Over reïncarnatie

 Reïncarnatie of wedergeboorteleer is de religieuze of filosofische opvatting dat het niet-lichamelijke deel van een levend wezen na de dood niet verdwijnt maar opnieuw in een ander levend wezen geboren wordt.
Daar denk ik verbaasd over maar geloven staat vrij.
Het lijkt een opvatting die voortkomt uit het idee dat we tot stof vergaan, dan wel worden uitgestrooid maar altijd in de aarde terecht komen en de resten opgaan in de natuur,  de stap naar het overhuizen van de ziel/geest naar een nieuwe levensvorm is dan geen onlogische.
Mensen die dit geloven zijn er van overtuigd  dat een paar dingen het bewijs vormen. Een herinnering die ze niet kunnen plaatsen, het achterhalen van een belangrijk figuur in de voorvaderen, dromen. En het déjà vu, een lastig uit te leggen gevoel wat niemand afdoende kan uitleggen,  dit is een van de verklaringen.
Het is misschien verleidelijk te denken dat je voortleeft, of het in de hemel is of als nieuwbakken persoon zolang het maar acceptabel is, op zijn minst fatsoenlijk.
O.a. Boeddhisten  geloven in een uitgebreid program, netzolang herboren worden tot iemand het nirwana bereikt, zo’n beetje het einde van alles wat een gelovige kan bereiken.

Voor wat het waard is, een echte deskundige kan het haarfijn uitleggen.
Ik doe het hiermee want om nu nog een studie te gaan volgen, daarvoor ontbreekt me de zin.
Misschien in een volgend leven?
==

29 gedachtes over “Over reïncarnatie

 1. Ans Martis zegt:

  Ik vind het een mooie gedachte. Ik ben nergens van overtuigd, ik vind de hemel ook een goed idee, maar reïncarnatie vind ik nog beter, maar ja……of er zoiets is…. ik weet het niet, ik kan alleen maar hopen. Ik zeg wel eens dat ik voor straf terugkom als spin omdat ik een spinnenmoordenaar ben (het is hier erg spinrijk, ik word er gek van). En van Edwin zeg ik altijd dat hij in een vorig leven opgevreten is door een leeuw of zo omdat hij als kleintje altijd in paniek raakte als ik (of iemand anders) zei dat hij om op te vreten was. …… maar ik kan wel zoveel zeggen….. het blijft raden.

  Geliked door 2 people

 2. Je logjes zetten me altijd aan het prakkiseren. Over religies en levensbeschouwelijke systemen en thema’s als dood, eeuwigheid, beloning en straf, ziel en geest valt veel te zeggen, maar daar zou ik lang over moeten nadenken, veel langer dan het kwartier dat ik peinzend naar mijn muis heb zitten staren. Een leventje erbij, misschien toch geen slecht idee. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Op basis van de huidige stand van de wetenschap gecombineerd met mijn eigen kennis en ervaring, ga ik er vanuit dat het voorgoed gedaan is, zodra ik mijn ogen voor het laatst heb gesloten.
  Ik vind het wel mooi om te zien dat gelovige mensen het een fijne en bijzondere gedachte vinden om af te reizen naar de hemel. Het zal er misschien wel goed toeven zijn, maar voor mij is dat idee niet weggelegd.
  En in reïncarnatie geloof ik ook al niet. Maar als ik zou mogen kiezen in welke gedaante ik dan terug zou keren, wil ik mijn gedachten er nog wel eens laten gaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik geloof dat je slechts één leven hebt en dat je dat ten volle dient te benutten naar eigen inzicht. Dat er een dag des oordeels komt geloof ik ook, wat dan betekent dat iedereen voor zijn of haar daden verantwoordelijk is.
  Wat reincarnatie betreft vind ik iedere logica hierover nogal dubbel. Kom ik terug als mens of als microbe of iets tussenin? Kom je als varken terug, beland je in het slachthuis en dat zie ik echt niet zitten. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat terugkomen verontrust mij. Je zal maar terugkomen en dan een ellendig leven vol rampspoed hebben… en je familie en geliefden van vroeger missen die ook overal elders zijn geplaatst.
  Ik denk dat het zeer uniek is dat we een leven hebben, dat we er even zijn. Daarna zijn we weer voor eeuwig weg. Het is geen fijne gedachte, maar het lijkt me zeer reëel.

  Geliked door 1 persoon

 6. ms zegt:

  Fie déja-bus heb ik wel maar sta daar verder niet bij stil.

  Wat ik wel weet is datal diegenen die zich hun vorig leven herinneren altijd eenbekend personage waren, nooit de was- of poetsvrouw of de scharensliep

  Geliked door 1 persoon

 7. logbankje zegt:

  Volgens mij is Reïncarnatie gelijk aan de wedergeboorte, en er zijn mensen die het ene wel geloven maar het andere weer niet.
  Crematie en begraven is net zo, waarom tegen crematie en voor begraven, er blijf van beide niets van je over. Hans

  Geliked door 1 persoon

 8. Het idee van de splitsing tussen lichaam en ziel is waar uiteraard de meeste geloven op baseren. Omdat men niet kan ‘leven’ met het idee dat het mensenras de definitieve dood zou kennen. Een einde dat geen reprise kent. Omdat wij nadenken over… in tegenstelling tot veel dierensoorten. Maar stel je voor dat er een kruisbestuiving bestaat. Van mensenziel naar koe, van koe naar kat, van kat naar mug of muis. Met al je ervaringen en kennis….blijft confronterend….

  Geliked door 1 persoon

 9. Dat vindt ik veel meer confronterend dan het idee van ophouden te bestaan.
  Het is bekend dat mensen er niet aan willen, alsof ze voor niets op aarde waren. Zo denken ze.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.