Tornado, VS.

tornado-190531__340In Noord-Amerika zijn de afgelopen maand opnieuw plaatsen verwoest door tornado’s.
En weer zag ik de brokken op het nieuws: in elkaar gebeukte (meestal) houten huizen met hier en daar een muurtje van steen dat overeind was gebleven.
Houten huizen.
Leren ze het dan nooit, denk je in eerste instantie.
Een paar  redenen snap ik wel,
– gewoonte want goedkoop, vaak armere bevolking,  makkelijk te bouwen, minder overheidseisen 
Waarschijnlijk zal het altijd goedkoper blijven gezien de bomenvoorraad daar.
Ook zijn de strakke bouwregels die we hier hebben misschien niet nodig in de VS, dat is dan weer handig.
Maar toch, je hele boeltje aan flarden te zien, dat lijkt me erg. De beelden doen je  denken aan een derde-wereldland.
Er valt veel meer te overdenken maar dit is één van die dingen waardoor je begrijpt dat Amerika wezenlijk anders is dan de Oude Wereld.
Waarschijnlijk ben ik te Europees.
Oud, dus.
===
Advertentie

49 gedachtes over “Tornado, VS.

 1. Ja, ik zou het ook anders doen. Maar dat gaat misschien wel van vader op zoon en het zal ook wel een geldkwestie zijn. Maar kijk bij die tsunami’s en stormen in Bangladesh en andere aziatische staatjes. Hetzelfde. De huisjes spoelen zo weg. Terwijl ze in Europa met gemak van die tinyhuisjes kunnen maken. Laten ze die dan weggeven. We hebben het toch nog goed over het algemeen. Maar laten we dan materiaal doneren ipv geld. Dan komt het ook niet in verkeerde handen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Tegen die tornado’s is volgens mij geen kruid gewassen, het kost te veel en het brengt geen geld in het laadje, je kunt het vergelijken met de aardbevingen in Groningen! ( Dikke vette vloek!)

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik las ergens dat ook stenen huizen orkaankrachten moeilijk kunnen weerstaan. En ja, houten huizen zijn dan goedkoper en sneller weer te herbouwen. Door films en tv-series en de bekendheid met de taal kun je makkelijk de indruk hebben dat je de VS wel kent en begrijpt, maar dat is, is mijn ervaring, inderdaad bedrieglijk. Veel dingen zijn daar echt anders, een gevolg van de geheel eigen ontwikkeling van dat in wezen nog jonge land.

  Geliked door 1 persoon

  • Di indruk krijg je ook al ben je er nooit geweest. Gesprekken met familie en kennissen die er weet van hebben maken veel duidelijk.

   Al jaren geleden is in Nederland een aardschokken-bestendige woning ontworpen en gebouwd. Als proef. Het zou ook een tornado redelijk aan kunnen. Maar de kosten zullen te hoog zijn.

   Geliked door 1 persoon

 4. ms zegt:

  Ik maakte me die bedenking al bij één van de vorige keren. Min andere optie was: ik zou er verhuizen als het daar zo stormgevoelig is.

  Anderzijds zijn stenen huizen daarom ook niet bepaald écht stormbestendig. Dat zagen we ook al meer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben nog nooit in Amerika geweest, maar veel Amerikanen doen mij sowieso bevreemdend aan als ik ze op de televisie zie. Het is mijn wereld niet… ze gebruiken hun wapen te pas en te onpas, vooral op scholen, ze eten alles in het dubbel, de huizen zijn van hout of ze leven in een stacaravan, ze zijn slecht verzekerd omdat het onbetaalbaar is. Volgens mij hebben enkel de rijken de mogelijkheid om in een stevig, stenen huis te wonen.

  Geliked door 1 persoon

  • Het koppig vasthouden aan een verouderde grondwet is een must voor veel Amerikanen, daaruit spreekt weinig sociaal gevoel: ieder voor zich en God voor ons allen.
   Vooral dat laatste.
   Die indruk krijg ik bij alles wat ik over de VS lees.

   Geliked door 1 persoon

 6. De beelden waren weer dramatisch inderdaad … en ja Amerika is natuurlijk niet 1 land zoals Nederland..maar een staat van 50+ landen… en tal van roverheden, net als wij hier hebben. pro’s en contra’s…
  Voor hen die het overkwam is het drama niet te overzien.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik woon ook liever hier. Zo lekker op 20 km van de zee. Dus nog steeds veilig en met wat gematigder temperaturen dan in het binnenland. Sommige kennissen zien wel eens dat lage land t.o.v. de dijken en zijn dan bang dat de boel ter plaatse overstroomt. Op dat moment zouden ze dit blogje eens moeten lezen. Dan voelen ze zich in één klap en stuk veiliger.

  Geliked door 1 persoon

 8. Grote delen van het Amerikaanse platteland in het binnenland zijn best te vergelijken met derde-wereldlanden, denk ik. Het is er veelal armoede troef, degelijk gebouwde huizen zijn voor velen een illusie. Ze mogen blij zijn met een kelder waar ze het vege lijf kunnen redden, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 9. Dat is iets wat ik van een land als Amerika ook niet begrijp. We kijken hier weleens van die programma’s waar ze bij de mensen thuis komen en bij een verbouwing dat het weinig moeite kost om een wandje te slopen. Plus inderdaad de beelden bij natuurrampen. Hun auto’s zijn steviger gebouwd dan menig huis.

  Geliked door 1 persoon

 10. De meeste Amerikanen zijn trekkers… Net als hun voorvaderen. Dus wonen ze in stacaravans of houten woningen. Snel te bouwen, geen echte fundamenten, wel een schuilkelder tegen juist die tornado’s. Veel boeken uit het verleden vertellen de verhalen over het heftige klimaat door de eeuwen heen en de invloed van de Rockies op het achterliggende gebied. Men ondergaat, herbouwt of trekt verder. In de grote steden denkt men iets anders wellicht, maar ook daar (New York verzoop nog een paar jaar terug, ontbrekende dijken oorzaak..) heeft men de boel niet zo op order als in ons land. Komt ook omdat de overheid daar eigenlijk geen invloed op veiligheid wordt gegund. En let ook eens op al die bovengrondse leidingen voor nutsvoorzieningen…Zeer kwetsbaar….

  Geliked door 1 persoon

  • Inderdaad, een ander volk dan de meeste Europeanen.
   Toch ken ik van Amerikaanse schrijvers genoeg romans die bol staan van nostalgie: grond, woning, voorvader, het liefst voor de eeuwigheid bewaard.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.