Tijd

Nooit had ik gedacht dat je als gepensioneerde de tijd voorbij zou zien vliegen.
Want dat doet hij.
Na mans overlijden verwachtte ik een leegte zonder einde, ik zou erin verdwalen en niet weten wat te doen. Dat was ook zo. Voor een poos.
klokclocks-257911__340Toen ik bij zinnen kwam  veranderde het beeld, ik merkte dat de tijd gewoon doorging, en snel ook.
Zó is het maandag, dan halfweek, en plotseling weer weekend.
Als je niet beter wist zou je bang zijn kinds te worden: ‘hoezo vrijdag vandaag, gisteren was ik nog op de maandagclub.’
Dit hoor ik van veel anderen ook.
Waarom die haast, vraag je je af.
Worden we voorbereid op afscheid?
Wil de natuur van  ons af, we dienen tenslotte geen aanwijsbare doelen meer behalve als groeimiddel voor jonge aanplant.
Is het bedoeld als verzachting voor eenzaamheid? (Komt meer voor dan je denkt).  Ik kan me niet voorstellen dat het leven zo coulant is.
Wat je ook wil weten, het antwoord is duister.
Internet eveneens en de juiste boeken vind ik niet.
Dus wachten we af.
En plotseling zijn we dood en kunnen het niet meer uitleggen.
==

44 gedachtes over “Tijd

 1. Ans Martis zegt:

  Ik beweer altijd dat voor een kind van 4 een jaar heel lang duurt omdat dat een kwart van zijn leeftijd is….. voor mij is een jaar 1/67 deel van mijn leven, dat stelt dus niks meer voor….. een jaar…. ik heb er al zoveel meegemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan naarmate je ouder wordt ondervindt geloof ik zowat iedereen die ouder wordt. Ik in elk geval wel. Ik heb dat met het kopen van een kerstboom. Nu alweer? Nog geen maand geleden stond ik ook bij de kerstbomenboer in zo’n prikkende stapel te wroeten! Over hoe het komt dat de tijd sneller lijkt te gaan heeft de psycholoog Douwe Draaisma een boek geschreven. Of hij over het waarom ervan heeft nagedacht weet ik niet. We zouden natuurlijk de ons resterende tijd kunnen besteden aan het vinden van antwoord op deze vraag en vooral aan het uitdenken van een manier waarop we als we dood zijn tóch uitleg kunnen geven. Maar ik weet niet of dat er van gaat komen.

  Geliked door 1 persoon

 3. ja de tijd vliegt voorbij , zelfs nadat ik mijn horloge afdeed op 1 mei 2015 , de dag van de arbeid , op welke ik met pensioen ging
  en nu denk ik zo wat elke dag , dat ik ooit tijd had om te werken , kom tijd te kort 😁
  26/11/21 voor dood opgenomen , nu geniet ik weer volop van het leven
  zal het zijn omdat ik altijd kind ben gebleven

  Geliked door 1 persoon

 4. ms zegt:

  Soms stel ik me dat soort vragen ook. Maar eigenlijk probeer ik de rem te vinden zodat het wat langzamer gaat want ik wil nog niet denken aan het einde van de rit (al doe ik dat soms wel).

  Geliked door 1 persoon

 5. Is toch ook een teken dat je jezelf wel vermaakt. Want als dat niet het geval was, dan gaat de tijd vaak traag.
  Ik weet wel een ding: dat Den Haag de ouderen kan missen als kiespijn. Dat zie je hoe ze omgaan met de ouderen.

  Geliked door 1 persoon

  • Daar heb je gelijk in, de eindeloze uren van het afwachten op, ja, waarop?
   Den Haag is na een paar generaties van ons af, dan is de bevolkingsopbouw hopelijk beter onderverdeeld. Ik vermoed dat de overheid daar op rekent.

   Like

 6. Ja, tijd is een wonderlijk en raadselachtig begrip. De schoolvakanties leken vroeger eindeloos lang te duren. Dat speelde vooral in de weken, waarin vriendjes op vakantie gingen en wij thuis bleven, zodat er niemand meer was om mee te spelen. En juist dan liep die pestkop van een zus me altijd treiterend in de weg. Misschien moet je je af en toe eens een tijdje stierlijk gaan zitten vervelend in een of ander triest oord, zou je zeggen. Maar ook daar ligt de oplossing niet, heb ik inmiddels ontdekt.
  Ik ga wel mee met de theorie dat de verandering van tijdsbesef voortkomt uit de verandering van diverse chemische processen en elektrische pulsje in ons lichaam. Maar dat is mij al gauw te ingewikkeld, Bertie. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Het boek staat hier in de boekenkast ‘waarom het leven sneller gaat naarmate je ouder wordt.’ Heel veel wijzer word je er niet van…
  Het zou te maken hebben met de ervaringen. Als kind doe je constant nieuwe ervaringen op en kijk je uit naar nog zoveel dingen… het kan niet rap genoeg gaan… en toch gaat het daarom te traag. Als je ouder bent, dan heb je het allemaal al gehad en beleefd.
  Volgens mij heeft het ook te maken met tijdsbeleving. Als je eens een dag uitgaat of op reis gaat, dan lijk je veel meer dingen gedaan te hebben, was er meer tijd. Dus ik denk dat je meer moet ondernemen om het gevoel te hebben dat de tijd minder snel gaat. Feit is dat je met ouder worden daar steeds minder zin in hebt. Ben al blij als ik een middag op de bank kan hangen.
  Het zal dus wel de natuur zijn die het zo bepaalt…
  Ach, ik weet het eigenlijk ook niet. Ik wenste dat we gewoon meer tijd kregen in dit leven.

  Geliked door 1 persoon

 8. Mij valt vooral op dat die 24 uur per dag inderdaad sneller voorbij lijken te gaan en de muur aan het einde van ons aller leven ineens zo dichtbij komt. NU denk ik wel dat mensen die lijden aan iets ernstigs en niet bezig zijn met triviale zaken die gezonden zo druk kunnen houden, anders naar die tijd kijken dan omgekeerd. Daarbij zie ik ook dat wat gisteren nog enorm verdrietig makend was met het verglijden der dagen toch verder van je af komt te staan, overigens zonder dat het je kan treffen om momenten van heel slecht weer of gedwongen thuis zitten. Met veel liefhebberijen zoals ik die koester, gaat die tijd nog sneller ook….Jeminee, alweer……jaar oud. We worden nu echt oud…dus…genieten maar…Let op die Muur!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.