‘Er brult alleen de kop’

Een uitdrukking die ik als jonge moeder voor het eerst hoorde maar schoonmoeder in de lach deed schieten. Zij kende het van haar eigen kindertijd, het was dus erg ouderwets.

Het werd gezegd van hardhuilende kleine kinderen of babies en misschien werd het elders ook zo genoemd.
Zolang er geen duidelijke aanleiding toe was, was aandacht niet nodig:
‘Er brult niks dan de kop’. (brullen is Oost-Brabants voor huilen).
Ik keek er vreemd tegenaan.
Maar die kinderen leerden misschien veel vlugger te gehoorzamen dan de latere generaties.
Wie zal het zeggen. Die brullende kinderen?

Categorieën: kind

19 gedachten over “‘Er brult alleen de kop’

  1. De uitdrukking ken ik niet. Vroeger werd er niet veel drukte rond gemaakt. Tegenwoordig zegt men ‘ik heb een huilbaby.’ Blij dat ik dat niet had… mijn dochter was geen blèter… wat me er doet aan denken… 34 jaar geleden lag ik nu te puffen onder de barensweeën. Verdomme dat deed pijn. Vergeten? Neen hoor, het lijkt wel gisteren. Wat is de tijd gevlogen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Nee, die uitdrukking kende ik niet, maar ik weet wel dat huilbaby’s vroeger gewoon met wieg en al in de badkamer werden neergezet. Althans dat gebeurde bij mijn zusje (1960) toen die de hele kraamafdeling bij elkaar schreeuwde in het ziekenhuis. Mijn moeder moest haar laten huilen, kreeg ze sterke longen van. Het arme kind stond de volle tien dagen in de badkamer en toen ze eenmaal thuis kwam, heeft ze nog lang geschreeuwd van ellende. Ik (toen 9) heb maanden wiegend met haar door de kamer gelopen. Ik vond het een partij zielig.

    Geliked door 1 persoon

      1. + dat middelbaren en ouderen kennelijk nooit hun zin doordrijven. Vraag ik me meteen af: hoe zou dat eigenlijk met meneer Trump zitten? Zou die dan geen sterke longen hebben? 😆

        Like

  3. De ellende is dat je als verantwoordelijken altijd het idee hebt dat er iets loos is als een kind huilt. Een baby doet dat niet zo maar. Later, als ze peuter/kleuter zijn zie je vanzelf wat verwend gedrag is en wat valt onder pijn/verdriet. Maar ja, ouders moeten ook vaak leren…in de praktijk…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.