verschil

De een is de ander niet.

Echtgenoot keek televisie en las tegelijkertijd de krant terwijl een kop koffie voor hem stond. Naast hem lag de hond. Door een plotselinge beweging stootte de hond tegen de tafel, kopje bleef staan maar lepeltje vloog eruit. Voordat het de grond raakte had hij het al gevangen, teruggelegd en las verder. Niets aan de hand.

Met één oog keek ik naar de tv. Met het andere op een cryptogram, potlood in de aanslag. Een boek lag naast me.
Ik nam het boek op waarbij het potlood uit mijn hand viel en op de tafel verder rolde. Verwezen keek ik het na tot ik zag dat het net niet op de grond viel, toen pas pakte ik het weer op. Sukkelig als gewoonlijk.

Meteen was ik terug in kindertijd, die doos-zonder-deksel.
Man daarentegen bleef alert als hij altijd was. Reflexmatig reageerde hij op dit soort ongelukjes en ook bij ernstige voorvallen kon ik op hem rekenen.
Hoe kom je bij elkaar, denk je dan, zo verschillend te zijn.
Hij geloofde niet in toeval, ik vroeg me af welke factor dan wèl meespeelde bij het koppelen van ons.
verschilpuzzle-1126509__340
==

27 gedachten over “De een is de ander niet.

 1. Was mijn gedachte ook, jullie vulden elkaar aan.
  Ik denk niet dat uitersten elkaar aantrekken, teveel verschil werkt volgens mij niet….. maar op bepaalde punten verschillend, zodat je elkaar kan helpen kan heel prettig zijn. Het hangt er wel vanaf op welke punten er verschil is. Iemand die altijd thuis wil zijn met iemand die altijd de deur uit wil werkt niet…. in het begin misschien, maar meestal zal dat niet lang duren. Wel of geen kinderen willen….. daar is wat overeenstemming wel erg prettig in en zo zijn er wel meer dingen die echt belangrijk zijn. Maar handig en onhandig vult elkaar prima aan. We hebben allemaal wel iets waar we goed of juist slecht in zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Al die overwegingen kunnen waar zijn maar die maak je niet als je jong bent. Veel paren weten de verschillen te overbruggen, al voelen sommigen zich er ongelukkig bij.

   Like

   1. Ik denk dat je ook als je ouder bent niet alles beredeneerd, het is toch een gevoel…. het is er of het is er niet! Alleen bij bijzonderheden ga je misschien wat meer nadenken…. zoals: Hij is al 4 keer getrouwd geweest, hij heeft jaren in de gevangenis gezeten, hij drinkt veel te veel….. dat soort dingen.

    Like

 2. Dat is prachtig geschreven, Bertie. Ik denk net als Matroos en Ans dat jullie elkaar aanvulden. Zelf denk ik dat toeval wel bestaat, maar dat een instantie ergens in je brein beslist dat die speciale persoon geschikt is om redenen die je later misschien pas gaat begrijpen. Te grote verschillen, dat ben ik met Ans eens, zijn ook weer niet goed. Je moet wel door één deur kunnen.Het kost, heb ik geleerd, tijd om de verschillen goed te begrijpen en te leren waarderen, jij ben jij, ik ben ik, en laten elkaars talenten ten behoeve van ons beiden koesteren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is simpelweg de realiteit. Vermoedelijk maken de meeste mensen iets vergelijkbaars mee, en vragen zich af: hoe komen we bij elkaar.
   Moeilijke gedachte is dat deze eigenschappen niet op zichzelf staan, ze vertellen meer over iemand.

   Geliked door 1 persoon

 3. Alles is hierboven al gezegd. Daar kan ik niets aan toevoegen.

  Behalve dan, als jij even alert naar dat lepeltje had gegrepen het wél de grond had gekust.

  En ja, ik geloof ook in toeval.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een prachtige omschrijving van de situatie en hoe jullie beiden van elkaar verschilden. De één is de ander niet …, gelukkig niet, zeg ik altijd maar. Je moet in een relatie niet teveel op elkaar lijken, denk ik, dan pas is er ruimte om elkaar aan te vullen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik denk juist dat tegenpolen (..) elkaar enorm versterken en aantrekken. Beiden hetzelfde zou saaiheid in zich hebben of een overmatige vorm van avontuur meebrengen. Mannen en vrouwen zijn veelal niet gelijk in denken en doen, dat is ook het aantrekkelijke. Een vrouw zoals ik zou ik nooit leuk vinden. Maar dat geldt ook voor het fysieke. Ik ben niet in de wieg gelegd om het bed te delen met mijn evenbeeld….Juist die vrouwelijkheid van die Eva-opvolgers vind ik zo aantrekkelijk…

  Geliked door 1 persoon

 6. Sinds ik met Chris samen ben (nu al meer dan tien jaar) heb ik geleerd te genieten van de momenten waaruit blijkt dat we totaal verschillend zijn. Een heel verschil met mijn eerste huwelijk. 35 jaar getrouwd zonder deining…totdat alle ongenoegen van die 35 jaar in 1 keer naar boven borrelde. En dat was schrikken.
  Met Chris kan het af en toe knallen, zo heb ik geleerd dat ´zonder wrijving geen glans´ een waarheid als een koe is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.