eigen huis

Slijtage aan/in de woning. De slag om je portemonnee.

Nieuwe rolluiken besteld, over een week of vijf, zes zal de fabriek ze leveren en worden ze bevestigd.
Zodra ze in gebruik zijn neem ik een paar gordijnen onderhanden. Zover versleten dat ik ze niet meer durf te wassen, ik zou losse draden overhouden.
Daarna de cv-ketel in revisie. Hij was al nagezien maar een nieuwe was zo duur, ik keek het nog even aan. Ik vrees met grote vreze.
Vaatwasser gaf het op, na twintig jaar vond hij het genoeg. Die ga ik niet vervangen, een eenpersoonshuishouden levert weinig afwas en ik doe het graag. Het ontspant me.
Morgen zal de riooldienst komen voor de verstopte afvoer van de douche, alle soda’s en andere middelen helpen niet meer.
Het  boeiboord van schuur en garage is aan het bladderen, zowel verf als hout. Mijn hoop is gevestigd op de klusjesman.
Van de tegelvloer in de kamer verdwijnt de glanslaag. Maar ja, een nieuwe vloer van 35 m² wordt een prijzige aanschaf. Ik laat het maar zo.
En…
En…
En…
Ik begrijp nu waarom ouderen niet veel meer verbeteren aan een eigen huis. Vroeger ergerde ik me daar aan, nu denk ik bijna hetzelfde:
het zal mijn tijd wel duren.
==

46 gedachten over “Slijtage aan/in de woning. De slag om je portemonnee.

 1. Dat is wel heel veel tegelijk! Vloer en afwasmachine zou ik ook gewoon laten zitten! Cv-ketel is noodzakelijk, maar kan ook gehuurd worden, misschien ook een idee.
  Ik heb ook gordijnen die ik niet meer durf te wassen….op mijn slaapkamer, dus geen drama.
  De afvoer is ook noodzakelijk, daar kan je niet mee blijven zitten. Soms komt alles tegelijk!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dingen worden vaak tegelijk aangeschaft, een complete keuken bijvoorbeeld.
   Ook met het kopen van je woning gebeurt dat: de hypotheek is afgerond en je bekijkt wat je kan ver/aanbouwen.
   Hoe de duur je ook doet, (wij niet!), alles lijkt tegelijk aan onderhoud toe te zijn

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat zei mijn moeder ook altijd, alles gaat tegelijk omdat je vaak met alles tegelijk nieuw start. Het meeste gaat even lang mee, net als lampen die dan ineens op zijn en springen… allemaal tegelijk.

  Gelukkig heb ik stadsverwarming en een servicecontract bij mijn huur. Voor de meeste dingen kan ik gewoon bellen en wordt het ingepland en gedaan.

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Dit zijn ook gesprekken die ik nu voer met mijn dochter, huis kopen of huren in de toekomst… ja maar lage hypotheek… en ik, ja maar leg je het verschil tussen jouw hypotheek en mijn huur dan opzij voor alles wat je moet onderhouden zelf? Ik ga het zien wat ze kunnen ook nu in de toekomst.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dit herken ik.
     Het belangrijkste was de vrijheid: we konden de woning aanpassen naar eigen smaak. Behalve gemeentelijk vergunningen hoefden we geen toestemming te hebben van verhuurders.

     Geliked door 1 persoon

 3. Je kan bezig blijven… zeg mij wat.
  Ben blij dat we verhuizen want waren nu ook toe aan nieuwe deuren, ramen, plat dak… en ga zo maar door. Degene die ons huis kochten gaan meteen verbouwen. Het is altijd wat aan een huis. En dat geklus is niet leuk en/of heel duur.

  Geliked door 1 persoon

  1. Toen we jong waren vond ik klussen iets geweldigs, geef me een hamer in handen en ik begin, je ziet het mooier worden.
   Maar nu niet meer, de wensen vervagen, net als kleur van mijn haar☻☻
   Bovendien ben ik niet rijk.

   Like

  1. Geen denken aan! Ik gebruik aardgas en dat sta ik niet af al wordt het duurder. Voor een warmtepomp moeten andere radiatoren komen, elektrisch stoken is me te prijzig.
   Een kampvuurtje is ook geen optie. 😀

   Geliked door 1 persoon

   1. Groot gelijk, het geeft een gezellige warmte. Wij hebben geen aardgas. Het dorp is te klein om de leiding te leggen. Natuurlijk mogen/kunnen we dat op eigen kosten doen, …

    Geliked door 1 persoon

 4. Problematiek die door de meesten van ons wel herkenbaar is, denk ik. Voor mij wel in ieder geval, wij hebben een paar jaar geleden in zo’n golf van defecte en versleten zaken gezeten. We zitten nu net weer voor een set wenselijke investeringen, dat kan hopelijk mooi voorafgaand aan een volgende probleemgolf.

  Geliked door 1 persoon

  1. De meesten er ervaring mee.
   Als het niet zoveel geld kostte was het niet erg maar je wilt ook een buffer houden. Dus ga je rekenen als in een wiskundeles, Pythagoras is er niks bij. ☻

   Geliked door 1 persoon

 5. Blij dat wij een huurwoning hebben. Dingen zoals de ketel wordt bij ons vervangen. Nieuwe badkamer en sanitair wordt gedaan. Maar wasmachine enz komt natuurlijk voor eigen rekening. Net vorige maand een wasmachine gekocht. Gelukkig kopen wij altijd tweedehands zodat de kosten mee vallen

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo weet ik enkele huizen van oudere mensen die al jaren niets vernieuwd of onderhouden hebben. Lekkende goten, daken enz. Het is volgens hen blijkbaar de moeite niet waard om het huis te onderhouden. Dat kost geld maar dat willen ze niet meer uitgeven omdat het inderdaad hun tijd nog zal meegaan. Dat de kinderen dan met de brokken zitten daar staan ze blijkbaar niet bij stil.

  Geliked door 1 persoon

  1. En dat is een belangrijk punt, dat wil ik niet. Er hoeft geen braak over te blijven.
   Maar luxe als de vaatwasser, doffe tegelvloer, enz. is wat anders, iedere nieuwe bewoner, kind of wie dan ook, kleedt een huis toch weer anders aan.

   Geliked door 1 persoon

   1. Je moet geen nieuwe toestellen installeren om de waarde van het huis hoog te houden. Ook vlug behangen heeft geen zin. De nieuwe inwoners hebben hun eigen smaak en idee hoe in te richten. Daarvoor moet je het niet doen. Wel onderhouden om het huis zijn waarde te laten houden. Niemand heeft de volle prijs voor een huis vol gebreken en nodige herstellingen.

    Geliked door 1 persoon

 7. Niet alleen slijtage van een mens herstellen is kostbaar, ook die van de woning.
  Vaatwasser heb ik ook niet meer, als er visite komt kunnen ze mooi voor je afdrogen.
  Ooit was alles nieuw, denk bijna gelijk aangeschaft en dan gaan ze bijna ook tegelijk stuk, of zijn bijna gelijk versleten. Hans

  Geliked door 1 persoon

 8. Ook hier kijken we soms aan tegen een reparatie of onderhoud wat best geld kost. Vorig jaar nog het nodige laten doen, onderhoud aan de schuur en zo meer. Jaar daarvoor nieuwe kozijnen en ramen, overgestapt op keramisch koken in de keuken en een extra verwarming met thermostaat daar. Vorig jaar onder de vloer alles laten isoleren. Niks is gratis, het kost allemaal geld. En ja, als we verhuizen hopen we dat nog eens terug te verdienen in de verkoopprijs. Maar ja, ga maar eens verhuizen nu. Je schrikt van de prijzen…ook die zijn stevig gestegen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier is ook vrij veel gedaan maar de rolluiken begaven het onverwachts. En ja, ik weet dat er ook overgordijnen bestaan maar met die luiken voel ik me veiliger.

   Like

 9. De jongere generaties willen alles perfect, nemen een hogere lening of hypotheek want ook meteen een nieuwe keuken en badkamer. Met een koopwoning kan je bezig blijven maar heb je ook geen huisbaas die andere keuzes maakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die waren er toen ook hoor, we zagen het om ons heen.
   Het ging ons vooral om de ruimte en ik moet zeggen dat ik nog steeds plezier heb van de ruime kamer en keuken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.