etensluchtje

Geurig huis

Even terug naar de rijdende rechter van gisteravond.

etendinner-2027953__340 - kopieDaar kwam o.a. ter sprake dat de ene buur kon ruiken wat een ander kookte/bakte.
Er was geen duidelijk antwoord. Jammer. Ik had graag een aanwijsbare oorzaak willen horen.
Wij ruiken in onze woning al jaren etensluchten van iemand anders, we wisten niet van wie. We roken het ’s avonds, ongeveer rond tien uur maar niet alle dagen. Ook bezoek en logé’s merkten het: iemand bakt iets lekkers. Ergens in het blok. Een van de andere buren rook het eveneens en ook zij kon de bron niet achterhalen.
De geur was alleen in de kamer, we dachten daarom aan de schoorsteen als doorgeefluik. Dat leek het meest logische.
De laatste jaren is het een stuk minder, het valt nu op als ik iets ruik, er  wonen dan ook minder personen per huis.
Al is het geen halszaak, wel waren we -en ben ik nog steeds-  nieuwsgierig hoe die geur binnenkwam/-komt.
We vroegen het een aannemer. Zijn woorden: in een blok kunnen van de eerste tot de laatste woning kieren of naden zitten van boven tot beneden, tussen vlieringen en kelders. In schoorstenen ook. We weten het niet.
Later vroegen we het een ervaren metselaar. Hetzelfde antwoord en: je kunt het hele blok steen voor steen afbreken en nog niets vinden. Er zijn luchtstromingen. Dat laatste klopt, er is ook een tocht in de woonkamer, je voelt het op maar één plek terwijl we met de verbouwing alles hebben nagelopen, dubbel glas, enzovoorts. Wonderlijke dingen zijn dat.
Enfin.
We hadden geen last van de luchtjes, het enige nadeel was dat we trek kregen en zelf ook aan het bakken sloegen.
Als variant op het gezegde: zien eten doet eten.
==

37 gedachten over “Geurig huis

 1. Het laatste klopt zeker.
  Je hort het vaker bij oudere woningen, maar ook hier in het complex gebeurde het.
  Dan liet iemand de voordeur openstaan tijdens de voorbereiding van gekruide maaltijd. Hans

  Geliked door 2 people

 2. In het blokje huizen waar ik woon had iemand altijd klachten over de kookluchtjes van de buren. Een volgende bewoner verplaatste het keukenblok naar de schuur. Het vrijgekomen stuk muur was volledig onafgewerkt. Zo was te zien dat de huizen volgens het kaartenhuis principe zijn opgebouwd uit betonplaten. Om die platen te kunnen plaatsen zitten daar keurige ronde gaten in. Daar kan een kabel doorheen, zodat een kraan het kan tillen. Die gaten zaten nog netjes in die betonplaten, zodat er een opening van het ene naar het andere huis was. Groot genoeg voor buizenpost.

  De opening is gevuld met pur schuim. Probleem is zo min of meer opgelost.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als het lekker ruikt is het geen probleem hahaha…..als ik rond etenstijd wandel hoor ik ook vaak de heerlijkste dingen.
  Maar raar is het wel als je het zo sterk in je huis ruikt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zolang het goede geuren zijn is het prima. Zeker als je er zelf van aan het bakken slaat. 🙂 Ik woon in een blok van boven- en benedenwoningen uit de jaren dertig. Een stevig huis met binnenmuren van baksteen. Maar toch ook vreemd gehorig, met geluiden die van overal kunnen komen. Iemand boort een gat. Waar? De buurman? Het kan, maar het kan ook iemand zijn van zes huizen verderop. Net als lekkage dat ook overal vandaan kan komen. Mysteries. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Goh zeg, nog niet eerder meegemaakt. Hier in de buurt ruik ik vaak de meest exotische geuren in het voorbij wandelen. Krijg ik meteen trek, maar of ik die kakofonie aan geuren nu in mijn huis zou willen hebben. Toch eens terugkijken de aflevering van de rijdende rechter. Het moet wel erg storend zijn geweest als de mensen zijn hulp ingeroepen hebben

  Geliked door 1 persoon

 6. Van geurtjes en luchtjes die van elders komen, hebben we hier in huis geen last. We hebben hier eerder geluidsoverlast dan geuroverlast. En zo is er altijd en overal wel wat.
  Wat geur betreft, hebben we af en toe wel last van de geur houtgestookte kachels of haarden in de buurt. En daar zou m.n. Aafje de komende winter wel eens meer last van kunnen krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 7. In ons vorige appartement, was de kooklucht altijd in de slaapkamer van dochter te ruiken, terwijl er tussen keuken en haar kamer nog een kamer lag, waar je niets rook.Er waren geen ventilatiekanalen ofzo. We hebben het nooit begrepen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wij ruiken nu niks meer van de buren, nou ja als de ene kant (..) de open haard aansteekt dan ruiken we dat met de ramen open, maar qua eten niks. Voorheen woonde aan de andere kant een Surinaams/Indische dame die voor de familie nog wel eens kookte. Dat rook je echt. Maar ja, is gaan hemelen, huis verkocht aan jongere mensen, die halen veel in huis, koken zelden (prachtige nieuwe keuken) en beide huizen, ook dat van ons nu helemaal geisoleerd. Kennelijk scheelt dat toch…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.