Hoe leer je nadenken

wiskundemathematics-1509559__340
Dat heb je in je, zeggen sommigen.
Misschien.
Bij familie zie je verschillen, de een is wat bedachtzamer dan de ander.
Het hangt misschien af van gewoonte maar niet helemaal, aangeboren eigenschappen bestaan ook.
Reageren bij geschillen, over kwesties, oordelen over allerlei, ieder doet het op zijn eigen manier.
Nog steeds geloof ik dat een paar exacte vakken op school hielpen, je mooest wel wilde je je huiswerk maken.
We hadden het er thuis wel eens over, een zus was goed in wiskunde maar vond dat je daarmee alleen leerde je schrift vol te krijgen.
Een broer leerde meer van moeilijke vertalingen maar ja, hij was  een echte alfa. Eigenlijk dacht hij altíjd na.
Een andere broer zei dat hij diep nadacht bij het uit elkaar halen van zijn motor, hij hield van het ding en kende elk onderdeel.
Mijn moeder tenslotte vertelde dat armoe de beste leerschool was om je verstand te gebruiken: met weinig geld  het hele gezin aan het eten en fatsoenlijk zien te houden.  Vooral dat laatste leek het zwaarst te wegen.
Natuurlijk kun je niet doorlopend nadenken als je spontaan wilt leven.
Maar toch blijf ik bij het idee van (toen nog) Algebra en  vlakke meetkunde .
Ik kreeg het alleen in de brugklas, daarna mondjesmaat op de MULO maar herinner me het gepieker bij zoeken naar bewijs bij driehoeksmetingen,  algebraïsche vergelijkingen en stellingen.  Soms vergat je de tijd tot je een oplossing had, goed of fout dat donderde niet.
Of ik er wijzer van werd?
Daar denk ik nooit over na.
==

39 gedachtes over “Hoe leer je nadenken

 1. Eigenlijk leer je van alles wat je meemaakt in het leven en daar leer je van…. mogelijk leer je daar ook nadenken van. Ik denk dat het toch wel een beetje in je moet zitten…. of van huis uit meegekregen.
  Zelf denk ik wel eens te ver door….. ik zie overal de voor- en nadelen van, als mensen ruzie hebben verplaats ik mij in beiden en hebben ze allebei op sommige punten gelijk…. en zo kan ik wel doorgaan. Ik hou van doordenkertjes.
  Overigens vond ik meetkunde en algebra heerlijk, ik kreeg het op de MULO. Mijn vader was er ook goed in, hij gaf er regelmatig kinderen bijles in (en in scheikunde en natuurkunde)….. maar zijn eigen kinderen kon hij het niet leren: “Nee hoor pa, dat hebben wij anders geleerd!” .

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat jij veel en vaak denkt. Je broer en zijn motor doen me denken aan Pirsigs Zen en de kunst van het motoronderhoud. Misschien dat tuinieren als een soort motoronderhoud kan gelden. Ik ben het met je eens dat kennis en vooral begrip van wiskunde helder denken ten dienste is. Het leidt tot consistentie, vermoed ik, en tot logica. 2 maal 2 is vier. Niet drie, niet vijf. Als de uitkomst anders is dan vier, is er een denkfout gemaakt. Een wiskundige neemt daar geen genoegen mee en keer terug op de schreden om de fout te vinden. Discipline! Een arme Alpha als ik moet die tucht elders vinden. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Toen ik jong was heb ik veel gelegpuzzled. Achteraf denk ik dat ik daardoor geduldiger ben geworden, wat helpt bij nadenken. Ongeduldige mensen stoppen volgens mij eerder met nadenken. En dat kan ook voordelen hebben. Veel nadenken maakt ook besluiteloos.

  Naast wiskunde deed ik ook meet- en regeltechniek. De regels daarvan kan je ook toepassen op mensen en wat al niet. Ik kan prima een gesprek ontregelen. Iets sussen of dempen lukt me ook. Met programmeren heb ik goed na leren denken over oorzaak en gevolg. Veel mensen vinden dat schaken daar ook goed bij helpt. Ik kan wel schaken, maar het is zeker niet m’n hobby.

  Geliked door 1 persoon

 4. Denken … Ja, dat doe ik ook wel eens, vooral over diverse dagelijkse ditjes en datjes.
  Aan wiskunde heb ik dat niet te danken, of juist niet natuurlijk … Vanaf het moment dat de wiskundedocent me op MAVO toevoegde: “Met jou wordt ’t nooit wat, kruip jij maar in het konijnenhok …,” ben ik voorgoed afgehaakt.

  Geliked door 1 persoon

 5. ms zegt:

  Ik denk veel, te veel. Maar niet over de wiskunde van vroeger. Toen ik algebra en meetkundige stellingen had geleerd hebben ze die vervangen door de moderne wiskunde. Moest ik daarom zo lang naar school gaan? Bon. Ik kon er wel handig weg mee maar was toch meer in voor taal.

  Ik denk meer aan psychologie: waarom doet die zus en handelt die zo, dat soort zaken.

  Geliked door 1 persoon

 6. elsjeveth zegt:

  Dus dat is het! Mijn dagdromerij is gewoon nadenken. Had ik dat op school maar geweten. Wiskunde hoe ik er ook over nadacht, ik begreep er geen moer van. Met als resultaat een -3 geloof ik op mijn rapport. Fantaseren ging mij beter af. Ik moet destijds de schrik van elke wiskunde leraar geweest zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. Elke levensfase is een nieuwe klas waarin je weer iets bijleert. Zolang je dat doet wordt/ben je nog niet oud. Ik heb dat altijd zo ervaren. En nu nog. Van huis uit kregen we mee dat doorleren belangrijk was omdat je dan verder kwam in het leven. In feite de enige juiste levensles die we toen meekregen. Opvallend genoeg kwamen we als kinderen allemaal in dezelfde tak van handelen terecht, alleen op totaal verschillend niveau en ook in andere sectoren. Dat gold ook voor keuzes in relaties, huizen, woonadressen en zo meer. Maar veel van de karaktertrekken uit de ouders zijn in ons terug te vinden. Een ding is ook zeker, alle kinderen hadden een fascinatie met Duitsland en vonden partners daar of met familie in die omgeving. Dat is toch opmerkelijk….Maar als je dan de oude genealogie terug volgt helemaal verklaarbaar….:)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.