geloof en kerk

Nog even over woorden

Hoewel ik godsdienst lang geleden heb afgezworen gebruik ik vaak termen daarvan.
Mijn god – goddeloos lelijk  –  mijn hemel –  hemels  – zalig – heilig ontzag –  engeltje  – wonder –  jeeses  en waarschijnlijk meer.
Omdat het ingebakken zit?  Uiteraard, je ging tot en met de puberteit naar passende scholen, in die jaren leerde je heel wat reliteksten.
En je onthoudt ze, wat precies de bedoeling is van een kerkelijke opvoeding.
Gemakzucht speelt ook mee, je hoeft nooit te zoeken naar vergelijkingen.
Baby als een engeltje.
Zalige ijstaart. (hemelse modder bestaat maar is geen engelenpoep)
Heilig ontzag hebben voor iets of iemand.
Wonderschone natuur.
Goddelijke stemmen.
Het is praktisch om deze begrippen bij de hand te hebben. 
Je zou bijna blij zijn ze te kennen.
Bijna geloven dat priesters het voorzagen: ‘ze kunnen van hun geloof vallen maar zullen zich redden met mooie woorden, profijtelijk als ze advocaat worden.’
Of, geniepig, ‘als ze zelf priester/non worden, de taal spreken ze al’.
Zover heb ik het niet geschopt.
Maar inderdaad, om woorden zit ik niet gauw verlegen, dat heb ik er toch maar mooi an overgehouden.
==
 

37 gedachten over “Nog even over woorden

 1. De vraag is of wij die woorden uit de religie haalden og dat de religie woorden uit de spreektaal nam. Je weet nooit met die vertalingen.

  Bepaalde woorden zijn wel degelijk vandaar afkomstig en fie gebruik ik niet of probeer dat tenminste, maar zalig … Dat heeft twee betekenissen. Een keer is het maar een halve heilige, meer wereldd een meer dan lekkere/prettige ervaring.

  Geliked door 1 persoon

  1. Begrijpelijk, het gaat een grens over. Maar we weten niet precies wanneer. Jeetje kreetje is ook een aanroeping van Jezus Christus en eigenlijk een vloek. Daar staan we niet bij stil.

   Like

 2. Heel wat teksten en gedachten uit de bijbel zitten in onze cultuur gebakken. Die zorgen dat we woorden en zinnen gebruiken die daar uit voortkomen. Op zich niet mis mee, behalve als je in Urk woont. Da’s pas hachelijk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vergeet ook niet dat juist het katholieke geloof naast al die gerelateerde zaken die met de godsdienst van doen hadden, ook aan exacte vakken veel aandacht besteedde. Zoals de Nederlande taal in woord en schrift. Tel je dat op kom je vanzelf tot mensen met een redelijke algemene ontwikkeling. Is tegenwoordig niet aan iedereen gegeven.

  Like

  1. We hadden, naast de katholieke, een School met den Bijbel en een Openbare Lagere School.
   Denk je niet dat die gelijkwaardig onderwijs kregen?
   Als ik hoor hoe het er aan toe ging op die roomse schooltjes in de achterafplaatsjes waarover ik van ouderen hier hoor, was het niet best gesteld met de kwaliteit.

   Like

   1. Zelfs tot recente jaren bleek dat katholieke geloof beter te scoren op exacte vakken dan scholen met andere achtergronden. Zeker indertijd was men streng, recht in de leer en gericht op een duidelijk doel. Mensen afleveren met een goede discipline, geloof in de enige ware kerk, maar ook met kennis van rekenen, taal, en geschiedenis, maar zeker ook inzicht in aardrijkskunde. Op het gebied van andere vakken valt nog wel iets te verbeteren wellicht….:)

    Geliked door 1 persoon

 4. Gewoon respect hebben voor, brightest blessings… Blessed Be, dat zijn mijn woorden. Jouw woorden nooit mee gekregen behalve op een totaal andere manier die ik hier maar niet zal herhalen, hahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Och ja die taal uit ons religieus verleden 🙂 ik gebruik regelmatig termen als: god beware me, of god zal me liefhebben. Zit er gewoon ingebakken sinds mijn jeugd …

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.