vaccins

Over vaccins in het algemeen.

Vooropgesteld, ik bemoei me niet met het feit of iemand ja-dan-nee gevaccineerd wil worden tegen covid 19. Dat is een vrije keus.
Ik wil alleen  een paar feiten weergeven die, in mijn ogen, realistisch zijn.
Tenzij iemand de overheid en/of medicijnmannen wantrouwt maar ook dat is eigen keus.
=
Algemene zaken over inentingen.
Lang niet iedereen weet precies hoe een vaccin werkt, men lijkt te denken aan een honderd procent dekking.
Maar er bestaat, voor zover ik weet, geen vaccin zonder kans op bijwerkingen, tegen welke ziekte dan ook.
Zie bijwerkingen
Hier is ook te lezen wat er zoal in vaccins zit.
zie wat-zit-er-in
Niet alle tegenstanders hebben goede redenen.
Ik herinner me een artikeltje (krant of radio, weet niet meer)  waarin een paar van hen hun standpunten uiteenzetten, ze waren gekant tegen inentingen die kinderen al jaren krijgen tegen DKTP.
In het kort:
het was vergif wat werd ingespoten – ziektes waren toch al uitgestorven –  risico op bijwerkingen waren te groot –  goede verzorging was meer waard.
Op de vraag of ze medisch waren onderlegd kwam dit antwoord:
‘Nee maar dat hoeft ook niet. Op Internet kun je alle informatie vinden.’
Ter aanvulling : ‘Ik heb de MAVO’ en ‘Ik zat op de HAVO’.”Wellicht meenden ze door deze opleiding de vaccins en ziektes beter te begrijpen dan  artsen. Graag had ik ze een paar poliopatiëntjes laten zien uit de jaren vijftig.

Enkele jaren geleden spraken een paar moeders hun redenen uit om hun kinderen niet te laten inenten. Eén daarvan sprong eruit:
‘Zo’n gaaf kinderarmpje, daar spuit je toch geen vuiligheid in’
Tja.
Een kinderarts die erbij zat wist geen antwoord..
Wie wel?
=

23 gedachten over “Over vaccins in het algemeen.

 1. Ik ben het helemaal met je eens! Bij elk medicijn of vaccin zijn er mogelijke bijwerkingen. Bij vaccins over het algemeen weinig, maar het valt nooit uit te sluiten. De ziektes die zijn ‘uitgestorven’ zijn dat dankzij de vaccins en meestal zijn ze niet 100% uitgestorven en kan het zo weer oplaaien als er teveel kinderen niet ingeënt worden.
  Je wil echt niet dat je kind polio krijgt, vreselijk. Ik heb een jongen gekend die het gehad heeft, hij was er nog goed vanaf gekomen, één lamme arm was het grootste probleem. Later kwamen er andere problemen waarvan ik niet weet of het ermee te maken heeft. Hij is niet oud geworden.
  Maar er zijn er met veel ernstiger gevolgen. Dat geldt ook voor andere ziektes….. paratyfus etc.
  De gevolgen van die ziektes zijn erger dan de mogelijke bijwerkingen van het vaccin (over het algemeen, er zijn altijd uitzonderingen). De kans om zo’n ziekte te krijgen is na inenting klein, als veel mensen zich laten inenten zijn niet-ingeënte kinderen vaak voldoende beschermd, maar nog altijd kunnen ze het krijgen.
  Bij corona lijkt het mij duidelijk….. miljoenen prikken zijn er al gegeven en er zijn tientallen problemen, waarvan wat sterfgevallen. In verhouding is dat niks…. vreselijk als het je overkomt natuurlijk, maar er zijn wel meer dingen die mij kunnen overkomen met zelfs een grotere kans, maar wat toch nog nooit gebeurd is. Aan corona vorig jaar in alleen Nederland al meer dan 200.000 mensen overleden……. ik weet welk gevaar groter is!
  Mensen oordelen zonder goede informatie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Er valt m.i iets voor te zeggen het niet (laten) inenten van kinderen te beschouwen als een vorm van kindermishandeling, net als bijvoorbeeld overvoeding d.m.v. teveel junkfood en ondervoeding d.m.v. een strikt veganistisch dieet. De moeilijkheid is het bepalen van wat behoort tot de verantwoordelijkheid en de keuzes van de ouders en waar je als overheid/gemeenschap moet ingrijpen. Een volwassene die weigert zich te laten vaccineren zou je kunnen wijzen op het gemeenschappelijk belang van het uitbannen of decimeren van ziektes, en dat een vaccinatieweigering zelfzuchtig is en a-sociaal. Een probleem is dat vaccinatieweigering niet zelden de trekken heeft gekregen van een soort geloof. Zonder daar een oordeel over te vellen kun je denk ik veilig beweren dat ratio en geloof verschillende talen spreken. Een gesprek wordt dan heel moeilijk. Ik denk dat niet veel anders op zit dan te hopen op het gezonde verstand van zoveel mogelijk mensen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is inderdaad een vrije keuze en ieder maakt dat voor zichzelf uit, maar dat neemt niet weg dat ik daar het mijne màg van denken, al zal ik nooit zeggen wat ik er van denk tenzij … ze met stevige (ironie) argumenten zoals gave kinderarmpjes en afkomen.

  Geliked door 2 people

 4. Er sterven per jaar in Nederland ruim 150.000 mensen aan allerlei ziektes. In 2020 zullen er beslist een aantal met Corona gestorven zijn. Maar de juiste cijfers weten we niet. Het cijfer van Ans klopt echt niet.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik zie dat ik in mijn eerste bericht een 0 teveel had staan…. dat was inderdaad fout. Dat zou ook wel heel erg veel zijn, Sorry, ik heb er gewoon overheen gelezen, maar het moet dus 20.000 zijn.

    Geliked door 1 persoon

 5. Gave kinderarmpjes krijgen wel meer te verduren dan zo’n levensreddend prikje. Arm gebroken, arm verbrand, arme vol krassen, arm gesneden… Het is toch altijd wat met zo’n gaaf kind? Het groeit op met staan en vallen en hopelijk zonder enge ziektes.

  Geliked door 2 people

 6. De enige vraag die ik eigenlijk heb, waar zijn de gewone griep mensen gebleven, daar hoor je niets over, dat is toch ook elk jaar zoveel mensen die eraan overlijden?

  Overigens kreeg ik jarenlang de griepprik, sterker nog ik krijg nog elk jaar een uitnodiging, maar die verscheur is al jaren. Corona is geen griep maar muteert wel, dus is een virus. En van de griepprik werd ik altijd juist ziek. En dat weet ik omdat ik er ergens mee gestopt ben, om te kijken hoe ik de winter door zou komen, nou sinds ik gestopt ben met die griepprik, gaat het prima!
  De andere vraag is dus, is dit nu eenmalig inenten net als de DKT en de BMR? Of wordt dit ieder jaar of om de zoveel jaar herhalen, in dat geval… ik weet het nog niet. Het is eerder ik doe het wel om maar van het gezeik af te zijn, en dat is niet een goede reden!

  X

  Geliked door 3 people

 7. als je de bijsluiters van medicijnen of vaccins leest, kan je slechts besluiten dat er altijd voor sommige personen een risico aan verbonden is…

  maar het leven is nooit zonder risico’s…

  je zult maar met corona besmet raken, waarbij vaak een heel langdurig herstel volgt of erger…

  morgen krijg ik een eerste prik met astra-zenica

  en dat stemt me hoopvol

  groeten

  Geliked door 2 people

 8. De cijfers van Ans kloppen niet. Er zijn in Nederland nog geen 20.000 mensen eraan overleden. natuurlijk erg als het familie van je is, maar er sterven per jaar bijna 152.000 mensen in Nederland. Of je wilt vaccineren moet een vrije keuze zijn. Gezond leven niet.

  Love As Always
  Dimario

  Geliked door 1 persoon

 9. Er is inderdaad weinig of geen gewone griep. Dat komt natuurlijk ook door de afstand en handhygiëne. Ik heb ooit échte griep gehad toen ik 29 was. Nou moe, ik dacht dat ik doodging na vier dagen koorts rond de 40 graden met afschuwelijke spierpijnen en een longenverschroeiende hoest. Het heeft ook lang geduurd eer ik hersteld was. Om die reden ben ik bang van COVID. Als het nog erger is dan een echte griep… brrr… mag er niet aan denken. Ik laat me jaarlijks inenten tegen gewone griep sedertdien. Ook van die intenting maakte ik een paar keer een lichte griep door met wat koorts en drie dagen ziektegevoel, maar een eitje in vergelijking met echte griep. Laat voor mij dat vaccin dus maar komen. Ik ben bang van griep. Het is echt zoveel erger dan een verkoudheid met koorts.

  Geliked door 2 people

 10. Ik heb nog altijd vertrouwen in de wetenschap. Op basis daarvan denk ik, dat er maar één manier is om uit deze ellende te komen, en dat is door zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren.
  En natuurlijk is het een vrije keuze om je wel of niet te laten vaccineren, maar dan inderdaad wel op basis van een zuivere redenatie en niet op basis van wat een verre neef van de buurvrouw van mijn tante op Facebook heeft gelezen of geschreven.

  Geliked door 2 people

 11. Helemaal mee eens. Ik zie ze voor mij: Het trieste beeld van mijn buurmeisje met polio, door haar vader op de trappen in hun huis gedragen, zij kon niet naar gewone school, niet met ons buiten spelen, niet fietsen en was ondanks alle inspanningen van een ieder haar hele leven een buitenbeentje.

  Geliked door 1 persoon

 12. Hallo allemaal.
  Ben nu pas aan bloggen toe en heb de reacties gelezen met veel interesse. Over de juiste cijfers kan ik niets zeggen maar dat geeft niets.
  Het is duidelijk dat ieder er zo zijn eigen gedachte over heeft, goed dat we daar vrij in zijn.
  Dat ik vóór inenten ben is duidelijk, des te eerder komen we weer op stoom.

  Wat de gewone griep betreft, op dit adres https://www.rivm.nl/documenten/griep-en-covid-19 kun je op een pdf klikken waarin de overeenkomsten en verschillen te lezen zijn tussen beide ziekten.
  Of tik op google ‘griep en covid19’ en je krijgt veel uitleg.

  Like

 13. Ik hou de cijfers niet bij, maar normaal sterven mensen ook zonder epidemie.
  Maar laat me wel vaccineren, afgelopen zaterdag toen men hoog op liep tegen AstraZeneca. Hans

  Geliked door 1 persoon

 14. De vrije keuze van mensen is natuurlijk heilig. Maar als een kind later ziek wordt bij gebrek aan opgebouwde weerstand tegen akelige ziekten als de Pokken of wat ook, dan ook liever niet langdurig in de zorg onderbrengen. Griepprikken nam ik nooit. Ik zag de gevolgen bij vrouwlief die dat wel deed. En een zakenrelatie van me die doodziek werd na zo’n prik. IK doe wel mee met Corona-vaccinatie. Niet omdat ik er naar uit kijk, wel omdat ik er weer uit wil en weet dat die prik me enige mate van vrijheid geeft. Ik ben uberhaupt niet van de prikken, heb dat in de vroege jeugd toch opgelopen die afkeur van alles wat daarmee te maken heeft…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.