Katten

kat-3657283__340
Ik houd van ze.
Onze vroegere honden waren ook lief hoor. Maar ja, het waren, eh, nou ja, honden.
Lief, trouw, bezitterig, ze konden je zo afwachtend aankijken met die aandoenlijke ogen. Ze deden denken aan de echtgenoot die je ouders het liefst als schoonzoon zagen.
Wat zijn ouders als schoondochter voor ogen hadden weet ik niet maar zeer zeker geen kat.
Niet dat ik op een kat leek. Ik ging niet ’s nachts de hort op, eiste nooit de beste plek in de vensterbank. Vogels lustte ik niet.
Wel had ik graag op ze wíllen lijken. Niet alleen om hun onnavolgbare gratie, het is hun eigenzinnigheid die ik bewonder.
Katten gaan ver daarin. Ze verruilen van honk zonder zich voor de gevolgen te interesseren, gaan terug – of niet-  als het ze uitkomt.
Je begrijpt: dat zou ik niet doen.
Maar die onafhankelijkheid, zich niets van iemand iets aantrekken.
En niet opzichtig uitdagend, gewoon hun gang gaan.
Het gebrek aan plichtsgevoel, dat is des kats.
Het lijkt me bevrijdend.
==

34 gedachtes over “Katten

 1. Wij hebben lang twee katten gehad, allebei zijn ze goed leven aan ouderdom gestorven. Allebei gedroegen ze zich naar hun naam. Loedertje kwam nog wel eens met een muisje thuis en ze hield van ruzie maken met Yuppie. Yuppie was de goedheid zelve, kaas liet ze beleefd staan, als ze dan in ruil maar brie kreeg.
  Wat ik nog het meest bewonder is de manier waarop ze zich volledig kunnen ontspannen, de rest van de wereld tijdelijk te laten voor wat hij is. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij mijn schoonzusje komt al jaar en dag een kat aangelopen. Het is zo’n dun bruin katje dat de Egyptenaren vroeger balsemden en die mee de sarcofaag in mocht, waar-ie later als mummie in werden teruggevonden. Het diertje is van buren, ergens. Het komt iedere dag even aanwaaien, eet wat en legt zich in de serre te ruste. Na een uurtje ofzo vertrekt het weer. Nu gaan die buren verhuizen. Paniek, hoe moet dat nou met de kat? Oplossing: de buren komen voortaan van de andere kant van de stad dagelijks de kat brengen en halen het later die dag weer op. Iedereen opgelucht, high fives, champagne wordt opengetrokken. En de poes? Die rekt zich eens uit, krabt achter het oor en slaapt onaangedaan verder op de vensterbank.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij zijn kattenmensen. Zien de algemeenheden in de karakters, maar zeker ook de onderscheidende eigenschappen. We troffen het door de jaren heen. Liefdevolle katten, de een meer op buiten gericht, de ander liever gewoon binnen. Alle kleuren, soorten en maten. Altijd lief en zeker eigenzinnig. Maar ook onbaatzuchtig. Bij verdriet of pijn snappend wat het ‘baasje’ wil. De enige hond die wij zelf ooit bezaten was ook een schatje, niks kwaads daarover. Kwam ook omdat hij tussen de katten van toen zich helemaal schikte naar hun wensen. Gaf een stukje rust in huis….

  Like

 4. Crealice 123 zegt:

  ik ben meer van de honden. Wij hebben wel een poes gehad maar dat vond ik toch geen onverdeeld succes. Op een dag is ze weggegaan en nooit meer teruggekomen dus hoe het met haar afgelopen is weet ik niet.

  Geliked door 1 persoon

 5. logbankje zegt:

  Inderdaad katten hebben wel iets teders, ook al zijn ze de baas.
  Haha, zie je zo liggen in de vensterbank en maar spinnen.
  Nou, zo had ik ook een kat, die had een latrelatie met buren twee straten verder. Hans

  Geliked door 1 persoon

 6. Laten we met het mooie weer de achterdeur op een kier, blijkt dat onze twee de hele nacht knusjes binnen gebleven zijn. De volgende dag wil ik de deur dicht rond 20 uur staan ze klaar om er op uit te trekken. Die beestjes hebben hun willetje en de bedienden moeten ze uitvoeren.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik weet niet wat ik ben. Katten vind ik leuk en aaibaar.
  Nu heb ik even een logeerhond en die is ook erg lief en aaibaar. Je kan er fijn mee wandelen ook.
  Net zoals mensen hebben dieren ook een eigen karakter denk ik dan maar.

  Geliked door 1 persoon

 8. elsjeveth zegt:

  Wat een mooie spreuk van MS. Ik ben dol op honden. Een onvoorwaardelijke vriend voor het leven. Echter de eigenzinnige wijsheid die een kat uitstraalt roept soms jaloerse gevoelens op

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.