fobieën

Kort stukje over fobiën

Je kunt ze beter niet allemaal kennen.
Voor je het weet ga je ze herkennen.
Toen ik de  lijst voor het eerst zag verbeeldde ik me de meeste ervan te hebben of minstens de helft.
Vergelijk het met een medicijnenbijsluiter. Lees en krijg alle bijwerkingen, je wilt niet weten hoe lastig dat is.
De fobieën waaraan ik lijd (groot woord) ga ik hier natuurlijk niet uit de doeken doen, met een rits oudere broers en zussen leer je dat snel af.
Op één fobietje na dat geen geheim is.
Een komische angst leek die van een broertje dat in een vroeg tienerjaar last had van douchevrees,  tegelijkertijd van wastafel- en keukenkraanvreees:  hij weigerde zich te wassen. Hij zwom liever, bij voorkeur in de Maas. Nou ja, ieder zijn meug. Wie weet was hij door een akelig kraanbeest lastig gevallen, weten wij veel.
Bekend zijn fobieën die in onze gebieden niet te verklaren zijn en worden aangeduid als oer-angst, refererend aan een oergeheugen.
Denk aan krokodillen, reuzenslangen, grote leguanen, geheimzinnige moerassen om een paar voorbeelden te noemen. Daar heb ik een andere mening over maar ben geen deskundige en ze vragen me nooit wat.
Je vraagt je wel eens af: hoe komt iemand aan een fobie.
Tja, dat is voer voor psyche-wroeters. Nogal wat mensen voelen zich ter zake kundig en leggen het haarfijn uit.
Betere vraag is: hoe komt iemand er van af.
Dat schijnt moeilijker te zijn.
Een huisarts zal verwijzen naar de juiste hulpverlener  en er het beste van hopen. Hij/zij weet ook niet wat er tegen helpt.
Ook niet tegen die ene van mij.
==

39 gedachten over “Kort stukje over fobiën

 1. Dat had ik met spinnen…tot de kinderen er waren.
  En ja als er een spin in huis was gingen we die samen naar buiten brengen om daar te gaan wonen.
  Wat ik niet wilde was dat zij die angst ervoor over zouden nemen.
  Flink hè…
  En ja die bijsluiters lees ik wel, maar meer om te weten wat erin zit 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat we allemaal ons fobie(tje)(s) hebben. Over die van mij praat ik liever ook niet. Het is beschamend. Vaak is de angst zo groot en bovendien zo ongegrond dat je er niet eens durft over te praten uit angst om uitgelachen te worden – of nog erger ermee gepest. Vreemd dat, terwijl we beseffen dat de angst stompzinnig of ongegrond is, we er ons niet zomaar over kunnen zetten en dat de hatelijke fobie hardnekkig onuitroeibaar blijft…

  Geliked door 1 persoon

 3. Soms is een fobie onverklaarbaar, maar soms is het een eerdere slecht ervaring of op een andere manier verklaarbaar. Waarom ik bang ben voor spinnen weet ik niet.
  Edwin vertoonde al heel vroeg hoogtevrees. Meteen werd er geroepen dat hij mijn angst voelde, want ik had ook hoogtevrees….. maar ik ontdekte het juist in situaties waarin ik het niet had. Hij ging op gym, al jong omdat hij zich naar mijn idee vreemd bewoog…. niemand zag het. Daar durfde hij ook veel niet. Ineens zagen meer mensen zijn vreemde bewegingen, zijn motoriek was niet goed…… hij kreeg therapie….. hij leerde vallen (voor die tijd viel hij altijd op zijn gezicht omdat hij zich niet opving en dat leverde hem al jong een scheurtje in zijn kaak op)….. en hij was gelijk van zijn hoogtevrees af. Hij voelde zich dus onzeker doordat zijn motoriek niet goed was.

  Maar een andere angst snapte ik niet…. als ik toen hij klein was zei dat hij om op te vreten was raakte hij in paniek….”Nee, niet opeten, niet opeten”. In een vorig leven opgevreten door een leeuw?
  Er bestaan fobieën die ik echt niet begrijp, maar ja, anderen begrijpen mijn spinnenfobie niet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is soms niet te vatten, dat zie je aan die ‘niet opeten’- angst. Het kan een kleinigheidje zijn voor ons maar we weten niet altijd hoe een kind iets uitlegt.

  Like

 5. Ik heb hoogtevrees. Maar dat weerhoudt mij er niet van om in ladders en trappen te klimmen. Zelfs al een paar keer met de kinderen naar het klimbos geweest. Doodsangsten sta ik uit. Het parcours duurt met mij in gezelschap ook dubbel zo lang. Maar daar hebben de kinderen alleen maar pret om.

  Love As Always
  Dimario

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik had een angst die ik overwon. Door een tunnel rijden was de hel. Tot ik mezelf tot de orde riep en met het zweet in mijn handen er zelf doorreed. Ik hou er nog niet van maar het is wat het is.

  Blijft over: grote menigtes, gedrum en te veel volk.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat had ik dus ook. Tot die dag dat de Elb-tunnel er sneller aankwam dan verwacht en ik erdoor reed als versteend aan het stuur.

    Daarna heb ik mezelf gedwongen om me er over te zetten, al rijd ik nu helemaal geen auto meer. Ik ben nu bang voor wat ik mogelijk niet ga horen.

    Ik zal me daar ook eens moeten toe dwingen.

    Geliked door 1 persoon

 7. Eerlijk gezegd ik heb bepaalde ook last van. Ik ben ook gevoelig voor. Ik denkt de meeste mensen wel hebben. Ik heb hoogtevrees en ook heel bang voor spinnen. Ik had vroeger ook meegemaakt. PPfff..Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het enige wat ik op dit vlak kan bedenken, is dat ik last heb van hoogtevrees. Om die te bestrijden probeer ik één keer jaar een hoge uitzichttoren te beklimmen.Meestal lukt dat ook wel, en dan ben ik er eerst ook wel weer klaar mee. Er is alleen één uitzichttoren die ik nog altijd niet helemaal heb durven beklimmen, da’s een rotding.

  Geliked door 1 persoon

 9. Flip de hulphond van oma noemt fobieën typisch iets menselijks, daar heeft hij geen last van.
  Oma kan hem eigenlijk alleen maar gelijk geven, hoeveel menen hebben er geen fobieën zonder dat ze het echt beseffen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 10. Juist in deze tijden vol pandemie en vaccinaties komt die ene fobie wel eens naar voren. IK kan niet tegen prikken. Bloed afnemen een crime, prikken voor allerlei andere zaken (gelukkig maakte ik dat weinig mee) tracht ik te mijden als de pest. Iets uit de jeugd vermoed ik. Herinneringen aan lange rijen leerlingen op school die en-masse werden geprikt met van die metalen spuiten die er in werden gejast door akelige verpleegsters zonder mededogen. Een aantal medeleerlingen ging bij voorbaat onderuit. Het zal zoiets zijn…. Maar de eerste prik tegen corona zit er in. Leuk? Nee, ik deed luchtig, maar vond het een akelige ervaring. Viel het mee? Tuurlijk, altijd. Maar toch…..Ik kijk nu al niet uit naar de tweede…

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.