creativiteit

Nuttige bezigheden

Als we zelf iets maakten, van breigaren, meccano, pen en papier, klei, noem maar op, dan werd dat door onze moeder altijd gewaardeerd ook als het wrochtsel minder geslaagd was. Mijn vader was wat nuchterder maar ook hij vond het wel aardig dat we dingetjes zelf bedachten.
Natuurlijk leerden we later andere mensen kennen en één oudersoort staat me nog steeds bij als ouderwets maar vooral fantasieloos.
‘Ik zou eerder de stoep vegen.’
‘Daar heb je toch niks aan…’
‘Vind je dat nou mooi? Wij borduurden lakens voor de uitzet….’
‘Weet je wat een schoffel is???’
Ik vermoed dat enkele lezer(-essen) dit wel kunnen aanvullen. Er valt veel over te zeggen maar ik laat het hier bij.
Hoe kom ik hier op?
Door het schaaltje bloemen wat ik bij elkaar harkte.
Onnuttig werkje, begreep ik, maar het geeft voldoening en dat is zinnig genoeg.
De stoep veeg ik morgen wel.
En anders maar niet
==

39 gedachten over “Nuttige bezigheden

 1. Die stoep loopt niet weg en aan het schaaltje bloemen beleef je 2x plezier.

  Hier staan en hangen nog werkjes van mijn kinderen indertijd, van de kleindochters en een paardje van toen ik welpenleidster was. Ik kreeg het. Het jongetje wou het niet meenemen naar huis. Zijn moeder wou dat niet hebben.

  Geliked door 1 persoon

 2. Je bloemen maken het gezellig! Dat vind ik heel nuttig!
  Edwin was heel onhandig en zag als kleuter zelf al wat er aan mankeerde….. dat was dan vooral met tekenen, want aan andere knutsels begon hij niet eens. Hij vond tekenen ook niet leuk, maar ik liet hem in een schetsboek tekenen, schreef zijn opmerkingen en datum erbij en zo kon ik hem laten zien dat er wel vooruitgang was. Toen hij iets ouder was hielp een boek over cartoontekenen hem….. hij leerde dat een gezicht niet perfect rond hoefde te zijn, al had het nog zo’n rare vorm, de ogen en mond gaven er uitdrukking aan! Ik vond het heel belangrijk dat hij met zijn handen bezig was en zou dat nooit afkraken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je bijeengeharkte bloemen vind ik mooi. En zelf iets bedenken en maken is geweldig. Ik tekende vroeger graag. (Ik had een heel behoorlijke Bambi in huis, vooral ook door precies de juiste kleur bruin die in zo’n map met 7000 viltstiften zit). Toen ik mijn vader eens een tekening liet zien waar ik nogal trots op was zei hij: ‘Leer eerst maar eens een luciferdoosje tekenen.’ Hij bedoelde de zwaluw óp dat doosje. Dat was niet erg stimulerend, al héb ik het geprobeerd, die zwaluw. (Viel nog niet mee 🙂 ) Toch was mijn vader zelf beslist niet on-creatief, en het waarom van die opmerking heeft me lang bezig gehouden. Dit is nou zo’n ding waar ik het graag nog eens met hem over zou hebben gehad, als dat had gekund.

  Geliked door 2 people

 4. En dat kan niet meer. Jammer, hij had het misschien wel leerzaam bedoeld.
  Op de zwaluw kun je nog steeds oefenen, het merk bestaat nog. ☻
  Grote mappen viltstiften hadden we hier ook, elk jaar werden er nieuwe gevraagd. Maar 7000? Dat kan ik me niet herinneren. 😀 😀

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een prachtig resultaat van je creatieve oprisping. Een aangeveegde stoep??? daar kan je toch geen voldoening uithalen bij het zien van zo´n vrolijk bloementafereel.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik hou juist van die bijeengeraapte bloemen in allerlei verschillende vaasjes! Vroeger werd er denk ik anders gekeken naar wat nu hobby heet, borduren voor je uitzet, naaien, breien, halen allemaal nuttige hobby’s. Ik heb een deur en muur vol met tekeningen en plaksels van mijn kleinkinderen, ik bak oneetbare koekjes met ze, maak figuren van brooddeeg, plak wc rollen aan elkaar, maak tulpen van eierdozen en noem maar op en alles krijgt een plekje……In de buurt waar wij woonden in ons eerste huis, werd iedere week de buitenboel gedaan, ramen gesopt, grind geharkt en stoep geveegd. Wij hoorden er niet bij want dat deden we niet iedere zaterdag[ 42 jaar geleden hoor]

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn bezig zijn met plezierige dingen, is juist voor kinderen heel goed!
   Wekelijks de vaste huishoudklussen… ik weet het nog. Wat nodig was werd gedaan, dat was genoeg.

   Like

 7. Dooddoeners van mensen zijn het. Mijn vader vraagt steevast of het wat schuift, nee pa maar mijn foto wordt gebruikt voor een herdenking dank u. Ik heb gelukkig nog een vader die dat soort dingen wel begrijpt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Nou zeker, mensen die je creatieve inslag in een klap kapot konden maken.
  Daar werd je niet blij van, nee dan liet je je creatie daar niet meer aan zien.
  En het schaaltje bloemen is een lieve creatie, zomers blij word ik er van. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.