Zoekt en…

Onlangs zijn in Gelderland de bijzondere resten gevonden van een   Romeins Heiligdom  uit de Romeinse tijd. Daterend uit de tweede of derde eeuw.
Een waardevolle vondst die men niet verwachtte.

Het lijkt me een fantastische ervaring, iets ouds te vinden en dan niet een paar vergeten botjes van de hond.
Ik herinner me -bij het zwemmen in een natuurplas-  de ontdekking van een soort muurtje waarop we konden lopen, ongeveer 1 meter onder water, misschien iets meer.
fietsbike-788681__340Het zal een verzonken schuit zijn geweest, een praam wellicht, of een roeibootje. Maar wij voelden ons ontdekkers. Dat was nog eens wat anders dan de verroeste hoepels, fietswielen, rotzooi en slikmosselen die we meestal opdiepten.
Een jaar later deed ik een nog grootsere ontdekking, in het grasveld van iemands achtertuin. Daar lag een klinkerstraatje onder het gras. OMG!!
Ik begreep de euforie en dat op mijn twaalfde jaar. Halleluja!
Enfin.
Het bewees in ieder geval één ding:
een mens kan zich van alles wijsmaken.
==

25 gedachtes over “Zoekt en…

 1. Ik denk dat het precies dát is wat archeologie, ontdekkingsreizen en schatgraven zo opwindend maakt. De vondst uiteraard in de eerste plaats, en meteen erna het verhaal dat erin schuil gaat, of, en dat is nog leuker, het verhaal dat je kunt verzinnen… eh… destilleren bedoel ik, deduceren, het blijft wél wetenschap natuurlijk. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. ja als amateur schatzoeker met je 1ste detector in een veld ( met toestemming natuurlijk )
  en dat iets vinden wat nadien geheim gehouden moet worden
  nu blijkt het 1 of andere tempel te zijn geweest , ik vind het echt geweldig
  toch wel ff iets anders dan een oud fietswiel van de jaren ’50 of zo 🙂

  Geliked door 2 people

 3. Ans Dekker-Martis zegt:

  Mijn oudste broer was altijd bezig met zoeken naar oude dingen. Vooral langs de vesting hier vond hij oude pijpenkoppen en scherven en hij probeerde dat te restaureren. Later mocht hij zich als vrijwilliger een tijdje stadsarcheoloog noemen. De vondst en de verhalen erachter….. dat maakt het mooi

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik stam nog uit een tijdperk dat je net buiten de grote stad (inmiddels ingekapseld in nieuwbouwwijken en snelwegen) plekken had waar voor de oorlog een trambaan was gepland maar tijdens de oorlog door de Duitsers luchtafweergeschut was geplaatst. Inclusief betonnen bunkers. Die bunkers waren weliswaar ten dele vernield, maar als je met je puberschep wat groef vond je kogelhulzen en zo meer. Veel jongens uit onze woonbuurt verkeerden daar graag, want we vonden vaak de bewijzen van zaken die onze ouders ons maar met mate via verhalen meegaven. Trots als een pauw waren we op die vondsten. Wie dan wel eens naar het Waterlooplein ging kon daar trouwens heel wat van die kogelhulzen gewoon kopen. Kennelijk werd er meer gegraven door anderen….:)

  Geliked door 1 persoon

 5. ms zegt:

  Ik groef de tuin om op zoek naar potscherven nadat ik gehoord had dat er in het dorp wat verder oude stukken waren gevonden. Ik moest ermee stoppen toen ze er plantgoed wilden in zetten.

  Maar ja, het zoeken en dingen vinden voelt avontuurlijk aan, al paste er geen enkele scherf bij een andere.

  Geliked door 1 persoon

 6. elsjeveth zegt:

  Vrienden van ons genoten van een strandvakantie op Bonaire. Mijn vriendin vond op het strand witgeblakerde botjes, vast fossielen stelde ze vast. Ach nee zei de eigenaar van het door hen gehuurde huis, dat zijn overblijfselen van een bbq, spareribs waarschijnlijk …

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.