inwonende grootouder

Opa’s sigaren

Lang geleden kwam ik voor het eerst het verhaal tegen van een jongetje dat zijn slaapkamer moest afstaan aan opa die kwam inwonen.
Hij miste zijn kamer en wilde hem terug.
Daarom prikte hij stiekem een klein gaatje in opa’s sigaren vanuit het idee dat opa eerder zou overlijden door moeizamer te inhaleren.
Ik vond het een ouderwets maar grappig verhaal, weet niet meer van wie maar het liep goed af.
Later kwam ik dit voorbeeld nog eens tegen, blijkbaar was het een bekend idee.
Je vraagt je af: was het een gangbare grap?
Het kwam tenslotte vaker voor dat een van de ouders inwoonde bij hun kinderen en het zal zeker passen en meten zijn geweest. Ik kan me indenken dat een kind daar wrokkig tegenover stond,  een mop is dan gauw bedacht.

sigaarash-3424999__340
==

35 gedachten over “Opa’s sigaren

 1. Ik ken het verhaal niet, maar ik herinner mij wel dat ik regelmatig voor een paar maanden mijn kamertje moest afstaan aan mijn opoe….. en het was nog niet eens een aardige opoe.
  Ik sliep dan zolang op een oude divan bij mijn ouders op de kamer en daar was ik niet blij mee. Ik begreep wel dat het de meest logische oplossing was, maar was wel blij als ze weer wegging en nog blijer toen ze naar een bejaardenhuis ging…… toen was het niet meer nodig.
  Maar daarna kwam mijn oma bij ons wonen…… dat was voor langere tijd en zij wist het niet zo goed meer (wat ook de nodige problemen gaf, maar zij was wel lief)….. zij kreeg de slaapkamer van mijn ouders en mijn vader maakte een kamer op zolder. De slaapkamer werd een zit/slaapkamer, zodat zij daar ook haar visite kon ontvangen.

  Geliked door 2 people

  1. Sigaren zijn mooie herinneringen voor mij. Ik hield van de geur wanneer mijn vader en ooms er een opstaken..
   Maar grootouders heb ik amper gekend de laatste overleed toen ik een kleuter was.

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat verhaal ken ik niet. Wel een echt gebeurd verhaal van gaatjes in cigaretten. De tabaksindustrie bedacht dat gaatjes in het filter zou zorgen voor minder inhaleren van de teer, nicotine en arsenicum die ze in cigaretten stopten. De testmachines maten inderdaad minder van die gifstoffen, dus waren dat “gezonde” cigaretten. Maar de gaatje zaten wel op de plek waar de rokende mens de lippen heeft, zodat geen enkel gaat bij menselijk gebruik effect heeft. Zo was het ook bedoeld. Anders zouden de cigaretten niet verslavend genoeg zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij ons ging de laatst levende opa op tournee langs de 7 kinderen en hun gezin. Nu eens woonde hij hier, dan weer een tijdje daar. Bij ons was het niet de zoon (ik dus) die wrokkig werd, maar mijn vader. Opa had de nare gewoonte om de krant helemaal uit elkaar te halen, zodat mijn vader bij thuiskomst een stapel losse pagina’s aantrof, die hij dan eerst weer in elkaar moest leggen om er een krant van te maken. Mijn vader hing bij wijze van spreken de vlag uit als opa weer naar zijn volgende adres ging.

  Geliked door 2 people

 4. Mijn opa woonde bij ons in en had de mooiste en grootste slaapkamer. Hij was een heel lieve man en er werd nooit aan zijn recht op deze kamer getwijfeld. Nu je het zegt… wij sliepen met 4 meisjes op een wel heel klein kamertje. Dat zouden we nu misschien niet meer pikken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan is het goed, eerbied voor de ouderdom, zoiets.
   Inderdaad zou het nu anders bekeken worden, maar toen werd het normaal gevonden.
   Van de ooms en tante herinner ik me dat ze zelf ook liever zelfstandig bleven.

   Geliked door 1 persoon

 5. Mijn oma (van moeders kant) kwam logeren om mijn moeder te helpen en zie plots was mijn jongste zusje geboren. Dat is de enige herinnering aan mijn oma een paar weken over de vloer. Het was geen lieve oma. Altijd kribbig. Nu snap ik waarom, ze leed blijkbaar aan een zeer pijnlijke vorm van reuma.
  Mijn beide opa´s en mijn oma van vaders kant heb ik nooit gekend helaas, daar zorgde een bombardement tijdens de 2e wereldoorlog voor.
  Mijn vader rookte graag sigaren en een pijp, aan die geur kleven heel mooie en dierbare herinneringen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Sigaren hadden een fijne geur, ik hield er ook van. Dat je oma ziek was wist je natuurlijk niet.
   Opa’s en oma’s kende ik ook amper, ze waren al oud of overleden toen ik geboren werd.

   Geliked door 1 persoon

 6. Nooit meegemaakt dat ooit iemand uit de familie bij ons sliep. Nee, daarvoor was mijn moeder te kieskeurig. Hield er niet van, dus geen gedoe. Ik zelf heb dat intussen ook wel wat overgenomen. In noodgevallen ok, maar verder?? 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.