Krant naar keuze


Bladerend in het krantenrek bleef ik hangen bij de Telegraaf. En dacht terug aan de jaren ’50. (sorry hoor, de leeftijd...)
We lazen indertijd de Volkskrant,  iemand nam de Typhoon af en toe mee en ik geloof dat er ook een Zaanlander bestond.
Eenmaal verkast naar Oost-Brabant kwam werd de Volkskrant verruild voor De Gelderlander, deze krant kwam toen de VK tamelijk nabij en zo leerden we meteen de regio ’n beetje kennen.
Tot zover de smaak  van mijn ouders.
Maar toen.
Zagen ze, op bezoek zijnde,  bij ons de Telegraaf liggen, blikvangend midden op het salontafeltje.
Tja. Nou.
Ze wilden geen kritiek leveren maar ik wist: als er ìemand was die een hekel had aan dit blad met de schreeuwerige berichtgeving was het wel mijn vader.
‘Is het wat?’ vroeg hij, voorzichtig. ‘Och…’ zei ik.
Hij overwon zichzelf en bladerde wat. ‘Beetje opvallend hè.’
‘Ja, weer eens wat anders,’ deed ik luchtigjes. Benieuwd of hij zou doorlezen.
Maar nee, hij vouwde hem dicht en gaf hem aan  mijn moeder, ‘Vrouw, wil jij nog effe kijken?’
Moe weerde hem kalmpjes af, ‘leg maar neer, Willem’.
Toen stond ik op, rommelde in de stapel bladen en viste De Gelderlander eruit. ‘Alstublieft.’ ‘Wat nou, lezen jullie twéé kranten?’
‘Ja, P. vind de Gelderlander niks en ik de Telegraaf niet.’
Groot was hun opluchting.  Dochter was nog niet helemáál verloren.

28 gedachten over “Krant naar keuze

  1. De Typhoon en Zaanlander komen me bekend voor, net als de Krommeniër.
    Ja de Telegraaf lag gevoelig bij veel mensen.
    Wel schreven ze veel over de zeezenders, daarom toch weer geliefd bij een bepaalde groep. Hans

    Geliked door 1 persoon

    1. Achteraf bekeken denk ik er genuanceerder over. Vergeleken bij de Britse en Franse boulevardbladen valt het wel mee en wat dacht je van de Bildzeitung, niet echt een fris krantje.
      De VK, die ik tussendoor met proefabonnementen uitprobeerde, wil ik ook niet meer; te vaak vond ik de berichtgeving tendentieus. Trouw te nietszeggend.
      Momenteel sta ik in dubio, NRC of juist niet? Iederéén schijnt hem al te lezen.

      Geliked door 1 persoon

  2. GeenStijl is wat mij betreft ook van de Telegraaf net als WNL en PowNed en dus ook GeenPeil. Uiteindelijk maakt die kluit een groot deel van de bevolking ontevreden, en dat is vooral gunstig voor Wilders. Dan heb ik liever de nog foutere media in het VK die minder serieus wordt genomen. Maar het is daar idd ook niet veel beter. Zelf lees ik alleen het regionale in een krant die eigendom is van de telegraaf. Dat laatste is zeker in de berichtgeving te merken en omdat er geen andere regoionale krant is vind ik dat erg jammer.

    Voor landelijk nieuws kijk ik naar de nationale TV en luister ik naar de nationale radio. De VPRO vind ik beter dan de meeste kranten. Buitenhof en zelfs nieuwsuur zijn vaak nog beter. Maar ik zoek ook zelf dingen na, een krant of de TV hoeft mij niet alles voorgekauwd aan te leveren. Voorheen deed ik dat via wereldomroepen, maar tegenwoordig is nog er veel meer via het internet te vinden.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik heb al jaren geen krant meer, daarvoor heb ik jarenlang het “Nieuws van de dag” gehad en toen die stopte werd het de Telegraaf en later tijdelijke abonnementen op diverse kranten. Het AD vond ik altijd wel een prettige krant.
    Mijn ouders hadden lange tijd “Het Parool”, maar ik kon er niet aan wennen.
    Een regiokrant vind ik prettig, maar te vaak ontbreken er berichten die er naar mijn idee in hadden moeten staan…. dus toch afgekeurd (ook vanwege de prijs)… het tamelijk dunne krantje was duurder dan de dikke Telegraaf.

    Geliked door 2 people

  4. Kranten lees ik alleen ’s morgens. Heel vroeg. Ik las de Volkskrant, maar het was op een bepaald moment niet meer mogelijk om die voor zeven uur ’s morgens in de bus te krijgen. Internetabonnement vond ik geen alternatief en andere ochtendkranten ook niet, dus sinds een jaar of twee lees ik geen papieren kranten meer. Teletekst, NU.nl en Journaal zijn mijn belangrijkste nieuwsbronnen. De achtergronden bij het nieuws mis ik wel een beetje, die zijn bij actualiteitenrubrieken te halen, maar ik heb het geduld niet om voor de TV te zitten.

    Geliked door 2 people

    1. Op het tablet scroll ik door het nieuws en kom daar alle bladen tegen. Niet altijd het hele artikel, eventueel lees ik dat op de laptop.
      Of ik maak zelf nieuws.

      Like

  5. Ooit was ik van de Waarheid, later het Parool. Op enig moment hadden we de Volkskrant, maar later kwam het Nieuws v.d. Dag in huis. De Amsterdamse editie van de Telegraaf. Helaas verdween die en kregen we er de Telegraaf voor in de plaats. Prima krant, als je de chocoladeletters soms wat over het hoofd zag. Net zoals de vaak tendentieuze berichtgeving van de Volkskrant tegen het licht moet worden gehouden. Regionale kranten komen hier nog wel binnen, echte kranten niet meer. Ik ben een jaar of vijf geleden overgestapt op het internet en kan daar elk nieuwsfeit binnen 1 minuut nadat het heeft plaatsgevonden al teruglezen. De krant brengt dat nieuws morgen. En de mening van een journalist maak ik graag onderhevig aan mijn eigen waarneming van de feiten…. Maar mooie herinneringen en ik heb heel wat albums met knipsels uit diezelfde kranten. Want ik stond er graag en regelmatig in natuurlijk…….:)

    Geliked door 2 people

    1. Het zijn niet alleen de letterformaten in de Telegraaf, de hele berichtgeving is vaak overdreven. En wie er in schreef, o.a. Leon de Winter, Smalhout, niet mijn pakkie an. De VK wil ik ook niet meer. Ieder moet zelf maar weten welk dagblad hij leedt of niet.
      Deed jij columns of andere artikelen?

      Like

  6. Ik herinner mij prachtige bijeenkomsten bij de drukkerij van de Waarheid.
    Op de fietstochten daar naar toe kreeg ik telkens hetzelfde verhaal;
    Op een eiland met twee ophaalbruggen veilig voor de “Duitse” vijand ……

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.