Klassefoto

Nicht stuurt volgend verhaaltje

Op een dag kwam na schooltijd de moeder van het vriendje van mijn zoon naar me toe. Ze was hoogst verontwaardigd: ‘Onze jongens staan niet op de klassenfoto.’  Ik had die nog niet gezien.
Ze ging direct naar de juf. Het was dagenlang het onderwerp van gesprek op het schoolplein. Ik had met de juf te doen. Ze was er helemaal ontdaan van en ze had er geen idee van hoe dat nou kon gebeuren.
Toen stelde ik mijn zoon de meest voor de hand liggende vraag: ‘Waarom staan jullie er niet op?’ Zoonlief: ‘We hadden ons verstopt.’ Vader vroeg waarom. Zoon: ‘We hadden geen zin in een foto.’
Ik stuurde de vader vorige week een berichtje: ‘We zijn 500 euro misgelopen.’ De vader begreep me direct. ‘Misschien wel meer’, merkte hij later op.
‘De juf had niet goed opgelet, dus was de veiligheid van de kinderen niet gewaarborgd.’

Even terzijde: de zoon is fotograaf geworden.

20 gedachtes over “Klassefoto

 1. Ja, zo gaat het tegenwoordig. Wat een tijden hé. Het valt me op dat men bij ons op school voortdurend moet oppassen voor gerechtszaken die ouders aanspannen. Vooral i.v.m. schoolresultaten die ze aanvechten. Dit jaar zelfs i.v.m. een ouder die zijn kind in een andere klas wou bij een bepaald vriendinnetje… De directeur kreeg net geen slagen van de agressieve vader… de vader ging naar de pers en haalde nogal uit naar de directeur en leerkrachten… Gelukkig had hij geen geld voor een advocaat. Tegenwoordig gaat het niet meer over de kinderen maar over de ouders. En als zij er moeten zijn voor hun kind, dan zie je ze niet. Sommigen dan toch… Tjongejonge die klasfoto… het moet niet gekker worden…

  Geliked door 2 people

   • Overigens wil ik ook nog even mijn mening geven over de schadevergoeding aan de ouders van kinderen die er niet opstonden.
    Het was van de school natuurlijk niet handig om dat tijdens het offerfeest te doen…. als ze al lange tijd veel moslimkinderen op school hebben is het dom, als ze nauwelijks moslimkinderen hebben of pas sinds kort dan begrijp ik best dat ze daar niet aan denken.
    De school heeft nog wel een poging gedaan om een oplossing te vinden.
    De eis van 10.000 euro vind ik belachelijk! Het is uiteindelijk 500 euro geworden, in elk geval al beter, maar ik zou een waarschuwing voldoende vinden, de schadevergoeding vind ik pas logisch als het vaker gebeurt.
    Natuurlijk kunnen ze niet met alles en iedereen rekening houden….. ik mis (vooral op de kleuterschool) veel schoolfoto’s omdat ik vaak ziek was….. dat is gewoon pech. Tegenwoordig weten de ouders over het algemeen ook van tevoren wanneer de foto’s gemaakt worden (in mijn tijd was dat altijd een verrassing), dus was er met wat medewerking van beide kanten misschien wel een mogelijkheid voor een foto. (Kunnen ze die kinderen er niet bij photoshoppen? Ken ik ook nog een leuk verhaal over 😀 )
    Maar de datum is gewoon slecht gekozen en natuurlijk moeten ze ook rekening houden met Islamitische kinderen, maar de ouders mogen ook wel wat meegaander zijn….. die kinderen mogen vrij (wat ik overigens terecht vind) en zijn daardoor al een uitzondering voor Nederland (waar wel steeds meer Islamieten wonen, maar waar we nog niet volledig aan al hun gewoontes gewend zijn, de meeste Nederlanders weten echt nog niet uit het hoofd al hun feestdagen en de juiste data), dus mogen ze ook wel wat begrip hebben als er eens iets mis gaat. Dan wel de fout melden natuurlijk, maar niet al te moeilijk doen als het niet ernstig is.
    Ik vind de straf dus te zwaar!

    Geliked door 1 persoon

 2. Er is nu jurisprudentie, dus vanaf nu kunnen ouders en kinderen samenspannen en proberen een nog hogere schadevergoeding te krijgen. Waanzin dit en dan te bedenken dat de oorspronkelijke vraagprijs TIENDUIZEND euro was. Eerst maar eens een gebiedsverbod instellen voor letselschade-advocaten voor een omtrek van 10 kilometer rondom de Nederlandse schoolpleinen.

  Geliked door 1 persoon

 3. gemma1952 zegt:

  Een herkenbaar verhaal. Zelf heb ik maar een klassenfoto uit de jaren 1960. Nadien zijn er nog twee gemaakt. Nergens sta ik op. Ik heb wel een vermoeden. Ik zag er als kind vaak wit uit in mijn gezicht en de leerkrachten dachten dat ik ziek was. Waarschijnlijk is dat de reden geweest. Toch is het balen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.