Mieren


Er liep een mier in het keukenkastje. Hij baande zich een weg over kop-en-schotels en ander serviesgoed, vergeefs zoekend naar etenswaar.  Ik veegde hem eruit en joeg hem weg.
Later liep er een in de aanrechtkast; misschien dezelfde, ik kan ze niet zo goed uit elkaar houden. Ook hier stond niets eetbaars tenzij mieren van reinigingsmiddelen houden, stompzinnig als ze zijn zou het me niet verbazen.
Nu maak ik me niet gauw druk om een beestje meer of minder. Maar sinds er een mierenberg in de broodtrommel stond,  een berg die was ontstaan rondom een pot stroop waar zelfs gewriemel in de stroop zelf gaande was houd ik afstand van mieren. Je wil niet weten wat een walgelijke vertoning dit was. We aten nooit meer stroop. Het waren er teveel bij elkaar en ja, dat maakt ze griezelig. Net als mensen.
Ik bestrijd ze te vuur en te zwaard als ik dat zou hebben, desnoods neem ik de buks ter hand maar ze gaan er uit.
De mieren, bedoel ik.

20 gedachten over “Mieren

  1. Ooit een berg vliegende mieren gehad in de badkamer op de vensterbank….gelijk met mijn buren die het op dezelfde plek hadden (ramen zitten naast elkaar)….. wat een gefriemel!
    Blijkbaar was er net een nest uitgekomen, maar waar dat precies zat ben ik niet achter gekomen. Naar mijn idee was daar ook niks eetbaars, maar badschuim ruikt wel lekker natuurlijk,
    Jakkes, in de strooppot……dan heb je toch even geen trek meer!!!

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat is ook zo iets, ik noemde ze vleugelmieren. Ze bouwen een nieuw nest op de plek waar ze neerstrijken.
      Badartikelen zijn misschien aantrekkelijk voor ze, daar stond ik nooit bij stil.

      Like

    1. We hebben hier altijd veel mieren gehad, veel lange ‘straatjes’, die van huis via achtertuin naar de volgende woning lopen en verder.
      Naar men zegt doordat dit vroeger bosgrond was. Of dat echt de oorzaak is weet ik niet.

      Like

  2. Mijn achtertuin is ook een mierenkalifaat. Zodra de zon schijnt dansen de tegels bijna in de tuin en verschijnen grote bergen zand in de naden ertussen. Binnen zitten ze niet gelukkig, maar op zolder…..heb ik steeds meer lieveheersbeestjes. Er zal toch geen Kruistocht ophanden zijn?

    Geliked door 2 people

    1. Een kruistocht, het is niet te hopen ☻ Lieveheersbeestje zitten soms in trossen en vergeten hoeken, bij mijn ouders op de vliering barstte het ervan. In oude gordijnen en kleding.
      Wat het nut is van mieren is me een raadsel,

      Geliked door 2 people

    1. Misschien. Maar het is jammer wanneer na de mieren colonnes bladluizen volgen om de mieren te ‘melken’. Veel bloemstelen zitten er vol mee, plakkerig en vies.
      Laat ze het bos maar ondergraven. ☻

      Geliked door 1 persoon

      1. Ik werkte ooit bij een biologische tuinder.
        Uit het bos had hij een volledig bosmierennest gehaald.
        Middenin zijn groentetuin lag deze mierenhoop.
        Al het organische afval verzamelden zij op hun hoop.
        De kwekerij was vrij van alle losse blaadjes.

        Vrolijke groet,

        Geliked door 1 persoon

  3. Jonge lieveheersbeestjes eten 1000 bladluizen per dag.
    De volwassen diertjes eten er beduidend minder.
    Prachtig om te gebruiken in struiken of bomen met bladluizen.
    Zeker als daar plakkende roetdauw vanaf druipt.

    Vrolijke groet,

    Geliked door 1 persoon

  4. die mieren van de appelstroopkunnen in elk geval niet meer terug om anderen te melden hoe lekker het was. Ikhebnooit mieren in huis, vroeger wel. Trek eens een dikke streep van stoepkrijt voor deplek waar ze binnenkomen, of strooi er koffiedik voor, een erg mieronvriendelijk middel is bakpoeder door de zoetigheid mengen, daar barsten hun maagjes van open, vinnik eigenlijk zielig.

    Geliked door 2 people

  5. O nee, bakpoeder… dat is gemartel. Stoepkrijt en koffiedik ga ik proberen want er komen elk jaar nieuwe ingangen. Weliswaar minder maar ze zijn er telkens weer, ergens.
    Bedankt voor de tips.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.