bezinning

Naar binnen kijken

denkdatingbright-1296538__340Bezinnen. Op retraite. Jezelf zoeken, ergens.
Dat is vooral mooi wanneer je gunstige toestanden aantreft.
Je bent eerlijk. Niet jaloers. Goedgeefs. Hartelijk.  Kuis. Gehoorzaam. Fatsoenlijk. En meer.
De  Tien_geboden    in jezelf verenigd.
Ja, dan wil ik ook wel naar binnen kijken.
Ik durf het niet,  alle biechtsessies ten spijt bleef mijn ziel gevlekt als een hyena, hoogstens speelde ik de brave om een plaatje van de pastoor af te troggelen. Zo een met een heilige die een aureooltje droeg. (Vergeet niet: ik was nog klein en wilde ook een kransje om mijn hoofd).
Enfin, bij het ouder worden werd ik wijzer, in ieder geval wat plaatjes betreft.
Maar een ingebouwde braafheid zette zich nooit in mijn binnenste. Niet dat ik daar onder lijd, je ziet zoveel slechte dingen waarvan je hoopt er verschoond van te blijven, daar kun je je niet tegen weren.
Denk je eens in dat je moordzuchtig bent, moet een lastige eigenschap zijn, je houdt niemand over.
Of een mensenhater. Vreselijk idee om BOE te moeten roepen tegen iedereen. Dat houd je niet vol.
Om deze en nog een paar redenen kijk in niet in mijn binnenste. Mocht ik in een retraite verzeild raken zal ik de keuken bekijken of er een frietpan aanwezig is.
Dat is lekker voor de inwendige mens.
Ook een soort binnenste.
=

34 gedachten over “Naar binnen kijken

 1. Hihihi, de frietpan…. die was te verwachten. Ik denk dat het met jouw binnenste wel meevalt hoor, heiligen zijn saai….. een beetje zondigen mag best, zolang het maar niet te gek wordt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is wel een leuk idee, dat je argeloos op retraite gaat en dan de gruwelijkste dingen in je binnenste aantreft, niet een beetje erg, maar echt diep en diep zwart. Je komt terug en de mensen vragen: ‘En? Nog wat over jezelf geleerd?’ ‘Ja… Ja… jawel…’ ‘Zoals?’ ‘Eh… zoals… ehm… dat ik meer van bamischijven houd dan van de goulashkroket. Er stond een frietpan zie je, en….’ Iedereen lachen, en zo heb je je eruit gered. Een retraiteoord met op het dak in plaats van een kruis een frietpan, je hebt gelijk, daar moet je wezen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij je naar binnen kijken… mijn eerste zorg zijn nu de gordijnen. Die hangen er nog niet in de nieuwe woonst. Pas daarna durf ik achter gesloten gordijnen naar mijn binnenste kijken. Je weet maar nooit hoe ik daarop zal reageren 😉

  Geliked door 3 people

   1. Het is geschreven en gepland … ergens in november. Je weet wel de logjes zonder houdbaarheidsdatum. En ik moet er nog een afbeelding voor vinden.

    Een foto van mijn binnenwerk vind echt té omslachtig.

    Voor morgen had ik al iets anders.

    Geliked door 1 persoon

 4. Als iedereen altijd volgens de letters van de Tien Geboden zou leven, was deze wereld een geweldiger plek dan hij nu wel eens lijkt te zijn. Maar helaas….De verleidingen des levens trekken veel mensen naar dat wat niet mag maar o zo leuk of fijn is. Zoals een heerlijk gefrituurde portie patatjes…..Ik denk dat de opperheer (of dame) dat met enig weldunken beschouwd…

  Geliked door 1 persoon

 5. In retraite met de fritespan (mag het ook een airfryer zijn) volgens mij heb je een gat in de markt gevonden. Het kan deugd doen bij jezelf naar binnen kijken en te denken eigenlijk ben ik gewoon maar ook heel speciaal …en zeker niet slecht

  Geliked door 1 persoon

 6. Ach, denk dat jouw binnenste wel meevalt.
  Ooit hoorde ik iemand zeggen, als je geen zonden hebt, is Jezus voor niks gestorven.
  Dus dat kransje boven je hoofd zit er wel. Hans

  Geliked door 1 persoon

 7. Leuk weer om te lezen. Ik denk dat ik bij naar binnenkijken (bij mezelf dan te verstaan) maar een roze bril opzet , oogt stukken vriendelijker en zoeter. De frituurpan ? Moet je nog eens uitleggen , maar ik heb er zelf geen in huis dus weet ook niet wat je er allemaal mee uit kunt halen of in kunt stoppen …

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.