Ik ben het een beetje zat, dat we slecht zouden zijn.

Even kort.
De mens?
Vernietiger van de natuur.
Vechtlustig.
Inhalig.
Nietsontziende doder.
Zijn lusten onbeperkt najagend.
Het slechtste wezen op aarde.
De egoïst ten top.
En meer van dat.
mensevolution-296400__340

Laten we even nadenken.
Worden tot wat en hoe we nu zijn, dat deden we toch nooit met een vooropgezet plan?
We ontwikkelden ons op een manier die het brein ons ingaf, noem het de menselijke natuur, ten goede of ten kwade maar dat begrepen we niet. Nog steeds niet, gezien de opvattingen hier en daar.

Hadden we in holen en bomen moeten blijven? Natuurlijk fruit plukkend? Moes van wild gras kokend?
Jagers onmiddellijk straffend?  Dieren alleen etend na een natuurlijke (giftige) dood?
Toevallig ontdekt vuur meteen verdoemen?
Enzovoorts.
Zouden onze hersenen zich dan ontwikkeld hebben op dezelfde manier als nu?
Nogmaals in het kort:
zouden we dan nog bestaan?
==

41 gedachtes over “Ik ben het een beetje zat, dat we slecht zouden zijn.

 1. troetertje zegt:

  De mens heeft ook veel nuttige dingen uitgevonden….. maar niet alles pakte goed uit.
  We kunnen niet meer terug naar de tijd dat de mens in berenvel liep en met een knuppel zijn eten doodsloeg.
  Met sommige dingen kunnen we misschien wel matigen, maar ik denk dat er ooit wel iets wordt uitgevonden dan de vervuiling vernietigd of omzet in nuttige gassen/stoffen. Dat kan nog even duren, maar ik denk dat dat meer zoden aan de dijk zet dan boeren uitkopen en vervolgens hun producten met vrachtwagens uit het buitenland laten komen omdat hier tekorten ontstaan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed en slecht zijn denk ik nutteloze termen als het erom gaat de levensvorm ‘mens’ te duiden. Onze soort gedraagt zich op de manier die de soort voorschrijft. Technologische ontwikkelingen (beheersing van het vuur, het rad, landbouw, elektrificatie, etc) worden gezocht of gevonden en ten dienste gemaakt. De mens is net als ieder ander dier en ook plant opportunistisch. De weg die de mens tot nu toe heeft bewandeld had geen andere kunnen zijn. Als er nu een wereldwijde consensus ontstaat dat onze soort een te groot beslag legt op de aarde, zodanig dat het ons eigen bestaan bedreigt, en dat aan dat beslag een halt moet worden toegeroepen, dan is dat even onvermijdelijk als de manier waarop we in deze toestand terecht zijn gekomen. Je kunt het de mens niet kwalijk nemen dat ze vermoedelijk een voetnootje in de tijd zal zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. We hebben kunnen overleven dankzij onze sterk gegroeide hersenen en de netwerken daarin. Netwerken zijn ook belangrijk tussen mensen onderling. Familie, vrienden, kennissen…. We kunnen overleven omdat we samenleven. Dat is niet makkelijk. Taal helpt. Door met elkaar afspraken te maken, staan we sterker dan alleen. Met taal kunnen we leren van ons verleden en met taal plannen we onze toekomst.

  Geliked door 1 persoon

 4. ms zegt:

  De enige uitvinding die ons die ons ver van de natuur heeft gebracht is de uitvinding van het geld en de bijhorende hebberigheid.

  Hebberig zijn de andere wezens ook. Dat zit ook in de natuur. Liever te veel hebben dan te delen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het feit dat de Homo Sapiens is gaan nadenken maakt hem superieur aan veel andere wezens op aarde. Toen hij het geloof uitvond kreeg hij de waan van verhevenheid boven alles wat verder leeft. De mens exploreerde de ruimte en zag dat er nog veel meer te behalen is. We droomden 50 jaar terug van bijzondere tochten door het Heelal. Maar ontdekten door ons denkvermogen ook dat de mens niet zo geschikt is voor dat reizen door de ruimte. Dat maakt veel relatief. En toch proberen we het. Zoals we alles proberen. Bedenk ook maar eens dat voor 75% van de mensheid de rest van de wereld nauwelijks tot niet bestaat. Men is er nog nooit geweest, heeft er wel eens van gehoord, maar kan vanuit ervaring niet meepraten over hoe het er elders aan toe gaat. Dat vertaalt zich weer in wonderlijke plannen en dromen over een schoon milieu. Terwijl je in een landje met 17.6 miljoen mensen die Aarde niet kunt redden van de evt. ondergang. In India leven 1.7 miljard mensen, de Chinezen zitten op hetzelfde niveau. Die hebben niks op met dat klimaatdenken. Al die inwoners daar willen ook eten en drinken, een huis, liefst een auto en een iPhone. Homo Sapiens als soort is als een mierenkolonie in jouw keuken. En daar worden we niet blij van. Maar hoe krijg je het gezond verstand weer werkend?? In ieder geval zonder eenzijdige propaganda. Wel door na te denken over verhoudingen…

  Geliked door 1 persoon

 6. Of we echt zo slecht zijn, zou ik niet durven stellen. Wel dat we als soort eens wat slimmer zouden moeten worden. We zullen toch echt wereldwijd moeten leren samenwerken en daar naar handelen. Als dat niet gebeurt en we allemaal gewoon op ons eigen stuk van de wereld blijven aanklooien, zal de aarde op niet eens zo lange termijn verder gaan zonder mensheid.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wij zijn niet slecht.
  Echt niet.
  Ik denk dat wat er nu gebeurt, ook zou gebeuren zonder mensen.
  Het klimaat bijvoorbeeld, dat verandert niet, het schuift op, net als ik weet niet hoeveel jaar geleden. Maar door 100% bereikbaarheid, kranten, telefoon, sociaal media horen en zien we alles en zitten we overal met onze neus bovenop.

  Geliked door 1 persoon

 8. elsjeveth zegt:

  Veel stof om na te denken Bertie, sommige exemplaren van het mensenras zijn inderdaad verschrikkelijk. Anderen doen vreselijk hun best de wereld draaiende te houden. En ach wij zijn hele kleine stipjes in het helaal en wachten op de the Big Bang…en dan gaat alles opnieuw van start.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik ben opgegroeid op de Biblebelt en daar opgevoed met het idee dat de mens door en door slecht is van nature.
  Maar ik twijfel daar vaak aan. We zijn egoïsten, dat zit in onze natuur, maar hebben ook goede kanten. Het is allemaal niet zo zwart-wit misschien.
  In mezelf zie ik weinig goeds overigens.

  Geliked door 1 persoon

  • Wij waren katholiek. Daar leerden we van zonden maar ook van vergeving, dat was een groot goed hoewel de roomse leer niet volmaakt was
   Triest vonden we de andersdenkenden, zij zagen alleen maar kwaad en strengheid. Hadden ze nog plezier in het leven?

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.