gepieker·piekeren

Meer (zinloos) gepieker

Huisdieren herkennen hun baas(jes) altijd en overal.
Je leest ook van wilde dieren die een vroegere oppasser herkennen, met name olifanten schijnen daar sterk in te zijn,  zie mammoet- en van eendjes en ganzen zegt men dat ze maar één wezen herkennen: mens of vogel die ze het eerste zien wanneer ze uit het ei komen.
Welke van deze vertelsels waar zijn weet ik niet.
Ik vraag me af hoe het is met tamme dieren.

Kennen alle koeien de boer, zijn gezin en eventuele knechten?
Laten ze bij de een meer melk los dan bij de andere?
En geiten, hoe mekkeren die bij het zien van de eigenaar?
En schapen? Blaten ze vriendelijker bij de een dan bij de ander? Is hun wol beter bij een lieve baas?
Paarden? Lama’s? Struisvogels?
Hier maak ik me niet ernstig druk over,  ik vraag het me alleen maar af.
Een piekeronderwerp dat vrijblijvend is.
Zoiets als bezigheidstherapie.
==

29 gedachten over “Meer (zinloos) gepieker

 1. Ik heb alleen maar ervaring met mijn katten. Mijn ene kat Storm herkent me goed. Als ik een dag weg ben en ik kom in huis, dan holt hij naar mij toe en mauwt op een wijze van ‘joepie joepie je bent er weer.’ De andere kat, Broes, heeft enkel interesse in mij als hij honger heeft. Voor knuffels en genegenheid wendt hij zich tot mijn echtgenoot. Dus ja, ze herkennen ons zeker en hebben zelfs elk hun favoriete baasje.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat koeien wel mensen herkennen…. toen ik met mijn fiets stond te wachten tot de koeien overgestoken waren van het weiland naar de melkstal bleven ze regelmatig even staan om te kijken wat er daar voor een wereldwonder stond, ze kenden mij duidelijk niet. Ondertussen had ik niet door dat er 2 via een ander hek onderweg waren,,,,, het hek achter mij! Zij hadden mij ook nog nooit gezien en gingen op onderzoek….. ik voelde ineens de warme adem in mijn nek toen de één mij aan het besnuffelen was en toen ik geschrokken omkeek was de ander mijn fietstas al aan het inspecteren…… dat doen ze bij de boer niet…. die herkennen ze, die doet het hek open zodat ze naar de stal kunnen en ze weten de weg.
  Ik verbaas mij er ook altijd over dat een hond het altijd doorheeft dat er een andere hond loopt, terwijl er zoveel verschillende rassen zijn dat ik ze totaal niet meer op elkaar vind lijken. Maar als het een ander dier is hebben ze wel door dat het geen hond is….. daar denk ik wel eens over na!

  Geliked door 1 persoon

   1. Hahahaha…. Ik schrok mij rot…. ik had al eens met mijn auto tussen op hol geslagen koeien gestaan…. doodeng….. er viel er één en de anderen liepen er gewoon overheen. Sinds die tijd kijk ik iets argwanender naar koeien…. ik wil ze vooral niet laten schrikken!

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik denk wel dat tamme dieren hun eigen mensen (her)kennen. Mijn oom de koeieboer had niet graag vreemden in de stal, het maakte het vee onrustig. Ankie van Grunsven vertelde eens dat wanneer ze zich triestig voelde haar paard Bonfire haar kwam troosten. Andere paarden staan bekend om hun gevoel voor humor. Denk aan Mr. Ed. Een andere oom van me had schapen. De ooien kwamen altijd blij aangehuppeld als hij de wei in kwam. Die dachten: Ha fijn! Aardappelblokjes! De ram probeerde hem op de hoorns te nemen. Maar dat deed hij bij iedereen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Onze huisdieren zijn bijster trouw en geven onbaatzuchtig hun liefde. Al komt die deels voort uit het feit dat we ze ook te eten geven natuurlijk. Of dat voor andere soorten dieren ook op gaat..?? Geen idee! Koeien stonden altijd verder op in het land buiten de stad…en paarden waren indertijd veelal niet aardig. Dus dat valt voor mij niet te bevestigen….

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik was al bang dat je weer vast zou draaien in allerlei ingewikkelde vragen en verwikkelingen, maar gelukkig is het slechts bezigheidstherapie. 🙂
  Dat van het jonge eendje zonder ouders, dat achter de eerste de beste mens die het ziet aanloopt, klopt overigens wel. Mijn ex heeft op die manier in een vakantie in Frankrijk een pas uit het ei gekropen eendje achter zich aan gekregen. Om een lang verhaal kort te maken, het eendenkuikentje ging mee naar Nederland, Daar groeide het kuiken op tot een mooie witte eend, die tot zijn dood rond gezwommen heeft in de gemeentelijke vijver achter het ouderlijk huis. Vrijwel elk dag kwam de eend even in de tuin voor wat lekkers en een praatje.
  En da’s echt gebeurd. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Met ons koppeltje duiven de afgelopen weken op de loggia had ik een hechte band. Elke ochtend leken ze blij mij weer te zien voor het venster. Of is hier sprake van de wens is de vader van de gedachte…
  Met de honden en poezen die ik altijd om mij heen heb gehad in huis had een sterke band, een gebaar of een half gesproken woord was voldoende om elkaar te begrijpen.
  Dus ja… dieren hebben het beste met het menselijk wezen voor. Helaas wordt dat niet altijd op de juiste wijze gewaardeerd door de tweebenige soort. Daar kan ik over piekeren…

  Geliked door 1 persoon

 7. Er zijn honden in de wijk die kennen me van het wandelen, kom ik ze na een tijdje tegen en herkennen ze weer.
  Een koe herkend zeker de boer en co, een hoefkapper had een koe behandeld en na twee weken voor een controle kwam deze automatisch al naar hem toe lopen.
  Alle dieren maken geluid, zeker als ze honger hebben.
  Maar het is wel mooie overdenking. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.