Geen categorie

Hoe het begon, maar dan.


=

 
oerknalsolar-system-4131085__340
Eens was er iets. Zo’n vier miljard jaren geleden.
Het zal levend zijn geweest als het onze voorloper was.
Van bacterie via waterdier tot mens.
Fantastische leesstof, zelfs schoollessen werden er interessant door.
Waar ik nooit antwoord op kreeg was wanneer de hersenen gingen werken als die van een redelijke wezen.
Er moet toch een omslag zijn geweest van instinct naar menselijk verstand?
Het was een groeiproces, leerden we dan.
Ja, dat begrijpen we maar daarvoor moet toch een begin zijn? Iets groeit niet uit niets.
Sommige mensen nemen aan dat er een goddelijke ingreep was, een plotselinge verlichting. Tja, god was nog niet bedacht.
Maar hoe en wat gebeurde er precies?
Ik lees over ‘zelfassemblage middels elementen als o.a. waterstof, zuurstof, koolstof, fosfor, stikstof, zwavel en calcium die weer moleculen vormen en…’  zie  NEMO
Oké. Ik geloof het meteen.
Maar welk moment en welke molecuul was voor rede vatbaar en hoe ging dat?
Er moet toch minstens iets van besef, een gedachte zijn bovengekomen, anders dan instinct?
Straks kom ik in de hemel en kan het Petrus vragen maar hij mocht me niet.
Zal hij me ook geen antwoord geven.
==
 
 
 
 

32 gedachten over “Hoe het begon, maar dan.

 1. Aj, stel dat het verstand van ons ook niet bestaat?

  Ach, sommige vragen verdienen gewoon geen antwoord. Als is het puzzelen naar antwoorden wel een mooi tijdverdrijf voor donkere winteravonden.

  Geef mij dan toch maar de onbegrijpelijk en onbegrensde natuur die nu weer ontluikt.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Waren we niet beter af geweest zonder verstand, enkel instinct: eten en slapen en ons voortplanten? Helemaal geen vragen, helemaal geen verveling. Een stukske lopen om aan eten te geraken (dat mag de buurtwinkel zijn) eten en dan slapen.

  😉

  Geliked door 2 people

 3. Interessant vraag. Toevallig lees ik de laatste tijd wat over Darwin en consorten. Daarom kom ik op dit: zou het kunnen zijn dat wat de mens onderscheidt van andere dieren, zijn grotere denkvermogen, tot ontwikkeling is gekomen doordat sommige mens(achtigen) door omstandigheden gedwongen (andere leefomgeving) en toeval (genetische mutaties) per ongeluk een paar gelukkige keuzes heeft gemaakt waardoor zij bleven leven en anderen niet? En dat die ervaring ging behoren tot het arsenaal van kennisoverdracht en dat daarbij toegenomen kennis méér kennis genereerde? Zoiets als: als we met een stokje mieren uit een mierenhoop kunnen vissen (zoals Chimpansees kunnen), kunnen we dat stokje dan ook anders inzetten, of een groter stokje gebruiken, of andere dieren dan mieren vangen? En wat als we dat stokje een beetje scherper maken, puntiger. Met andere woorden, als eenmaal de relatie tussen dingen gelegd kunnen worden, ontstaat denken. Ik kan met goed voorstellen dat op die manier een specifieke, soorteigen eigenschap (denkvermogen) groeit. Zoals, mag je aannemen, ook de giraffe zijn lange nek ‘ontwikkeld’ heeft in de loop der eeuwen, en olifant zijn slurf.

  Geliked door 4 people

  1. Mooie uitleg maar het voldoet niet aan mijn idee over mensenhersenen.
   Er zijn kraaien die noten kraken, honden die invaliden helpen, apen en meer slimme dieren. Ongetwijfeld zouden ze eventuele rampen eerder overleven dan, bijvoorbeeld, een kip of koe. Ze zouden verstandig gedrag vertonen door hun overlevingsinstinct.
   De nek en slurf zijn fysiek. De natuur staat bol van eigenaardige lichaamsbouwsels die ergens nuttig voor zijn.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik denk dat ik bedoelde te zeggen dat in tegenstelling tot honden, kraaien en apen de mens zijn denkvermogen verder ontwikkeld heeft (en dat het gebruik van taal daar vast een belangrijke rol in gespeeld heeft) en niet is blijven steken in aangeleerde of afgekeken techniekjes. En dat juist dat denkvermogen onze soort, die fysiek buitengewoon kwetsbaar is, mogelijk heeft gemaakt. Ik was er graag bij geweest, de dag dat een schrandere Neanderthaler plotseling opkeek en zei: ‘Maar wacht eens! Vuur! Als we nou eens…’ En vervolgens lucifers uitvond. 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Misschien heb je gelijk, ongeveer in deze trant kregen we ook uitleg.
     Dan moet een ontdekking een vonk zijn geweest, iets hebben losgemaakt wat aanwezig was. Kan bijna niet anders.
     Ik had je graag gezelschap willen houden, erbij zijn geweest. ☻

     Geliked door 1 persoon

 4. Ik merk wel dat het redelijk wezen zijn verstand weer afneemt, en sneller dan gedacht. Door de weelde? Omdat we geen moeite meer moeten doen? Een beetje zoals Peter hierboven beschrijft maar in tegenovergestelde richting?

  Geliked door 2 people

  1. Denk je dat echt?
   Het lijkt me eerder dat de mens afstompt door o.a. weelde en indoctrinaties maar weer tot leven gewekt kan worden. Andere ideeën over allerlei, klimaat, gezondheidsnormen, regeringsvormen, ontwikkeling, religies. Noem maar op.

   Like

 5. Dat heb ik met meer dingen….. er moet ergens een begin van zijn, maar waar komt dat dan vandaan? De kip en het ei….. wat was er het eerst….. maar waar kwam dat dan vandaan? Het kwam vast niet uit de lucht vallen. Het ei zeker niet, want dat valt stuk, maar misschien overleeft de kip het ook niet…… en is er geen haan bij nodig om nakomelingen te krijgen? Aan alleen een kip heb je niks.

  Net als het begrip oneindig, …. het heelal is oneindig, maar wat is daar achter dan? O nee, er is niks achter, want het is oneindig en dus stopt het niet en kan er niks achter zijn, maar dat kan niet, dat kan ik niet bevatten, er moet een einde aan zijn…. maar ja, als dat zo is, wat zit daar dan achter en daar weer achter? En gaat dat dan oneindig door? Echt ik kan mijzelf gek maken met dat soort dingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oneindig, daar kom je met een onderwerp waarover we oneindig lang nadenken. Ik snap je.
   We komen er niet uit, lopen kans gestoord te worden en dan weten we helemáál niets meer.
   Dat zou wel veel rust geven.

   Geliked door 1 persoon

 6. Jeetje, Bertie, nu vraag je in één keer wel heel veel. En dat op de late zondagavond.
  Een beter antwoord dan Peter en de daarop aansluitende reactie van de matroos zou ik zo snel niet kunnen bedenken. Je kunt meteen zien dat dat mensen zijn die hun denk- en redenatievermogen nog dagelijks gebruiken. En dat is bij mij in de loop van de afgelopen jaren al een stukje minder geworden .. . 😉

  Geliked door 2 people

  1. Daarover kan ik niet meepraten, sorry.
   Als katholieken leerden wij ook iets heel anders dan wat Darwin ons duidelijk maakte. Toen raakte ik het geloof kwijt en onthield Darwin.

   Like

 7. hahaha ja zoiets als.. de kip of het ei, wat was er eerst, Overigens is jouw gedachtengang ook de mijne geweest en zo leerde ik filosiferen… waar je nooit echt antwoorden op zult krijgen… bedenk het zelf maar eigenlijk 😉 En dan hebben vele mensen hun eigen waarheid. Ik ben van deze theorie, die jij beschrijft, we stammen af van de aap… en nog verder terug? plankton zelfs kan ik mij nog herinneren, wat dan weer het soort van kikkervisje werd en die kroop het land op.. ja echt, biologie derde klas lagere school 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik had graag verder gewild met alleen biologie op de hogere school, maar in mijn tijd, werd dat automatisch dat je er dan ook natuurkunde bij kreeg.. en dat vak had ik niets mee! Snapte ik niet, was te exact, dus liet ik biologie vallen.

    Geliked door 1 persoon

 8. Het feit dat er triljarden sterren en planeten om onze heen bewegen en dat naar de wetenschap kan berekenen ook elders leven zal zijn ontstaan maakt dat we moeten afwachten in hoeverre we als mens nu wel zo uniek zijn. En dat die evolutie van wezen tot mens wellicht helemaal niet zo bijzonder is omdat elders in het heelal dit zelfde soort revolutie plaatsvond. Ik geef toe dat ons denkvermogen ons het geloof heeft gegeven, omdat we vele eeuwen lang niet in staat waren om te komen tot de conclusie waarom dit ineens zo maar ontstond en we niet als onze aapachtige soortgenoten nog steeds in bomen zijn blijven hangen en onze beharing hebben verloren. Dat moest dus wel iets goddelijks zijn geweest. En juist die volgers lopen weer niet achter Darwin of soortgelijke geleerden aan maar geloven heilig in de schepping die 20.000 jaar geleden plaatsvond…

  Geliked door 1 persoon

 9. Hier kom je niet uit! Ik zou me er meer om bekommeren, als ik jou was, hoe je om Petrus heen de Hemel kunt betreden. Mits je dat echt wilt natuurlijk. En dan kun je je vraag alsnog leggen bij…nu ja, diegene die alles echt weet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.