belasting·waterschap

Psychische belasting

waterbiljet 001
Het aanslagbiljet 2021 Waterschapsbelastingen ligt klaar om te voldoen.Elk jaar moet ik minstens drie keer lezen om het te begrijpen, de toelichting bestuderen, zin voor zin.
waterrr 001
En zie dan weer in dat je niet alleen betaalt voor jezelf en evt. meewonenden, maar ook voor je huis en de plaats waar dat staat. Ik neem aan dat de aansluitkosten van en de leidingen naar elke woning en straat verschillend zijn.
Dat moet het wezen, ik berg het meteen op voor ik er tureluurs van word en het fout heb.
Hèhè, ik ben er weer uit.
Om het voorgoed in de hersenen te krijgen zou ik de nota vaker moeten bekijken.
Wekelijks een half uurtje lezen, dan punt voor punt, daarna letter voor letter, herkauwen,  nadenken, tot ik het uit het hoofd ken.
Eigenlijk niet gek, opzeggen als een mantra, en nog een keer en doorgaan.
Misschien word ik daar Zen van.
Mediteren over een belastingaanslag, zal ik…
….neeeee.
==

44 gedachten over “Psychische belasting

 1. Die waterschapsbelasting is hoog… ik schrik er altijd van. Toevallig was ik de hele avond sowieso bezig met onze belastingen. Lastig geld… en dat in de vakantieperiode. Ik heb mijn vakantie goed ingezet 🥺

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat kan hier ook maar ik wil niet nog meer vaste lasten. De eigen bijdrage van het ziekenfonds is het enige bedrag in termijnen, meer uit chagrijn dan omdat het nodig is.Niet dat VGZ zich daar iets van aantrekt. 🙂

   Like

   1. Het komt mij bij zo ongeveer gelijk met de gemeentelijke belastingen, dat is in één keer wel erg veel, Dus dan maar in etappes.
    Tegenwoordig ben ik ook snel door mijn eigen risico heen omdat ik nu medicijnen heb die meer dan 100 euro per maand kosten. Ooit wilde ik zo’n rekening in termijnen betalen, maakte het in orde via internet……. en ik kreeg een aanmaning. Het werd niet geaccepteerd (en daar kreeg ik geen bericht van, foutje) omdat ik de premie niet automatisch betaalde. Vond ik raar…. ik had al aangegeven dat ik het prima vond dat die rekening van het eigen risico automatisch ging, mijn premie betaalde ik altijd op tijd….. en nu kon dit niet. Uit nijd wilde ik het ook niet meer per mail (daar ging ook wel eens iets fout mee), nu keurig per post….. kost 1 euro extra. En voor mijn eigen risico heb ik nu een apart potje bij de bank.

    Geliked door 1 persoon

 2. Wat is een huis waard?
  Casco dan wel
  Stoffering, meubels
  immers droog
  Waarom is de
  erfgrootte bepalend
  voor het watergebruik?
  Er valt meer regen op
  en vergt meer buis
  naar de wasrafel
  Veilig voor overlast
  van veel water
  betalen voor hoogte
  en onderhoud van een dijk
  begrijp ik
  Al zie ik niets in het hout
  … ja een hek er op
  dat altijd open staat
  en piept op de wind
  Doe daar wat aan voor het geld!

  Geliked door 1 persoon

   1. Voor de waterschap belasting wordt de WOZ-waarde gebruikt. Het is mogelijk om bij de gemeente bezwaar aan te tekenen tegen een WOZ-waarde.

    Het gebruik, de vervuiling van een perceel wordt steeds belangrijker. Gebruik van chemische middelen en verstening en/of bebouwing van een perceel komen waarschijnlijk binnenkort ook in beeld. Zelf regenwater opvangen en vasthouden in de grond of op de daken gaat wellicht een flinke korting op de belasting geven.

    Blauw en groen wordt het devies van perceel eigenaren.

    Natuurvriendelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

 3. Whahahaaa … dat heb ik dus met het determineren van waterjuffers en libellen. Daar probeer ik ook een jaar of vijftien op overzichtelijke wijze orde in te scheppen voor mezelf. Maar net als met dat soort formulieren, moet ik ook met die juffers en libellen elk jaar weer opnieuw beginnen de verschillen te zoeken en te benoemen. 🙂

  Geliked door 2 people

 4. Waterschap een van de oudste ‘organisaties ‘ in ons land wat betreft structuur aansturing en vorm van verkiezingen enz
  Eigenlijk niet meer van deze tijd met bestuurders die ingelanden, gezworene en dijkgraaf heten.
  En met ook een niet te volgen manier van belastingtarieven vaststellen

  Geliked door 1 persoon

 5. Deze heffingen noem ik een vorm van diefstal. Immers, men berekent de kosten voor het waterschap naar aanleiding van de vastgestelde WOZ-waarde in jouw straat/buurt. En die wordt veelal met de natte vinger door een gemeente vastgesteld. Zit je in een goedkopere buurt betaal je dus minder voor dat waterschap dan wanneer je wordt aangewezen als wonend in een betere buurt. Maar de diensten van dat waterschap verschillen niks. Men bewaakt de dijken, het grondwater en zo meer. Voor de aansluitingen en leidingen betaal je via andere bronnen. Kortom…diefstal!

  Geliked door 1 persoon

  1. De grootte van het versteende oppervlak in eigendom, het oppervlak van het gehele perceel, het grondwaterpeil, de ligging t.o.v. de zeespiegel zijn meer relevante kengetallen.

   Maar inderdaad bij bewoners zit hier een progressieve belasting in. Waarbij agrariërs een korting krijgen en veel meer zeggenschap hebben op het beleid.

   Tja, steeds meer mensen volgen de libertariers. Geen overheid, geen belasting. De Brexitstemmers in Engeland merken nu dat zij vooral hun subsidies kwijt zijn geraakt.

   Roepen over overheden en belastingen is populair. Jammer genoeg zijn het vaker en vooral onderbuikgevoelens.

   De feitelijke kennis over het systeem en de benodigde feiten ontbreken meestal.

   Democratische groet,

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.