...en meer·eten

Pannenkoek XXXXXL

pannenkoekpancake-31751__340
Zodra het woord viel riepen een paar jongens steevast ‘dan moet je onze broer hebben, hij kan er makkelijk vijf op. En meer.’
Niks bijzonders, vond ik, dat aten wij ook.
Tot ik zag hoe hun moeder ze maakte.
Voor elke koek maakte ze een kom nieuw beslag, brak er een ei in en roerde er boter door. Ze deed er nog iets in maar ik kwam niet aan de weet welk ingrediënt, haar eigenste koksgeheim. Het ging in een enorme koekenpan met nog meer boter en werd deskundig gegaard en gebruind, met de deksel omgedraaid en nog even gebakken.
Soms gingen er rozijnen in, of schijfjes appel.
Het resultaat was een centimeter-dikke koek die royaal over het bord hing, daarover werd nog iets zoets gestrooid of gesmeerd.
Met mijn zuinige Hollandse afkomst bekeek ik het met ontzag, mijn moeder had het ding waarschijnlijk in een dozijn punten gesneden en er nog het Angelus voor gebeden ook.
En inderdaad, de broer zou er zeker vijf opeten als zijn moeder het had toegelaten.
Later hoorde ik dat het typisch plattelandskost was van vroeger.
Of dat waar is weet ik niet, ik bleef het liever op mijn eigen manier doen.
=

36 gedachten over “Pannenkoek XXXXXL

  1. Het Angelus bidden voor een megapannekoek, ik begrijp dat wel. En daarna vermoedelijk om genade smeken als je zo’n ding moet opeten. Van mijn moeder heb ik de ei-pannekoek geërfd, eerst een ei in de pan en daar beslag om- en overheen. Daarmee sluit ik altijd een pannekoekmaaltijd af. Maar eerst een of twee fijne spekpannekoek(en) met (veel) stroop. Pannekoeken bakken vind ik ook gezellig.

    Geliked door 1 persoon

  2. Soms aten we pannekoeken en soms flensjes. Van de ene kon je er al wat minder op dan van de andere.

    Meestal deden we er bruine suiker op. Later kwamen er dan andere garniersels bij.

    Maar zo’n loodzware maaltijdpannekoek kende ik nog niet.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ooit at ik de grootste in…Londen. In een Dutch Pancake-restaurant vlakbij het British Museum. Enorm bord, er over hangende pannekoek, gevuld met stukken fruit, bedekt met suiker en een toef slagroom. Heerlijk, al was het ding zo groot dat de laatste resten domweg koud waren. Dat blijft een dingetje met die pannekoeken. Thuis eet ik er een stuk of drie, kleiner van stuk, maar met basterdsuiker. Heerlijk…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.