kritiek

Kritiek leveren..

..een heikel punt.  Soms ook problematisch.  Je zegt het te hard. Of te scherp. Het wordt een twistgesprek.  ‘Je snapt het niet.’  ‘Bemoei je met je kippen’.
Je durft het daarom niet altijd, ík durf het niet altijd. Liever stel ik lafjes dat ieder zijn eigen opvattingen heeft. Ook discussieer ik niet graag omdat je het -naar mijn ervaring- zelden eens wordt  maar intussen wel opgefokt raakt bij het elkaar tegenspreken.

Onlangs begon iemand over, je raadt het, corona. Het vaccin was nep evenals de griepspuit, enzovoorts.
Aanvankelijk haalde ik mijn schouders op, plaatste na een paar opmerkingen toch een tegenzetje, de ander begreep het véél beter, maar na een paar minuten zweeg ik.  ‘Sorry, ik laat het hierbij.’
We lachten maar wat.
Enige maanden geleden werden ergens het geloof en de bijbel besproken.
Daar hoorde ik teveel wat me tegenstond en vroeg om uitleg.
De antwoorden kwamen snel, over en weer werden we al drukker, niet kwaad, wel verhit. Tot we stopten. Net op tijd maar hij vond het leuk, een echt debat noemde hij het.
Ik vond er niets aan,  herinnerde me waarom moeder mijn vader dringend waarschuwde met verjaardagen:  straks NIET over het geloof en politiek beginnen. Ze wist van wanten met man,  broers en zwagers. Vrouwen hielden zich toen nog gedeisd.
kritiekwoman-3271589__340
Dus ben ik een lauwe. Uiterlijk althans, inwendig maak ik me soms razend. 
Gelukkig, denk ik dan, dat ik langzamerhand heb geleerd om niets te zeggen.
Dat proces duurde wel lang, moet ik toegeven.
===

38 gedachten over “Kritiek leveren..

 1. Ik weet ook wanneer ik moet zwijgen of dat er anders brokken van komen. Als ik toch mijn mening dien te zeggen houd ik enkele seconden mijn adem in om toch niet brutaal over te komen. Agressie is nooit een goed middel om te discussieren.

  Geliked door 3 people

 2. Dat herken ik wel, de tijd die gekost heeft een debat, of wat daarvoor door moet gaan, níet te voeren. Nu, na ruim 352 levensjaren, kan ik dat, maar soms voel ik me daar ook wel een beetje schuldig over. Niet alleen onthoudt ik de mensheid mijn 352 jaren levenservaring en eruditie (duh 😉 ), maar het heeft ook iets oneerlijks als de ander al argumenterend de ziel en zaligheid op tafel legt en ik me veilig op de vlakte houd. Aan de andere kant, als ik niet vraag om een discussie hoef ik me er niet verantwoordelijk voor te voelen. Ik ben daar niet helemaal uit. Gelukkig ken ik ook mensen met wie ik goed en inhoudelijk van mening kan verschillen, en zulke gesprekken zijn niet zelden best interessant.

  Geliked door 1 persoon

 3. Er zijn onderwerpen die moeilijk zijn…. inderdaad het geloof, corona en politiek zijn heel lastig. In veel gevallen hou ik ook mijn mond. Het hangt er wel vanaf wie het zegt, met sommige mensen kan ik lekker discussiëren zonder dat het ruzie wordt, vooral met Edwin.
  Ik wil wel zeggen hoe ik er over denk, dat doe ik op mijn weblog ook regelmatig, dat vind ik een goede plek om duidelijk te maken wat ik er van vind, maar ik ga niet in op vervelende reacties…. niemand hoeft het met mij eens te zijn, maar dat kan wel op een gewone manier duidelijk gemaakt wordt. Wat ik op Facebook vaak aan reacties zie is echt erg, daar reageer ik echt niet op.

  Geliked door 1 persoon

  1. Natuurlijk kan dat, heb ik ook met een paar (lees: weinig) mensen.
   Maar opvattingen die m.i. niet juist zijn, of iemand die de mijne fout vindt, die maken het lastig. Dan zeg ik liever niets.

   Like

 4. Nou, gelijk heb je, vaak is het ook water na de zee dragen.
  Denk nu ook vaak laat maar, toch wijzer geworden door het stijgen van de jaren.
  Een lauwe ben je niet, gewoon iemand die zijn temperatuur kan beheersen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 5. Het hangt af van de situatie, het onderwerp en de persoon of personen of ik ergens over in discussie ga. Met vrienden en familie ga ik discussies over zaken als geloof en politiek net als jouw moeder ook maar liever uit de weg. Een discussie kan een relatie voorgoed bederven.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik discussieer graag en ook op inhoud als het kan. Vooral omdat ik soms de stoom uit de oren voel komen bij onrecht, onwaarheid of heftig gelieg. Wie persoonlijk wordt, of constant met vingertjes wijst bij gebrek aan argumenten heeft het lastig. Op Twitter heb ik onlangs mensen verwijderd die constant spraken over de behandeling van niet gevaccineerden en zichzelf de nieuwe joden noemden van onze eeuw. Bespottelijk! Maar ook als ik mensen hoor of lees die dat zelfde van toepassing vinden op moslims, moeten maar liever uitkijken. Er zijn grenzen. En die bewegen bij mij links of rechts van mijn persoonlijke spectrum….:)

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat deed ik graag met broer en zus, nicht, en ouders. We waren aan elkaar gewaagd en niet meteen aangebrand bij een afwijkende mening. Maar dan raak je verwend, je gaat denken dat je alles mag zeggen. Met anderen durf ik dat niet meer en op deze weblog begin ik er niet meer aan, al jaren niet meer.

   Like

   1. Nou voor mij is mijn blog niet voor niets bedoeld om de discussies eens wat op te wekken. Omdat het op andere sociale media allemaal leidt tot de meest wonderlijke debatten die teveel tijd kosten en ook te vaak emoties los maken waar zelfs ik niet op zit te wachten…:)

    Geliked door 1 persoon

 7. het geloof en de politiek zijn thema’s die ik in vermijd…Bertie

  mijn kan de gevoelens van de anderen soms verkeerd inschatten

  verschillen van mening is een normaal gegeven…

  discussies op het internet zijn vaak eindeloos, waarbij velen er van uit gaan dat ze de wijsheid in pacht hebben…

  en dan hou ik het voor bekeken

  prettige dag

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.