stroom·verhaal

Alles stroomt..

…behalve het verhaal.
Nu weet ik hoe te linken maar is de tekst nog niet op orde.
Nogmaals lezende verbeterde ik hier een woord, daar een zin, ieder die wel eens wat schrijft zal het misschien herkennen: het duurt even voor je tevreden bent en soms lukt dat nooit.
Enfin, het is geen wedstrijd dus een dezer dagen plaats ik het.

Intussen denk ik aan de Maas, die morgen of overmorgen de hoogste stand bereikt in Mook-Cuijk en waar we gaan kijken, niet om ellende te zien maar een breed water dat met veel kracht stroomt en stroomt, het was en is nog steeds iets bijzonders voor ons die het niet kenden.
In mijn geboortegrond (N-H) stond het water stil. Nou ja, bijna. Een molentje meer of minder maakte geen verschil.

Tot morgen iedereen en droom niet van natte voeten.
==

27 gedachten over “Alles stroomt..

 1. Ik ben benieuwd naar je verhaal Bertie. En het is zo, zo’n verhaal heeft zijn of haar eigen willetje. Het is vreemd hier in het noorden te beseffen dat het een klein stukje zuidelijker zo’n crisis is. Het Nederlandse waterafvoersysteem moet het wel aankunnen lijkt me. Daar is het op gebouwd. Maar dat zo’n Geul daar in Valkenburg ineens raar gaat doen, wie rekent erop? Ik heb langs de Zaan gelopen, net als het Spaarne en de Amstel een veenrivier. Alleen de roeispanen van de laatste palingvisser wekken beroering.

  Geliked door 1 persoon

  1. De Zaan ken ik natuurlijk, daar liggen mijn roots.
   Hij is al lang geleden gekanaliseerd, de Amstel en Spaarne zijn mooi maar niet te vergelijken met ‘echte’ rivieren.☻
   De Maas leerden we kennen in Brabant, ik vind hem altijd indrukwekkend als de uiterwaarden onderstaan. Je weet niet wat je ziet, je gaat het gevaar van stroming begrijpen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik zit regelmatig langs de Rijn. Met een glas en iets lekkers op tafel. Samen kijken we naar de kracht van dat water. Hoe de binnenvaartschepen ploeteren stroomopwaarts en hoe snel de schepen gaan richting Rotterdam of zo. De kracht van dat stromende water is enorm. Normaal al. Ook bij de Geul heb ik wel eens gestaan toen dat stroompje heel heftig gestegen was en door Valkenburg raasde. Gelukkig binnen de stenen wanden die het water buiten de stad moesten houden. Soms zag ik dat zelfde stroompje bijna droog gevallen in de zomer. Dit fenomeen van deze week is wel apart. En maakt duidelijk dat we water dat stroomt nog steeds onderschatten. De bebouwing links en rechts langs rivieren en beken die met regenwater worden gevoed duidt daar op. Met alle gevolgen van dien…

  Geliked door 1 persoon

 3. Onvoorstelbaar dat zich op een kleine 300 km ten zuiden van ons en verder naar het zuiden en oosten zo’n ramp afspeelt. Het was ook heel onwerkelijk, omdat we hier de hele week amper 2,5 mm regen hebben gehad.

  En wat je verhaal betreft … dat zal vast niet bederven. Komt vanzelf, alle tijd. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Vrij hoog zitten wij ook en de Maas ligt ca tien kilometer verderop, het water zou ons niet bereiken. Tussen ons dorp en de Maas ligt veel lage grond, een gedeelte daarvan was vroeger een overlaat.(wateropvang).
   Maar zeg nooit nooit.

   Like

 4. In Noord-Holland hebben we nauwelijks rivieren…..wat er is komt niet direct uit hooggelegen gebieden, dus bij ons loopt het niet zo’n vaart.
  Bovendien is daar juist weinig regen gevallen, dus het verschil met Limburg is wel erg groot. De Rijn staat ook behoorlijk hoog al….bijzonder om te zien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.