gewoon·poging 2

Wat heet gewoon?

Nog een probeersel om iets normaals te schrijven.

Veel mensen hebben wel iets wat ongewoon is, beter gezegd: wat ze zelf apart vinden. Ze denken dat ze anders zijn, vooral pubers. (ik dacht toen dat ik er raar uitzag en bleek met velen te zijn).
Wanneer je meer mensen leert kennen ontdek je eigenschappen of gewoontes die je niet verwacht.
opera-singer-151746__480Volwassen mensen spelen met poppen, zingen complete aria’s voor de spiegel, imiteren serieus beroemdheden, doen aan travestie (dit meestal in het geheim), ontpoppen zich als de meest onverwachte figuren en verzamelaars van iets nieuws, van molshopen tot driepotige kikkers of wat dan ook.
Komisch was dit, zelf gezien:
iemand veegde regelmatig de stoeptegels nauwkeurig tot de voeg naast de buren, ging te bezem eroverheen strooide hij wat vuil terug.
Later leerde ik dat al die dingen niet bijzonder waren, het was heel gewoon dat mensen iets anders wilden dan de geijkte liefhebberijen. Zich ergens mee onderscheiden. Toe te juichen zelfs, het maakt gelukkig.
Gewoon goed.
==

32 gedachten over “Wat heet gewoon?

 1. Ik heb een man gekend die zo normaal was dat het opviel. Iedereen in het dorp kende die man. Hij kreeg zelfs een artikel in het regionale dagblad: de normaalste man van Nederland. Natuurlijk hielden we hem scherp in de gaten. Hij zou eens iets abnormaals kunnen doen! Maar nee, hij trouwde, kreeg twee kinderen, deed zijn werk bij de gemeente, ging met pensioen op zijn vijfenzestigste, stierf op zijn achtenzevenstigste, kreeg een begrafenis met koffie en cake, op zijn grafsteen stond zijn naam, geboorte- en sterfdatum. Volkomen normaal. We hebben het nog vaak over hem.

  Geliked door 3 people

 2. Ach, ik ben gewoon raar. 😉

  Zelf denk ik overigens ook dat vrijwel niemand zichzelf kan zijn. Het leven is een en al immiteren. Eerst proberen we een ouder na te doen. Llater vind een leerkracht dat je hem/haar moet nazeggen, enz. Waarschijnlijk kan je alleen jezelf zijn als je nooit met iemand anders wordt geconfronteerd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is juist zo gewoon; je leert als baby al hoe je moet praten en later hoe je je dient te gedragen conform welke groep. Jezelf zijn is een probleem: je raakt nooit alles kwijt wat je geleerd hebt.

   Like

 3. De behoefte om bijzonder te zijn is van alle tijden. Maar tegenwoordig filmen we ons zelf en de (veelal beperkte) wereld om ons heen en maken ons tot het centrum daarvan. Vloggen, beroemd zijn, anders dan de rest, niet grijs maar rood of groen, bruin of zwart. Wie niet opvalt gaat schreeuwen, wie zich in de hoek gezet voelt gaan claimen. Elk centimetertje eigen terrein wordt bevochten. Logisch, want de wereld wordt drukker en drukker, en probeer daar maar eens in op te vallen…..

  Geliked door 1 persoon

 4. Poehee … daar begin je weer over iets waar veel over te zeggen is. Of weinig, dat kan ook. Maar goed, wat is gewoon en wat niet? Maar ook: wanneer ben je jezelf en wanneer niet? In zekere zin spelen we vrijwel de hele dag rollen, afhankelijk van de situatie, de plek, het gezelschap, … En ja, daarbij is het soms ook best gewoon als heel ongewoon gedrag vertoont.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.