Geen categorie

Science Fiction

In de SF lees je bijzondere hersenspinsels.
Bijvoorbeeld over het gegeven dat ons leven er anders had uitgezien wanneer er afwijkende besluiten waren genomen, of wanneer iemand zelfs maar een ander gebaar had gemaakt. Ergens. Ooit.
Hierover las ik interessante boeken en de meest maffe verzinsels, daar geniet ik van.
Nadeel is dat je de onderwerpen onwillekeurig vergelijkt met je eigen leven wat niet altijd  een pretje is. Denken in de trant van ‘wie weet als.. ‘  leidt  tot  wat als hij niet dit had gezegd, dat ik niet dat had gedaan..
Daarmee haal je je zinloos gepieker op de hals.
droomwereldfairy-tale-1077863__340
Over parallelle werelden daarentegen, eveneens een veel voorkomend SF-onderwerp, kun je je ook voorstellingen maken. Ik bedoel niet nieuwe planeten maar leven in andere dimensies, voor ons onzichtbaar.
Het idee dat er gelijktijdige werelden bestaan, misschien vlakbij ons, vind ik een prachtig verzinsel dat me zeer aanspreekt.
Je zou het als een droomwereld kunnen zien of de angst voor een kwaadaardig stelsel en zelfs als een symbool voor het geloof in een hiernamaals.
Alles is mogelijk in SF.
Echt mijn genre.
==

38 gedachten over “Science Fiction

 1. Nou Science Fiction verhalen, hebben zeker invloed op ons leven.
  Heel wat techniek wordt tegenwoordig gebruikt.
  Ja, als iemand zegt ik heb je lang niet gezien.
  Dan zeg ik altijd we kunnen elkaar alleen ontmoeten op de zelfde plek en tijd. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is grappig. Uit je blogs denk ik je te hebben leren kennen als een nuchter, down to earth persoon die zich geen onkenbare oren laat aannaaien. Maar misschien is een zekere nuchterheid juist wel voorwaarde om zonder angst van het idee van parallelle werelden en/of andere verschijnselen uit de SF te kunnen genieten. Ikzelf ben in het genre vrees ik niet verder gekomen dan Jules Verne. Maar hé, die reis naar de maan in 28 dagen en, ik houd van precisie, 12 uren was toch ook niet gek. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha, mijn broers en zussen waren niet verbaasd. 🙂
   Jules Verne was ook een leuke fantast in zijn tijd, ik herinner me een plaatje van de raket: gordijntjes voor het raam…. 😂

   Geliked door 1 persoon

 3. SF kan leuk zijn, maar ik vind lang niet alles leuk in dat genre. Ooit had ik een periode dat ik het vaker las, tegenwoordig niet vaak meer. Het liefst heb ik dat het mij een gevoel geeft dat het echt zou kunnen zijn, maar als het al te wonderlijk is lukt dat niet.
  Boeken met uitleg over onverklaarbare dingen hou ik ook van!

  Geliked door 1 persoon

  1. En dat is nou net iets waar ik sceptisch tegenover sta. Er gebeurt in de ruimte zoveel wat nog niet verklaard is, wat later een normaal verschijnsel blijkt.Maar een goede schrijver kan er iets van maken.

   Geliked door 1 persoon

  1. Die zijn al lang overtroefd door modernere schrijvers. Asimov was een grote, Heinlein een humoristische, nu zijn er weer nieuwe generaties. Alleen jammer dat ze vaak hun werken in delen uitgeven.

   Geliked door 1 persoon

 4. Er bestaan vele soorten SF. Van zulke film kan ik ook genieten. Een nadeel van dit genre vind ik is dat sommige onderwerpen verouderd zijn met de jaren. Maar voor de rest mag dit de pret niet drukken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Altijd leuk om een medestander te vinden. Van jongs af aan ben ik enthousiast sf lezer. Hardcore en zo technisch mogelijk. Heerlijk. Het mooie vind ik dat je door de conventionele wereld los te laten frank en vrij over andere systemen om werelden te beheren kan schrijven. Het leert je om vrijer te denken en er niet zo vaak van uit te gaan ‘dat het nu eenmaal zo is’.
  En je vroeg je af of er meer van onze tijd is uit de boeken. Er is een sf schrijver geweest (vance of Vogt?) die heeft gezegd dat als er een patent op ideeën bestond dat hij dan rijk zou zijn. Van hem zijn bijvoorbeeld satellieten.
  En ik ben een weeshuis voor sf boeken begonnen. Zo zonde als ze verloren gaan en ze worden waarschijnlijk niet gedigitaliseerd.

  Geliked door 3 people

  1. Welkom in de sf-club. 🙂
   De uitspraak ken ik, ik dacht aan Asimov maar zoek het op. Hij was vooral de robotman en zette de verhalen zo knap in elkaar, dat bewonderde ik zeer.
   Vance en Vogt zijn me ook bekend, uiteraard, en in een andere mate Terry Pratchett, Clark, Herbert maar ook jongere. Meer vrouwen de laatste jaren. Je raakt er niet over uitgepraat. Of in uitgelezen. ☻

   Geliked door 1 persoon

 6. In de laatst uitgezonden reeks Star Trek Discovery (Netflix) kom je dit allemaal tegen. Reizen in de tijd, parallel universum, doden die tot leven komen en zeker ook de theorie dat een beslissing in het eens de toekomst verandert. We hebben als mensen nauwelijks door het het universum werkt. We hebben net de eerstvolgende zandkorrel bezocht in de ruimte en vinden dat al heel wat. Maar wat als er tien korrels verder iets anders plaatsvindt dan we nu vermoeden. Onlangs las ik hoe men stom verbaasd was over het geobserveerde ontstaan van een ster, tegen de wetten van de natuur zoals men dit tot nu toe aan had genomen, in. Dat zegt veel over het feit dat science wellicht fiction zal moeten volgen om ergens te komen. Een beetje als het geloof al een paar duizend jaar doet…

  Geliked door 1 persoon

  1. Neemt niet weg dat het spannende lectuur kan zijn, en dat goede auteurs je stof tot nadenken bieden. Meer dan films maar dat zal een kwestie van smaak zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.