Kookboek 1946.
Men was vindingrijk, gezien dit recept met oud brood. Zelf kwam ik niet verder dan wentelteefjes en die waren niet veel aan.
Zo te lezen was het een voordelig gerecht: oud brood, appelmoes, suiker en boter en wat kaneel.Ik denk niet dat mijn moeder dit op tafel heeft gezet, in de verhalen van oudere broers en zussen heb ik het nooit horen vernoemen.
Liever roosterden we de broodjes op de kachel, plak kaas ertussen en we smulden ervan, lang voor we het woord ‘tosti’ kenden. En er hoefde niets van het oude brood weggegooid.
Nu deed men dat sowieso niet, als echt niemand het lustte waren daar nog altijd de kat, hond, kippen en konijnen.
Huisdieren aten zo’n beetje alles, als ze maar genoeg honger hadden.
En je proefde er niets van als de kip of konijn met kerst op tafel kwam.
==
Bij ons ging alles naar de kippen en zelfs de eigen eierschalen kregen ze weer terug 😉
Zonde was weggooien
LikeGeliked door 2 people
Lijkt mij best lekker, het is in elk geval geen slechte combinatie.
Wentelteefjes, heerlijk! Wij deden ze ook wel met kaas ertussen, nog lekkerder en daar was Edwin later ook gek op! Wij noemden het ‘opgebakken bolletjes’
En vroeger aten wij na het warm eten vaak broodpap (ook beschuitpap). Zou ik nu niet meer hoeven, maar toen vonden we het lekker.
LikeGeliked door 1 persoon
Bij broodschotel moet ik altijd denken aan… de kliko. Nee. Aan Neerlands Hoop in Bange Dagen. Die hadden ook een broodschotelrecept, niet met appelmoes geloof ik maar met rabarber. Het recept eindigde zo: ‘Laat het dan drie kwartier in de oven staan en als je niet van broodschotel houdt kun je het dáágen in de oven laten staan.’ Mijn beppe wilde ons broodpap voorzetten en ze was oprecht verbaasd dat we toen op Marktplaats een andere oma zijn gaan uitzoeken.
LikeGeliked door 5 people
Bij tijd en wijle probeerde mijn moeder ons broodpap aan te smeren. Dikke brokken oud wit brood in melk laten koken met suiker en kaneel. Ik liet het graag aan me voorbijgaan. Mijn moeder kon wel heerlijk bakken.
LikeGeliked door 2 people
Oud brood met kaas ertussen (liefst die echte oude) kregen wij ook. Kermiskoek was denk ik ook een soort broodschotel. Dat vond ik vreselijk. Zompig en het zag er uit als poep 💩
LikeGeliked door 2 people
12 sneetje oud brood pppfffttt , dat ga ik dus niet redden om het te maken , soms een sneetje of kappie , maar die gaan naar de vogels
LikeGeliked door 1 persoon
Wat hebben onze konijnen het dan luxe. Die krijgen echt konijnenvoer. Maar eten weggooien houden we hier ook niet van.
Love As Always
Dimario
LikeGeliked door 1 persoon
Eén keer kregen wij broodpap. Daarna nooit meer. Ik denk dat mijn moeder het zelf niet zo lustte.
Oyd brood werd gewonnen (verloren) brood. Ik dacht dat jullie dat wentelteefjes noemden, maar daar komt geen appelmoes bij te pas.
Dat was lekker, in die mate dat wij soms bij de bakker wel een ouder brood kochten om ze te maken.
Maar eten weg gooien, dat kon en micht helemaal niet.
LikeGeliked door 1 persoon
brood….. soms kan ik er niet genoeg van krijgen maar er zijn ook tijden dat ik er niet aan kom….
LikeGeliked door 1 persoon
Brood en wentelteefjes en broodpudding… ik vind het allemaal heel lekker. Toch probeer ik er zoveel mogelijk af te blijven want voor mij zijn het echt dikmakers.
Ik wens je van harte beterschap met de verkoudheid/griep. Verzorg je goed.
LikeGeliked door 1 persoon
Broodschotel …, voor zover ik me kan herinneren is het bij ons nooit zo ver gekomen. Ik was meer van de Brinta, wat toevallig ook met Br begint. 😀
LikeGeliked door 2 people
Wij hadden ook wel eens broodpap inderdaad met kaneel en rozijnen zal wel ongeveer hetzelfde zijn. Niets werd er weggegooid dat was ook wel prima natuurlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Alleen het lezen van het recept vind ik al gezellig : )
LikeGeliked door 1 persoon
Hier maakte ze er potig van. Deden ze vanillepudding in en rozijnen..
Deze bracht mijn vader veel mee van zijn vriend die een bakkerij had.
Soms ging ik ook een nachtje gaan helpen, maar vooral kijken.
LikeGeliked door 1 persoon
Wentelteefjes maakte mijn moeder vroeger ook, meestal op zaterdag tussen de middag. Ze waren altijd lekker, met veel suiker 🙂
LikeGeliked door 1 persoon