Kerstvlees

Over een week is het kerstavond.
Wij vieren alleen de avond. Met eten, en praten en drinken  en vullen eventuele pauzes op met nog meer epd.
Muziek erbij, wie weet iets op de televisie. Misschien een spelletje, kaarten of zo.
Klinkt heel decadent maar denk nou niet dat we de hele avond aan halve herten en grote kalkoenbillen zitten te knagen en daarbij liters drank erdoorheen jagen.
Vergeleken bij de reclameplaatjes doen we redelijk matig.
Grotendeels aardappel- en groentegerechten, bijgerechtjes, desserts en fruit.
En vlees, daar verheug ik me enorm op omdat ik het zo weinig eet. Rundvlees en kip. Daarbij een wijntje, misschien chardonnay, biertje. Jammie.
Zozeer verheug ik me dat ik al weken loop te likkebaarden door de slagersafdeling. Ze hebben me vast al horen smakken.
Tja.grass-1088114__340
Principes en je eraan houden, dat lukt niet altijd maar ik verzeker je dat ik ze na deze avond weer ga opbouwen.
Drie of vier keer per jaar eet ik een biefstukje als uitspatting waarbij ik het geweten troost met de gedachte: als iedereen zo weinig vlees at was er al veel gewonnen. Geloof me, als het zou smaken zou ik de koe overslaan en zelf het gras eten.
Maar ja, wie zou dan op mijn kerstmaal komen.
Kerstavond dus.
==

34 gedachtes over “Kerstvlees

 1. Je mag je best wel eens laten gaan op zo’n avond…… en eerlijk is eerlijk, vlees/dierlijke producten kunnen ook gezond zijn! Vitamine B12 halen we alleen uit dierlijke producten en de eiwitten uit vlees worden sneller/beter opgenomen in ons lichaam dan plantaardige eiwitten.
  Oké, dat hoeft dan niet uit vlees te komen…. het mag ook een eitje zijn of melkproducten etc. , maar zo nu en dan vlees is dus best gezond!
  Zelf eet ik niet veel vlees, maar ik ben er wel gek op….. ook op worst en allerlei vleeswaren.
  Geen grote hoeveelheden gewoonlijk en ook geregeld geen vlees. Vis ben ik ook gek op…. dat is gezond om ook regelmatig te eten, ook heerlijk…. gerookte makreel….. mmmm, hier zo uit de rokerij, soms nog warm. Maar een zoute haring gaat er ook wel in.
  Verheug je lekker op het vlees van kerstavond……. dan mag best!

  Geliked door 2 people

 2. Gras – ik heb het geprobeerd. Rode wijnsausje erbij, gebakken aardappeltjes, stoofpeertje. Ik vond er niks aan. Kamgras, raaigras, gierst- en zwenkgras, het gras van weiland en gazon/soep van gras, een geurige bouillon/en dat was meteen het eindstation. Ik verheug me ook op het kerstmaal, op het eten zelf, maar ook op het tuttelen in de keuken. Dan is het fijn dat het vroeg donker is. Kerst in hoogzomer lijkt me niets.

  Geliked door 3 people

 3. ms zegt:

  Jaren geleden hebben wij geprobeerd zonder vlees. We werden al snel gewaar day we het nodig hadden. Geen fut meer.

  Nu eet ik dagelijks een klein stukje. Luc ook maar hij eet wel nog charcuterie ook.

  Gras eten? Ik eet wel graag sla maar dat gaat tegensteken als je het alle dagen eet.

  Smakelijk met kerst.

  Geliked door 1 persoon

  • Als je je er in verdiept zijn er veel smakelijke vleesloze schotels te vinden, ik lees het wel eens. Je krijgt vast een fijne maaltijd1
   Een van de zonen deed het ook een paar jaar en at er goed van.

   Like

 4. Wij zijn allebei matige eters, en dat is met kerst in feite niet anders dan anders. Voor ons geen volgeladen winkelwagens en vervolgens uitgebreide kerstdis. Het zal wel iets worden van kleine gebakken of gepofte aardappeltjes, twee soorten groenten en een stukje rollade of zo. Glaasje wijn erbij en een klein ijsje met een toefje slagroom na, dan is het voor mij al lang mooi.
  Die zware lockdown gooit ons kerstmaal in ieder geval niet in de war. Het enige pijnpuntje is dat verjaardag van de oudste kleinzoon opnieuw niet even leuk gevoerd kan worden. Jammer, want 16 is tenslotte toch een mijlpaal. Maar dat moeten we dan later maar weer inhalen. Eerst zien dat ik komende week mijn booster krijg, dan zien we daarna wel verder.

  Geliked door 1 persoon

  • Eten wat je gewend bent, dat is wat ik ook op tafel breng. Met vlees als uitzondering maar dan ‘gewoon’ vlees, geen wild of konijn. Wel als extra luxere toetjes, misschien een ijstaartje. En een drankje erbij.
   Jammer van kleinzoons verjaardag,ik voel met je mee.

   Geliked door 1 persoon

   • Vooral voor de kleinzoon is het sneu. Maar dat geldt voor zoveel zaken in het leven van met name de jeugd. Wij hebben al de nodige feestjes meegemaakt vanaf de puberteit, dus wij komen ook deze lockdown wel weer door. Voor veel anderen van jong tot oud breekt er opnieuw een lastige tijd aan. Sterkte voor allen die het aangaat!

    Geliked door 1 persoon

  • Het ligt eraan wat je daaronder verstaat.
   Hier geen kiloknaller of ingevoerd vlees. Een Hollandse biefstuk of rosbief smaakt me net zo goed als Ierse of Argentijnse, die ook nog eens duurder zijn.

   Like

 5. logbankje zegt:

  Over een week is het kerstavond, dat het een fijne avond mag zijn voor je.
  Zonder schuld gevoel over hoe andere willen leven.
  Gewoon genieten van elkaar en de spijzen van de aarde. Hans

  Geliked door 1 persoon

 6. Voor mij is een portie patat (frieten bij jou) met doperwtjes en een spiegelei al een soort feestmaal. Heb ik de kerst niet bij nodig. Maar ja, tradities en zo….dus regelen we vaak iets extra lekkers, genieten van een zalig uitheems en vegetarisch diner bij de kinderen, die zijn heel principieel maar maken van dat vleesloze eten wel een feestmaal, en doen het tijdens de kerst met (kleine porties) vlees nog eens dunnetjes over met lieve vrienden. Kerst is voor ons vooral samenzijn, kwekken, ophalen, uitspreken, en af en toe een cadeautje uitpakken…..:)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.