taal

Ambtelijke taal

Duits120210729_191456
De meesten mensen weten wel hoe stijf en langdradig ambtelijke taal is.
Voor officiële post uit Duitsland neem ik zelfs een stoel en extra tijd.
Ik begrijp wel dat ze bepaalde dingen verplicht zijn aan te bieden, zoals
het bedrag (uiteraard), telefoonnummers+websites voor informatie, mogelijkheden voor bezwaarschriften  waarvoor adressen+website staan aangegeven…  enzovoorts.
Ook dat er standaard de vaste waarschuwingen volgen betr. het ‘niet tijdig doorgeven van veranderingen in Uw situatie’ waarop de maatregelen worden genoemd.
In totaal ZES papieren = 12 pagina’s
Het zal nodig zijn maar lijkt zo overdreven  voor vijfennegentig eurocent.


Duits220210729_205511_resized
==

28 gedachten over “Ambtelijke taal

 1. Vreselijk….. vaak niet doorheen te komen! En vaak staan er ook zinnen in die op 2 manieren opgevat kunnen worden. Veel mensen lezen daar overheen of snappen gewoon wat er bedoeld wordt, maar ik raak daar van in de war en blijf twijfelen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Neen, dat meen je niet!
  Maar weet je, Duitsers lezen dat wel allemaal. Dat hebben wij ondervonden met de kopers van ons huis (Duitsers). Alle kleine lettertjes hadden ze gezien. Wij niet, en dat hebben we geweten.

  Geliked door 1 persoon

 3. De Duitsers nemen hun (ambtelijke) verplichtingen serieus. Ik kreeg ooit eens een boete voor een snelheidsovertreding in Duitsland. 10 euro (!). Door een foutje mijnerzijds betaalde ik twee keer. Ik vroeg in een mail aan Fraulein… ik weet de naam niet meer, het tweede tientje terug. Door een foutje – alweer – mijnerzijds stuurde ik dat mailtje 2 keer, en ik kreeg 2 tientjes terug. Ik zag een verdienmodel en sprong meteen in de auto om nog meer snelheidsboetes te scoren! Maar nee, na een dag of twee kreeg ik een mailtje van de vriendelijke Fraulein, die met veel verontschuldigingen het tweede tientje terugvroeg. Ik héb overwogen er een Europese rechtzaak van te maken, maar ach… Ik moest er wel om lachen, het zaakje heeft het Justizambt veel meer geld gekost dan het heeft opgeleverd. Toch is mijn achting voor de stipte maar uiterst correcte Duitsers hierdoor gestegen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, een mooi verhaal op familieavonden. 😀
   Inderdaad, stipt en correct, wie immer.
   Ik moet zeggen dat we dit ook ondervonden bij de wegenbelasting, we ruilden de wagen vrij vaak in dus duurde het meestal even voor e.e.a. overgeschreven was maar het kwam vanzelf in orde zónder te hoeven bellen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Whahahaa … hoe actueel … 🙂
  De ambtenarij kan er wat van, ze geven ook maar wat graag minstens dubbel geld uit. Ik blijk vorig jaar zegge één Euro, schrijve € 1,00 te weinig zorgtoeslag te hebben gekregen. Dat is op digitale wijze kenbaar gemaakt en ik heb er deze week voor de tweede keer een brief over gekregen. Die ene Euro heeft dus intussen zo ongeveer het drievoudige gekost. Maar ach, de belastingbetaler dokt t.z.t. wel weer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is soms tenenkrommend. Alsof ambtenaren tot een totaal ander soort mensen behoren dan die normale die al die flauwekulteksten moeten zien te duiden. Ook opvallend is de manier waarop men bij de overheid omgaat met digitale omgevingen. Krijg je eerst een mail, er staat een bericht in mijnoverheid.nl. Open je die krijg je dus een mededeling over je ikb of wat ook. Nou die stuur je dan door naar je accountant. Twee dagen later ligt er een brief op de mat. Precies dezelfde tekst. Tja, hoezo digitaal om papier te besparen?? Alles dubbel op.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.