slaap

slapen vs wakkerliggen

wakkerthe-eleventh-hour-3101625__340
Ik zou best vroeg naar bed willen maar dan ben ik te vroeg wakker.
Ik zou, zittend aan de toetsen, kunnen slapen maar dan lig ik in bed weer wakker.
Wat is het toch met die slapen-wakker-verhouding? Waarom leerden we dat niet op school? Er was toch zoiets als wiskunde?
Wat heb je aan slapen-sliep-geslapen als je wakker bent op ongewenste tijden?
Volgens mij was het onderwijs niet goed ingespeeld op nuttigheden, toen niet en nog niet, iedereen die ik het vraag weet het niet.
En de betreffende minister hoef ik niets te vragen of voor te stellen want die is demissionair en ligt misschien ook wakker en zit dus niet te wachten op mijn klacht.
Gaaaaap…
Het valt niet mee allemaal.
=

45 gedachten over “slapen vs wakkerliggen

 1. Zelfs de 3 R’s helpen niet bij het slaapritme in goede banen te leiden.
  Ik ken het probleem, zit je maar te gapen en val je bijna om.
  Lig je 10 minuten later in bed, ben je klaar wakker. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Van TV wordt ik slaperig, meestal. Soms is er nog laat een film, die ik wil zien. Dan wil ik niet vroeg gaan slapen. Daarom heb ik TV alleen op mijn slaapkamer. Kan ik lekker lang of kort TV, film, of computer kijken en als ik slaap krijg gewoon gaan slapen. Ter plekke.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als uitgesproken nachtmens heb ik me neergelegd bij een regelmatig maar afwijkend waak- en slaapritme. ik hoef niet vroeg op, dat scheelt natuurlijk. Als na het avondeten mijn ogen een beetje dichtvallen geef ik daar wijs geworden aan toe, een kwartiertje, dat gek genoeg wel steeds langer lijkt te duren. Laatst nam een kwartier een klein uur in beslag. Er wordt wel eens gezegd dat naarmate je ouder wordt, de tijd sneller gaat. Dat is niet altijd waar. 🙂

  Geliked door 2 people

 4. Een goed slaapritme……. het lukt mij niet! Ja soms, een dag of 2 en dan is het weer mis. Als avondmens ben ik klaarwakker op tijden dat ik naar bed zou moeten gaan…. ga ik toch naar bed dan lig ik uren wakker….. wacht ik nog even dan vergeet ik de tijd en ga ik veel te laat.
  Kijk ik iets op tv dan val ik op de bank in slaap, soms om 8 uur al…… als ik dan wakker wordt is het bedtijd, maar dan kan ik ook niet meer slapen.
  Vroeg opstaan is ook lastig…… ik ben ’s morgens nooit echt uitgeslapen, zeker niet als ik door de wekker uit mijn slaap gerukt wordt.
  Ik heb het nooit kunnen leren! Als het nodig is ben ik er vroeg uit….. maar nooit van harte.
  Ik heb tijd nodig om na het wakker worden te kunnen functioneren. Als ik ’s morgens wandel kost het moeite, ik duw mij vooruit. Als ik ’s avonds wandel gaat het heerlijk……. ik ben dus niet voor de ochtend gemaakt…… toch is het met werk en school over het algemeen zo dat er ’s morgens van je verwacht wordt helder te zijn….. en dat ben ik niet. Ik zou beter presteren als ik een uurtje (of 2 ) later mocht komen. Ook als het mij wel lukt om op tijd in slaap te vallen ben ik
  ’s morgens niet uitgeslapen. “Ei zie de morgen krieken” en “de morgenstond heeft goud in de mond” bestaan voor mij niet.
  Gelukkig hoef ik niet vaak meer vroeg op….. ik ben meestal wel op een fatsoenlijke tijd wakker, maar mag rustig aan doen om echt wakker te worden….. dat is het voordeel van ouder worden…. er moet niet zoveel meer….. maar ja, overdag slapen en ’s nachts wakker zijn wil ik zelf niet! Maar hoe doe ik dat? Ik verschuif de tijden steeds ongewild.

  Geliked door 2 people

  1. Zo erg is het hier niet hoor.
   Maar ik kan me voorstellen dat je er letterlijk wakker van ligt , je hebt het juiste ritme nooit te pakken gekregen. Lijkt me heel lastig.
   Dat bedoel ik nou met een goede slaap-waak-verhouding.

   Like

   1. En eigenlijk heb ik best veel slaap nodig, maar ja….. het komt vaak op de verkeerde tijd.
    Ik probeer het niet al te veel uit de hand te laten lopen, maar maak mij er ook niet al te druk om.
    Ik kan ook te moe zijn om te slapen….. raar maar waar.

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb jaren héél slecht en kort geslapen. Hout vasthouden, het gaat weer vrij goed. Ik heb altijd een boek naast mijn bed. Dat is mijn slaapmiddel. Ook midden in de nacht neem ik vaak één tot drie keer mijn boek ter hand om een paar bladzijden te lezen en hup… ik val zo weer in slaap. Mijn slaapduur blijft algemeen vrij kort en ook ben ik vaak vroeg wakker. Slapen is voor mij ook niet zo vanzelfsprekend.

  Geliked door 1 persoon

 6. Het moet vervelend zijn als je slaap een vaste routine nodig heeft. Luc heeft dat ook: vroeger gaan slapen is vroeger wakker.

  Sedert we op pensioen zijn weet ik dat ik 9 uur slaap nodig heb. Maar die slaap ik wel. ’s Avonds val ik als een blok in slaap. Wat ik vroeger niet deed en nu wel is ’s nachts eens richting badkamer wandelen, maar of ik dan wakker ben? Als Luc dan iets wil zeggen antwoord ik: “niet babbelen” en slaap gewoon verder. Vroeger of later gaan slapen of een middagdutje veranderen niets aan mijn uur van wakker worden.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat slaapritme dat ons geleerd wordt is een aanpassing aan de industrialisatie, ooit. Het bedrijf begint zo laat, dus moet je zorgen dat je er op tijd bent, dus op tijd opstaan en vertrekken, daarom moet je op een vaste tijd gaan slapen. Als dat niet meer hoeft, kun je een natuurlijk slaapritme volgen. Gaan slapen als je moe bent en wakker worden als je wakker bent. Ik merk dat ik in de zomer veel vroeger wakker wordt dan in de winter.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is inderdaad het handigste als je niet meer in loondienst bent. I
   Maar we zijn ook geconditioneerd en blijven slapen met werktijden-ritmes, ongeveer als met licht en donker.

   Like

 8. Van slapeloosheid en wakker liggen heb ik eigenlijk nooit last. Wel van laat naar bed gaan, maar dat zit er op de één of andere manier ingebakken, ik was thuis al snel degene die het licht uit deed. In mijn latere, onregelmatige werk in het jeugd- en jongerenwerk kwam het ook goed uit met regelmatig avond- en weekendwerk. Zelfs bij het kijken naar de Olympische Spelen kwam het me onlangs nog wel van pas.

  Geliked door 1 persoon

   1. Daar lijd ik ook niet aan maar dat de slaap je overvalt komt soms slecht uit, lezen, typen of tv, wat je ook aan het doen bent.
    Bovendien heb ik niet veel slaap nodig dus wanneer ik er aan toegeef word ik ’s nachts gekort. Hoewel ik graag lees in bed kan de nacht wel eens te lang duren.Daarom grapte ik over rekenkundige verhoudingen.

    Geliked door 1 persoon

 9. Mijn ritme, laat naar bed, liefst na 1 uur dan val ik meteen in coma, om half 8 klaar wakker en weer up and running. Mijn man snapt er niets van. Ik nog minder het werkt wel.

  Geliked door 1 persoon

 10. Als ochtendmens start ik veelal met een opgeladen accu. Die energie benut ik dan om door de dag heen enige vermoeidheid op te bouwen die zorgt dat ik als ik dan (op tijd) naar bed ga goed kan slapen. Lukt dat een keertje niet, ook ik ben maar een mens, heb ik een paar trucs geleerd om alsnog tot slapen te komen. Een daarvan kreeg ik van een slaapspecialist, drie tot vier keer heel diep inademen. Dat werkt veelal goed. Lezen is ook goed, mits je niet al te heftige lectuur tot je neemt…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.