ogen·spiegels van de ziel

Ogen, spiegels van de ziel?

Zegt men.
Da Vinci, geleerde mensenkenners, tot in de bijbel wordt dit verhaald. Je zou er iemands karakter in kunnen aflezen. Google het zinnetje en je komt om in de hits, van paranormale wijzen tot serieuze psychologen schermen met die kennis.
Die kunst wist ik me nooit eigen te maken, helaas want ik voelde me dikwijls belazerd. Achteraf.

Op de plaatjes zie je hondenogen en die van een model, ik zou wel eens willen weten wat daar in te lezen valt behalve aandachttrekkerij van de een en ijdelheid van de ander. Kan iemand me dat uitleggen?
Wanneer het in een groepje of op een verjaardag ter sprake komt hoor je prompt stelligheden als: dat had ik allang gezien – ik had haar meteen door – daar trapte ik niet in – enzovoorts. Wat ik dan zo typisch vind is is dat voornamelijk de negatieve kanten ‘herkend’ worden. Van die geijkte termen die iedereen beaamt.
Gemene smalle ogen, kleine varkensoogjes, geniepig loeren, zogenaamde onschuldige ogen maar ondertussen, domme koeienogen, onbetrouwbare oogopslag, lelijke zwarte ogen,  achterlijke staarogen.
Minder vaak zegt iemand iets in positieve trant, hoogstens als het over een populaire man of mooie vrouw gaat.
Dan knijpt men een oogje toe.
=

33 gedachten over “Ogen, spiegels van de ziel?

 1. Best moeilijk….. naar mijn idee zeggen ogen wel veel, maar vooral hoe iemand op dat moment is….kwaad, vrolijk etc. Het karakter is meer een samenspel van het hele gezicht en de houding.
  Ik heb wel vaak dat ik iemand niet vertrouw of mij er niet prettig bij voel, dat had ik als kind al…. en als we dan later meer over die persoon wisten was er inderdaad iets mee ……. toch durf ik op dat gevoel niet volledig te vertrouwen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb geloof ik eens gelezen dat ogen zelf nietszeggend zijn. Het is het gezicht en vooral de spiertjes rond de ogen en in het voorhoofd die zorgen voor uitdrukking. Ik denk niet dat je het karakter van iemand kunt aflezen aan een gezicht. Iemands hóuding kan je denk ik wel het een en ander vertellen. Is iemand open, geïnteresseerd, kalm, of juist schichtig, nerveus, gesloten? Maar dan gaat het vooral over gedrag. Kunnen ogen mooi zijn? Ja! De vorm en zeker ook de kleur. Zoals die van het model bovenaan in je bericht. Dat blauw. Of de amandelogen van Oost-Aziaten. Prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mensen zeggen achteraf, dat ze er niet ingetrapt zijn… Als ze er wel ingetrapt zijn, dan zullen ze zeggen, zie nou wel.. ik dacht al dat ik wat in de ogen zag. Maar ondertussen worden we nog aan alle kanten opgelicht. Dus zo goed is de mensheid er niet in om te herkennen.

  Love as always
  dimario

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn ex-schoonmoeder zei over mijn groene ogen: vrouwen met groene ogen zijn onbetrouwbaar… onnodig te vermelden dat we niet echt een fijne band hadden zij en ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. spiegels van de ziel… dat lijkt me wel overdreven Bertie

  het gezicht van iemand, kan wel veelzeggend zijn, maar ik zou er toch niet te vlug conclusies uit trekken

  maar mogelijk doe ik dat toch onbewust

  in elk geval, mooie ogen zijn niet lelijk

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie heldere blauwe ogen, ze doen me smelten. Maar als ze net even te veel worden aangezet om met trucjes aandacht te vragen, haak ik af. Bij mijn verschillende cursussen NLP geleerd dat de wijze waarop men kijkt veel zegt over wat men al dan niet aan waarheden oreert. Heb er nog steeds veel aan. Dieren kijken je aan omdat ze veelal iets van je willen dan wel je hun liefde (onbaatzuchtig vaak) over willen brengen. Katten en honden kunnen me ook laten smelten….en dat weten ze…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.