze het zichtbaar niet voor haar plezier, en een echtgenote die het ook goed kan. Ging het nooit mis? Tuurlijk wel. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig allerlei kookattributen die zorgen dat we alsnog lekker kunnen eten zonder zwarte randen. En BBQ is aan mij niet besteed….
LikeLike
Dia barbeknoeiereijn vind ik zo stom als maar kan. Goed voedsel wordt finaal kapot gebakken.
LikeLike