fiets

Toen ik begreep dat zedige fietskleren verstandiger waren

Je leerde het als meisje al jong.
Onverwachtse regenbui in de zomer, in een dun witte bloesje dat, nat en huidkleurig met een zweem van de beha, vastplakte als in tegenwind. Tegemoetkomende automobilisten die hun duim opstaken, toeterden en een enkele die uit het zijraampje hing om te fluiten en raar te doen met zijn tong.
Bozig negeerde je het, waar bemoeiden ze zich mee.

Het was toen dat ik besloot altijd zedige shirts en bloesjes aan te trekken op de fiets.
Nu weet ik niet of deze houding seksistisch is of iets wat je verwachten kunt.
Ik beschouw het maar als een blijvende aantrekkingskracht voor mannen, iets dat voorkomt in alle landen.
En wie weet vinden andere meisjes en vrouwen het juist leuk, een spel om de kijkers uit te lachen.
Momenteel ligt mijn fietsprobleem heel anders: hoe zorg ik niet te vallen. Al zullen ook daarvoor mannen bereid zijn  je te helpen,  hoop ik.

Nog even dit, niet te geloven:  het dunne-bloesjes-uitzicht overkwam me nog één keer.
Als moeder met twee kinderen op de fiets, wie verwacht dat nou….
==

32 gedachten over “Toen ik begreep dat zedige fietskleren verstandiger waren

 1. Als je het fietsen niet goed meer durft zijn er wel andere fietsen. Geen idee wat dat kost, maar dat valt op te zoeken. Een vouwfiets is kleiner en dat voelt misschien prettiger, heeft wel kleinere trappers, maar er zijn er die nog redelijk op maat zijn. Een driewieler, die zijn heel handig, behalve met opbergen, want wel erg groot, maar vallen zal je niet snel. Een bakfiets kan ook, geen idee of dat lekker fietst, maar je zal niet snel vallen en dan is er nog de loopfiets, dat lijkt mij ook wel handig.
  Die bloesjes, ja…… een onverwachte regenbui dan maak ik er niet snel een probleem van, maar het hangt natuurlijk af van de reacties….. het moet niet te gek worden. Ik had nooit moeite met fluiten of zoiets (doen ze nu niet meer), maar vervelende opmerkingen zijn nooit leuk.
  Ik heb er nooit teveel bij nagedacht.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat is ook een leeftijd dat de mannen je interessant gaan vinden terwijl je daar vaak zelf nog niet aan toe bent. En dan met zo’n nat bloesje…… ik snap het!

    Like

 2. Ik had niet zo’n last van verregende bloesjes, ik had wel altijd een bijeenfrommelbaar regenvestje bij, maar eerder van opvliegende rokken. Zo ben ik ooit de finish van een fietswedstrijd (voor de koereurs er aankwamen natuurlijk) overgereden en net op de moment suprême … jawel. Ik durfde niet meer buiten komen bijna.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zelf heb ik altijd voor ‘flexibele’ kleding gekozen. Dwz kleding die ik onderweg kan aanpassen. denk aan een trui die ik halverwege uit kan trekken en in een tas stop omdat ik het door het fietsen te warm heb gekregen. Meestal een winddicht jack met een sjaal. Tegen regen is minder effectief op te treden. Vaak regent het niet, hier bij de kust maar eens per 14 ritten. Rond Zwolle is het beroerder; eens per 10 ritten. Maar ik kan ook m’n rit eenvoudig uitstellen tot na de regen. Wel altijd een broek. De piipen stop ik in m’n sokken vanwege de open ketting. Dus goede sokken. Een fietsbroek ventileert beter. Doe ik ook wel als ik echt bij mooi weer een stuk ga fietsen. Maar gelukkig wordt er op mannen minder gelet en heeft nog nooit iemand naar me gefloten.

  Ikkzie hier veel moslimvrouwen op leeftijd fietsen. Vaak alleen, dus redelijk ingebrurgerd. Toch ook vaak een soepjurk en dan denk ik wel eens; als dat maar goed gaat. Een aantal van hen rijdt regelmatig op een driewieler, die ze voor het huis parkeren. Handig tegen omvallen, maar krijg zo’n ding maar eens achterom door een steeg en een poortje.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fluiten op zich is niet erg, vaak zelfs grappig. Het zijn de smerige gebaren die een paar mannen zich permitteren. Echt, ze vragen om feminisme.
   Toen we langere tochten maakten hielden we altijd rekening met weersomstandigheden, regen hield ons niet tegen.
   Een lange jurk heb ik niet, veel te lastig.

   Geliked door 1 persoon

 4. Dames met opwaaiende rokken, kousen aan jaratelles, dunne bloesjes, het lijkt wel een roman uit de jaren zestig. Toen was dit normaal in de lectuur en als aantrekkelijk vormgegeven. Decennia later wenden we aan het idee dat een vrouw zich mocht etaleren. Maar nu zijn we weer terug bij af. Alles moet bedekt, een vrouw nauwelijks meer herkenbaar als zodanig. Al zie ik nog voldoende dames op dure racefietsen in heel gestroomlijnde outfits. Vrolijk makend…alleen die snelheid…..:)

  Geliked door 1 persoon

 5. Als het regende deed ik snel mijn regenjasje aan. Ik gaf ook altijd de voorkeur aan een BH met dubbele voering of hoe heet zo’n ding. Padded BH? Dan mag het nog eens regenen of koud zijn, er is weinig meer te zien. Dat is het veiligste.

  Geliked door 1 persoon

 6. Toen droeg de jeugd nog een bh, tegenwoordig zie je andere beelden.
  Vieze mannetjes zijn er nog steeds.
  Maar een buurvrouw wees me er altijd op, dan zei ze het wordt mooi weer, de betere tijd om naar de meisjes te kijken.
  Ach, het kan gebeuren dat je nat regent, maar om dan gelijk belaagt te worden door mannetjes vind ik ook erg gênant. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.