‘Ouderen bezetten heel huis…’

Alweer las ik dit ergens.
En opnieuw  met een ondertoon van lichte ergernis, niet zozeer over de betreffende ouderen als wel door het gebrek aan seniorenwoningen
Tja.
Ik dacht terug aan de kennissen en vrienden die wij hadden in de jaren dat we trouwden.
Veel echtparen  ‘namen’  twee kinderen, een enkele meer, en een tamelijk grote groep hield het bij één kind.
Prima, vrijheid blijheid.
Ze bezetten stuk voor stuk een heel huis. Minimaal drie slaapkamers, soms vier,  plus vliering en schuurtje.  Met de komst van Internet werd ook de vliering  bijgewerkt tot leefunit. Later kwamen er uitgebouwde keukens-kamer-serres bij.
Nogal wat stellen hadden een overtollige slaapkamer in gebruik als rommelhok voor droogrek,  trimfiets, naaimachine, overtollig speelgoed en dergelijke.  Ruim voldoende en niemand die er iets van vond.
En nu lees je dit.
En daar erger ìk me aan.
Hoewel bejaard  -en nog alleenstaand ook, godbetert – ben ik blij met de onnodige  slaapkamer wanneer een kind+partner komt logeren. En de extra ruimte als ze hun hond meenemen. En toen de kleinkinderen klein waren was het reuze handig. enzovoorts.
Mag het alsjeblieft?
==

58 gedachten over “‘Ouderen bezetten heel huis…’

  1. ja dat mag , stelletje azijnzeikerds zijn het , ouderen moeten zolang mogelijk in hun huis blijven wonen was toch wat ze wilden , en plots mag dat niet meer , stel dat ik mijn huis uitga en kleiner ga wonen , betaal ik wel 3 x meer huur als nu voor een stukje lucht 😦

    Geliked door 4 people

  2. Daar ben ik het helemaal mee eens! Ik kan het nog een beetje begrijpen dat je als alleenstaande oudere minder snel een groot huis toegewezen krijgt, maar je moet kunnen blijven wonen waar je al jaren woont als je dat wilt! Toen mijn man stierf kreeg ik heel vaak de vraag of ik niet ging verhuizen, zo’n groot huis voor mij alleen (met kind, dat vergaten ze vaak even)…. mijn antwoord was vaak: “Ja, het is nu veel te groot, ik heb het tweepersoonsbed doormidden gezaagd en de bank….. dus ik heb ruimte over.
    Ik vond het zo’n rare vraag. Bovendien was ik 31…… dan is het helemaal niet zeker dat ik alleenstaand zal blijven.
    Ik had herinneringen in dit huis, goede herinneringen aan gelukkige jaren….. ik wilde daar niet weg en ik wil daar nog steeds niet weg! Ik woon hier heerlijk en het is niet te groot….. sterker nog…. het is te klein! 🤣😂🤣

    Geliked door 4 people

      1. Alsof je als vrijgezel geen ruimte nodig hebt! Ooit kreeg ik een brief van onze vorige woningbouwvereniging of ze mij moesten helpen met het zoeken naar een kleinere woning…… nou, ik dacht het niet! Meer betalen voor minder ruimte en waarschijnlijk op een minder mooie plek….. nooit!

        Geliked door 2 people

  3. Dan vergeten ze zeker al die kleinkinderen die elke keer moeten blijven logeren omdat de ouders weer eens moeten werken. We willen toch dat ze langer zelfstandig blijven wonen, gun ze dan ook woonruimte.

    Love As Always

    Dimario

    Geliked door 1 persoon

  4. We hebben voor dat huis gewerkt, dus is het van ons. Voor een pensioen hebben we ook gewerkt en wat daar van overblijft …

    Als je ouder wordt mag je niet achter de gordijnen gaan zitten, maar we hebben beweging in ons groot huis, de trappen op, van kamer naar kamer, de boekenkamer opruimen.

    Maar als je het op de woningmarkt zou gooien zouden ze alles doen om het zo goedkoop mogelijk in handen te krijgen: het is een oud huis, er is wat werk aan, …

    Wat ze eigenlijk willen? Dat we door een massale ouderensterfte de plaats gaan ruimen.

    Maar verder maar meer propaganda maken dat er meer kinderen moeten geboren worden. Leg het maar eens uit.

    Geliked door 2 people

  5. ja zeker mag het , sterker nog: het moet.

    ik las laatst iets van een aantal jongeren dat zei: wij moeten werken om die ouderen in luxe te kunnen laten leven zonet dat ze werken…

    dan kookt mijn bloed ook hoor

    Geliked door 2 people

  6. Het framen van ‘ouderen’ komt altijd uit dezelfde bronnen. Van mensen die menen dat ouderen hen tegenhouden bij het vinden van een huis. Of voor wachtlijsten in de zorg. Wat zij vergeten dat veel van die huidige ouderen in hun jeugdjaren tegen dezelfde problemen aanliepen. Woningnood was er ook toen NL nog 12-14 miljoen inwoners telde. Ook toen moest je knokken voor een eigen (huur)huis. Ik weet nog dat wij ooit een koophuis overwogen, maar de effectieve hypotheekrente was 12.1 %. Onbetaalbaar dus. Dus maar huren, vrije sector, 50% van ons inkomen ging op aan de lasten. Dat was in 1970/1. Maar ja, wie de geschiedenis niet kent heeft in de toekomst niks te zoeken…

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, ik herinner me het een en ander. En daarvóór hoorde ik het van oudere zussen in de jaren vijftig. Maar dat openlijk afgeven op ouderen niet, misschien was ik nog te jong.
      Wij mochten niet mopperen en hadden vrij snel een woning maar hebben uiteindelijk ons huurhuis gekocht.

      Geliked door 1 persoon

  7. Waar bemoeien ze zich mee? Ons huis, zelf verbouwd tot een mooi huis, is van ons, het blijft van ons totdat wij besluiten om het te verkopen. PUNT! Maar ik denk dat we hier in blijven wonen tot aan onze dood toe. Huren is niet meer te betalen immers!

    Geliked door 1 persoon

  8. Dat mag zeker, Bertie! Wij zijn dan wel met z’n tweeën, maar voor ons geldt in feite hetzelfde. Ik wil op een zeker moment huis en tuin met vijvertje best inruilen voor een appartementje. Maar dat appartementje moet dan wel aan mijn voorwaarden voldoen. Zo moet het om te beginnen betaalbaar zijn. Voorlopig maak ik me er nog niet druk om, zo lang mijn bewegingsapparaat het wat blijft doen en we wat zelfredzaam blijven, zitten we hier goed.

    Geliked door 1 persoon

  9. Wij wonen met zijn tweetjes in een best groot huurhuis.
    We woonden hier met zijn zessen.
    En weet je, soms zou ik wel weg willen uit de buurt.
    Maar dan komen we ergens in een flatje terecht, wel met lift natuurlijk, maar je gaat dan ook nog eens veel en veel meer betalen voor veel minder ruimte.
    Nee, wij blijven wonen waar we wonen!
    Gezeur altijd.

    Geliked door 1 persoon

  10. Wij hebben ons veel te grote huis verkocht aan een jong stel. Niet omdat we zulke heilige boontjes zijn. Maar omdat we wilden verkassen. Weg uit de randstad dichter bij mijn kinderen. Hup de polder in. Dit huis is de helft zo groot en precies voldoende voor ons twee. En af en toe een logeetje. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je niet wilt worden ‘weggejaagd’ uit een eigen fijn huis omdat het ‘zo zou horen’

    Geliked door 1 persoon

  11. Ja, dat mag je! En daar heb je van niemand toestemming voor nodig.
    Mijn ouders zouden graag kleiner en gelijkvloers gaan wonen, maar dan moeten ze veel meer betalen dan wat ze nu kwijt zijn aan hun eengezinswoning. Ze zijn niet gek, hè?
    Waar bemoeien mensen zich mee!

    Geliked door 1 persoon

  12. Ik denk dat je er maar niet te veel van moet aantrekken, het is het moderne geneuzel.
    Als je zegt ons land is vol, reageert men van dat er plaats genoeg is.
    Ik woon in een seniorenappartement, toen ik deze ging huren stonden er veel leeg in dit complex. Hans

    Geliked door 1 persoon

  13. Ja hoor dat mag zeker, ik heb ook twee slaapkamers over verder wel een klein huisje. Maar hoop hier nog heel lang te kunnen wonen. We kregen pas de woningcorporatie een overzicht en dat verklaarde ook wel waarom er zoveel woningen te weinig zijn omdat er zoveel mensen veel meer dan vroeger alleen wonen.

    Geliked door 1 persoon

  14. Het is irritant, vind ik ook.
    Politici die het ministerie van volkshuisvesting afschaffen en zich dan verbazen dat de markt zich bezig houdt met winstgevend exploiteren van het woningbestand. Als het beleid faalt oet er een bevolkingsgroep de schuld krijgen. Dan hoeven politici zich hun falen niet aan te trekken. En die kranten, de kwebbel programma s en wijsneuzen papegaaien dat wel na.

    Vandaag zijn het bejaarden, morgen de kleuters, nooit de verantwoordelijken voor onverantwoord beleid die de schuld krijgen van een probleem..

    Geliked door 1 persoon

  15. Zijn er te weinig huizen of zijn er te veel mensen?

    Mensen hebben verschillende behoeften, sommigen hebben meer ruimte nodig dan anderen voor hun mentaal welzijn, ander houden juist van klein en knus en nabijheid van anderen.

    Voor zover ik weet, bestaat er geen wet die groot wonen verbiedt, dus ja, het mag. Daar een mening over hebben mag ook. Maar daar hoef jij je lekker niets van aan te trekken.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.